Logga in

Perilexuttag: ”Irriterar mig på att det inte finns skydd att köpa på marknaden”

Publicerad
29 jul 2024, 05:00
| Uppdaterad
26 jul 2024

Perilexuttag bakom spisar är ofta utsatta för kortslutning när vatten kondenserar och rinner in i uttagen. Elektrikern Torbjörn Lycke tillverkar därför sina egna ”stänkskydd”, men ser hellre att en tillverkare säljer färdiga produkter. 

Text

– Vi loggar alla jobb vi gör i varje hyresobjekt. Då upptäckte jag att ett uttag och sladdställ var utbytt av en kollega för tre-fyra månader sedan och hade återigen brunnit efter den korta tiden. Där insåg jag att man måste göra någonting, för det här är ohållbart. Vi kan inte byta uttag flera gånger om året i en lägenhet på grund av att det blir kortslutning.

Mer om Perilexuttag:
”Bom-bom – om det låter som en hagelbrakare vet man att det är spisuttaget”

Mer om Perilexuttag:
Ska spisuttag skyddas mot matfett med högre IP-klass?

Sedan ett år tillbaka jobbar Torbjörn Lycke som elektriker för Stora Tunabyggen, som underhåller över 5 000 hyreslägenheter. Under sitt första år har han bytt ut över 30 stycken perilexuttag på grund av kortslutning i dessa, en erfarenhet han delar med flera andra elektriker. Teorierna om vad kortslutningen beror på är många, såsom att stickproppen inte sitter i ordentligt eller att matfett kommer in i uttaget. Men det har inte varit fallet för Torbjörn Lycke. 

Bild: Privat

– Det beror på att något kommer in i uttaget. Fett leder ström väldigt dåligt, så det är inte  den troligaste orsaken. Utan jag tror det är vatten som är problemet. Bakom en ugn finns ett avluftningsrör och har man igång något långkok avleds fukten som sedan kondenserar och droppar ner. Men jag tror att matlagning vid spisen är den vanligaste orsaken till problemet, när det skvätter och kokar över. Rent kondensvatten leder inte i ström eftersom det är avjoniserat, men så fort det kommer i kontakt med exempelvis salt blir det joniserat och leder strömmen. Oavsett vilken orsak som är mest trolig kan alla vara överens om att orsaken kommer uppifrån. 

Därför började Torbjörn Lycke tänka ut en lösning för att motverka detta problem i framtiden. Han köpte bakplåtspapper i silikon, klippte av dem på mitten, satte fast dem framför uttagen med hjälp av en liten aluminiumskena tillsammans med lite latexfog. Materialet valdes eftersom det inte brinner, utifall att ett fel skulle uppstå, exempelvis om stickproppen är dåligt isatt. 

Även om skydden inte kostar mycket pengar att tillverka tar de tid att göra. Därför ser hellre Torbjörn Lycke att det finns en färdig produkt på marknaden.

Torbjörn Lycke beskriver stänkskyddet som ett paraply som skyddar uttaget från vatten som stänker från spisen. Bild: Privat

– Det blir som ett paraply, eftersom det kommer inte in något vatten, fukt eller annat ovanifrån. Lösningen är flexibel och funkar till alla spisar. För att kunna sätta på ett lock på  uttaget ska det vara tillräckligt stort för att förhindra att något droppar in. Men det kan också vara för trångt bakom spisen för att få plats med ett lock. Jag irriterar mig på att inte det finns skydd att köpa på marknaden. Det blir kostsamt för våran jour att åka ut och åtgärda dessa fel på kvällar och helger. Det är mer önskvärt att förebygga problemet. 

Mer om Perilexuttag:
Vanligaste placeringen av spisuttag kan leda till kortslutning

Efter Elmässan i Stockholm tog Torbjörn Lycke kontakt med två tillverkare av elmateriel i plast och påpekade att det borde finnas ett färdigt skydd att köpa. Ena tillverkaren hörde aldrig av sig och den andra menade att en sådan produkt inte passade i företagets produktion. 

– Jag är ingen ingenjör eller produktutvecklare, utan en vanlig elektriker. Jag är inte ute efter att tjäna pengar på iden, men jag hoppas att någon tillverkare kan vidareutveckla iden. Det finns produktutvecklare som säkert kan hitta på något bättre och smartare än vad jag har gjort. Ett sådant skydd skulle givetvis gå att använda på flera ställen, som exempelvis under diskbänken, till uttaget för diskmaskinen där vattenläckage kan orsaka kortslutning. Om skyddet är mer estetiskt tilltalande kan det även användas för uttag utomhus som ofta har en sladd ansluten för att förhindra vatten inträngningar.