Logga in

Hur hanterar du värmen på vindar under sommaren?

Publicerad
22 jul 2024, 04:59
| Uppdaterad
19 jul 2024

Dålig luft, kablar begravda i isoleringen och värme. Jobb på vindar under sommaren är ingen höjdare. Vi frågade tre elektriker om tips som underlättar dessa jobb. 

Text

När Elinstallatören träffade Drutten var vi på en vind:
Drutten: ”Förut var allt material mycket tyngre”

Sandra Ottesen Lönnell, Elcom Sweden

Sandra Ottesen Lönnell

– Det är inte favoritstället precis. Tips ett är att ha med sig sin JBL-högtalare och en riktigt peppig playlist. Sedan brukar jag blöta ner min keps med kallt vatten och ha svettband runt handlederna som jag blöter ner med kallt vatten för att kyla kroppen. Det är viktigt att planera sitt arbete ordentligt med material och upplägg. Helst få det gjort så tidigt på morgonen som möjligt, fast ibland har man inget val än att göra det senare under dagen. 

Möt Sandra Ottesen Lönnell:
”Dosan fylldes med vatten och hela huset släcktes ner”

Andreas Nordin, Söderslätts el

Andreas Nordin

– Jag har aldrig hittat något bra sätt att hantera värmen på vindar under sommaren. Det är bara att bita ihop och göra arbetet så snabbt som möjligt. Jag brukar ta med mig en extra t-shirt och en handduk. Jag försöker också klä mig lätt, men samtidigt inte för lätt eftersom man inte vill få isoleringen över sig. Det bästa är att utföra arbetet direkt på morgonen. Ibland har jag även bett kunden att öppna upp vinden ett dygn tidigare, för att det ska bli lite svalare där uppe innan jag gör ett jobb på vinden.

Andreas Nordins vindjobb innan semestern:
Eljobb på vindar: ”Typiskt att de ska ske på sommaren”

Peter Bühler, el-lärare på Praktiska gymnasiet i Bromma samt ägare av Enkla eljobb i huddinge

Peter Bühler

– Vätskeersättning och vatten är det viktigaste och att man tar pauser om man behöver. Jag brukar göra en snabb kalkylering om vad man tror sig behöva. Det är viktigt att ha med sig de verktygen som kan behövas och ha järnkoll på dem, verktyg kan lätt försvinna i isoleringen. Jag försöker undvika att springa upp och ner från vinden i flera omgångar utan siktar på att bara köra på och göra jobbet så snabbt som möjligt. Helst vill man utföra jobbet så tidigt som möjligt på morgonen, eftersom värmen inte har hunnit stiga på vinden. Man får förklara för kunden att man vill vara ute i god tid, eftersom det kan bli 30, 40 grader varmt uppe på en vind.