Logga in

Eljobb på vindar: ”Typiskt att de ska ske på sommaren”

Publicerad
22 jul 2024, 04:58
| Uppdaterad
19 jul 2024

Många elektriker tycks få jobb på vindar under sommaren. En av dem är Andreas Nordin, som fick felsöka på en vind när en säkring hade löst ut. ”Det bara rann svett.”

Text

Elektrikern Andreas Nordin var redo att gå på semester. Men tre dagar innan ledigheten, en av de varmaste dagarna denna sommar, åkte han iväg på jobb till en kund där en säkring hade löst ut. 

Möt elektrikern Andreas Nordin:
”Jag missade att bygla mellan två nollskenor när jag bytte elcentral”

Elektrikernas tips på att hantera värmen på vindar:
Hur hanterar du värmen på vindar under sommaren?

– Det var kortslutning och jag började titta runt omkring och försöka felsöka. Jag fick börja med att följa av kabeln hela vägen från centralen och den gick upp på vinden.

En icke-elektriker hade gjort installationen och dragit upp kabeln på vinden och skarvat den där uppe. Till att börja med hade Andreas Nordin inga svårigheter med att gå upp på vinden, men eftersom husägaren hade byggt ut huset var det väldigt trångt längre in. För att hitta orsaken till felet fick han krypa genom balkar och isolering. 

En felkopplad, bränd dosa hade orsakat elfelet. Bild: Privat

– Jag fick nästan ligga på isoleringen och takstolarna. Jag fick krypa ut fem meter och vid slutet av kabeln hittade jag en dosa som låg på isoleringen. Husägarna hade skarvat sladden, antagligen för att den var för kort. Dosan var dåligt kopplad och helt bränd. Det bara rann svett. Det var riktigt hemskt att gå upp på den vinden och det är typiskt att vindjobben ska ske på sommaren, innan semestern.

Andreas Nordin har löst felet tillfälligt, men kommer att återvända till vinden när det blivit lite svalare för att åtgärda problemet ordentligt. Trots att det är långt ifrån första gången han utför ett jobb på en vind har han inte hittat ett bra sätt att hantera värmen. 

Läs också:
”Bom-bom – om det låter som en hagelbrakare vet man att det är spisuttaget”

– Det finns inget bra sätt att hantera värmen. Det är bara att köra, få det gjort ganska snabbt och bita ihop. Jag försökte skicka vår lärling till denna vind, men han fegade ut och jag fick ta på mig det jobbet, hehe.