Logga in

Fyra paneler på en SSO var för lite

Publicerad
29 jul 2024, 05:01
| Uppdaterad
26 jul 2024

Projekteringen av solcellsanläggningen var slarvig, och produktionen motsvarade inte det som sagts i offerten. Radhusägaren i Sigtuna ville ha kompensation och tog saken till Arn. Fick han rätt?

I november 2022 driftsattes solcellsanläggningen på radhustaket i Sigtuna. Snart därefter upptäckte husägaren att den förväntade effekten och produktionen, enligt offerten, inte motsvarade den effekt och produktion som monterats. Han klagade samma dag till installatören.

”Ingen kan förutspå exakta siffror, men jag anser ändå att projekteringen varit slarvig och baserats på felaktiga data.”

husägare

Fler Arnfall:
Kunden krävde 10 000 kronor för repor på solcellspanelerna

Läs också:
Kunden ville inte betala för värmepumpens elinstallation

Installationen bestod av fyra solpaneler kopplade till en SSO (Solar String Optimizer) samt 12 paneler kopplade till en annan SSO. Enligt leverantören är minimum fyra solpaneler per SSO godkänt. Efter utredning kom dock leverantören fram till att fyra paneler på en SSO är för lite, och därför fungerade inte anläggningen bra.

Efter vägledning av experter framkom en rekommendation om att montera fler paneler. Radhusägaren vill därför att ytterligare två 410-watts solpaneler, i samma serie och utförande som nuvarande paneler, monteras på hans tak i nordvästlig riktning.

I sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, Arn, kräver han ersättning för förlorad produktion. Jämfört med förväntad produktion enligt offerten är förlusten 6 320 kilowattimmar. Han vill också ha ersättning för extra besiktning med 3 900 kronor.

Offerten presenterar förväntad årsproduktion, vilken skrivits ner i takt med att nya projekteringar gjorts. Husägaren förstår att ingen kan förutspå exakta siffror, men anser ändå att projekteringen varit slarvig och baserats på felaktiga data. Expertutlåtanden från såväl klimat- och energirådgivare som besiktningsmän och leverantörens ingenjörer har dömt ut vissa projekteringar och bekräftar bilden.

Installatören föreslår en omfördelning av paneler så att det blir åtta paneler per SSO. En ny projektering har genomförts och godkänts av leverantören. Som goodwill beslutar installatören att stå för kostnaden för korrigeringen.

Läs också:
Villaägaren skulle jobba – ”fick agera montör vid installation av elledning”

Som kompensation för att anläggningen inte kunde levereras som utlovat, med försening, ges också följande förslag: Elinstallationer i hemmet till ett värde av cirka 12 000 kronor. Rabatterat pris på installation av energilagring, både produkt och arbete. Det sistnämnda godkänns dock inte av leverantören.

Vad blev då nämndens beslut?

Nämnden anser inte att installatören har utlovat en viss produktion, eller att det annars finns sådana fel i installationen att husägaren har rätt till ytterligare kompensation utöver den han erbjudits. Hans krav ska därför avslås.