Logga in

”Bom-bom – om det låter som en hagelbrakare vet man att det är spisuttaget”

Publicerad
15 jul 2024, 04:58
| Uppdaterad
18 jul 2024

Elektrikern Martin Appelgren byter minst 50 perilex spisuttag om året. Det är oftast samma fel.

Varmgång och brand i perilexkontakter till spisar är vanligt. I en tråd i Facebookgruppen Elektriker utan gränser skriver någon att han bytt flera hundra stycken genom åren. En annan med hashtagen #tabortperilex anser att spisar borde vara fast anslutna. 

Martin Appelgren, verksam elektriker i Norrköping, arbetar på Öfs el och larm. De har många fastighetsbolag som kunder. Han skriver i tråden att han byter 50 perilexuttag om året. Problemen uppstår med traditionella spisar kombinerade med ugn.

15 snabba med Martin Appelgren:
”Praktikanten nöp ut alla kablar förutom den som var markerad”

Läs också:
Vanligaste placeringen av spisuttag kan leda till kortslutning

– Fett från matlagning rinner ner bakom spisen. Det följer kabeln och rinner in och lägger sig som en pöl i botten av kontakten. Eftersom fett leder ström blir det kortslutning och brand. Jag har inte sett det här problemet med inbyggnadsprodukter. 

Perilexuttag har han alltid med sig i bilen, det kan gå ett eller ett par på en helg. Ofta svarar kunderna likadant om vad som hänt innan strömmen gick.

– Oftast blir det en smäll när du får korslutning på två faser. Om kunden säger att det låter bom bom, som en hagelbrakare, då vet man att två huvudsäkringaringar har gått. Då är det till 99 procent säkerhet spisuttaget som orsakat felet. Säger de så går jag direkt och drar ut spisen. 

Uttagen som Martin Appelgren brukar byta har jord, blå, brun och svart, men den blå är inte neutral utan fas. Det här är Perilex trefaskontakter med jord utan neutralledare. Felavhjälpningen är omfattande. 

– Dels får man byta huvudsäkringar, gruppsäkringar och i vissa fall jordfelsbrytare. Och förstås själva uttaget och kontakten. 

Elsäkerhetsexpertens svar:
Ska spisuttag skyddas mot matfett med högre IP-klass?

Det har hänt att han fått byta samma uttag igen efter bara två år.

– Jag tror att det har att göra med ventilationen. Man rengör inte filtret i köksfläkten och fettet  hamnar på väggen och till slut i uttaget i stället.

Flera andra i tråden i Elektriker utan gränser vittnar om att många fel med den här sortens spisuttag föregåtts av att kontakten inte var tillräckligt intryckt.