Logga in

Ska spisuttag skyddas mot matfett med högre IP-klass?

Publicerad
15 jul 2024, 05:00
| Uppdaterad
12 jul 2024

Brand orsakad av rinnande matfett bakom spisen är välkänt bland elektriker. Kan högre IP-klass lösa problemet? Vi frågade elsäkerhetsexperten Joakim Grafström?

– Kapslingsklass är främst ett skydd mot inträngande av vatten. Matfett är en annan sorts nedsmutsning. Det kan vara enklare att skydda sig mot matfett än att välja en mer avancerad skyddsklass på uttaget. Jämför med hur man skyddar apparatskåp mot fågelskit. Då kan man använda till exempel ett tak. 

Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert på SEK Svensk Elstandard, har inte hört talas om att perilexuttag skulle vara ifrågasatta. 

Läs också:
”Bom-bom – om det låter som en hagelbrakare vet man att det är spisuttaget”

Läs också:
Vanligaste placeringen av spisuttag kan leda till kortslutning

– Perilex introducerades 1951 och har funnits i spisar sedan 60-talet. De är införlivade i svensk standard. För oss på SEK Svensk Elstandard är det relevant att fråga om uttagen följer standard? Om tillverkarna följer standard och det ändå finns anledning att ifrågasätta tekniken behöver Eläkerhetsverket komma till oss. Men det har de inte gjort.

Är det här en fråga om handhavadefel?

– Lite handhavandefel är det väl om man inte drar ur spisen och städar. Det kan ju bli en sanitär olägenhet med skadedjur. Att städa bakom spisen hör väl ändå till normalt beteende.

– Men tillverkare ska också ta höjd för att användare utsätter materielen för förutsebar felanvändning. För alla installationer gäller att de ska vara säkra vid ett fel och vid förutsebar felanvändning. Det ska finnas en betryggande säkerhet det gäller vilken installation som helst, säger Joakim Grafström.