Logga in

Vanligaste placeringen av spisuttag kan leda till kortslutning

Publicerad
15 jul 2024, 04:59
| Uppdaterad
12 jul 2024

Många elektriker har sett vad varmgång i spisuttag kan leda till. Orsaken är ofta att kondens och matfett rinner längs spiskabeln in i uttaget. Så här placerar en elektriker spisuttag för att undvika problem. Hur gör du?

Text

Ofta sitter ett uttag placerat på marknivå bakom köksspisen, för att den ska kunna bli strömsatt. När spisen sedan används bildas kondens, som riskerar att rinna ner längs kabeln in i uttaget. Inte heller är det ovanligt att matlagningsfett samlas i uttaget. Pågår det under en längre tid kan det leda till problem, såsom kortslutning. 

Mer med Andrea Van Sand:
El + vatten = farligt, eller hur var det nu?

Ännu ett elfel:
Tobias Hallander: ”Trådarna hade knycklats ihop, tryckts in och smältlimmats fast”

Detta var fallet för Andrea Van Sand, där kunden ringde för att jordfelsbrytaren löste ut hela tiden.

–  I detta fall var det en hyreslägenhet där kunden hade problem med en säkring som smält av. Så fort de satte dit en ny säkring small det på direkten. Efter ett tag löste jordfelsbrytaren ut istället, eftersom stickproppen fortfarande satt i uttaget och det var fortfarande lite ström som gick igenom fettet mot jorden.

Efter att ha delat bilden på det gamla uttaget i Facebookgruppen ”Elfel” var det en hög igenkänningsfaktor bland andra elektriker. Andrea Van Sand ser till att alltid packa med sig extra uttag och kablar innan hon ska ut på denna typ av jobb, just för att detta är ett återkommande problem.

– Det är många som alltid har med sig reservdelar i bilarna. Jag har alltid reservkablar, reservsladdar och reservuttag i bilen eftersom detta inte är så ovanligt. Jag har några bostadsrättsföreningar som kund där sånt här händer ibland. De blir väldigt glada när man kan åtgärda felet så snabbt som möjligt, så att de inte sitter där utan spis eller utan el.

Även om Andrea Van Sand satt dit ett nytt uttag menar hon att problemet inte har försvunnit helt och att uttaget säkert kommer att behöva bytas ut om några år. Hon menar att problemet ligger i placeringen av uttaget, samtidigt som det inte går att sluta uttaget. Finns möjligheten skulle hon istället flytta på uttaget. 

Ännu ett elfel:
”Nollan hade lätt kunnat brinna upp och det fanns ingen jord inkopplad”

–  Är det ett nytt kök,  och om jag har möjlighet, sätter jag gärna uttaget bredvid spisen. Det vill säga i skåpet som sitter till höger eller vänster. Det är lite beroende på hur köket kommer att se ut. Om jag inte har den möjligheten försöker jag i alla fall att minska risken. I ett modernt kök, där man har delat ugnen och hällen, brukar jag sätta uttaget högt för att minska risken att kondens eller fett rinner ner med kabel in i uttaget.