Logga in

”Förra ägaren har dragit en del el på egen hand”

Publicerad
26 jun 2024, 15:15
| Uppdaterad
28 jun 2024

Tidigare toppolitikern har intresserat sig för installationer på strategisk nivå. Men också hemma. Chefredaktören frågade Maria Wetterstrand om EU-direktiv, förra ägarens eldragningar, proppar som gått, solfångare och nya favoriten: effektvakten på garageinfarten.

Läsarna känner nog igen dig som språkrör. Nu har du kommit in på installationer. Hur kommer det sig?

– Jag jobbar för konsultbyrån Miltton som chef för vårt Brysselkontor med hållbarhet på strategisk nivå. EU har storsatsat på energieffektivisering och att bli självförsörjande på el sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det gäller också att komma bort från fossilt, olja och gas. Då handlar det mycket om installationer, uppvärmning och smart styrning.

Vad har vi för EU-regler att förhålla oss till?

– Sverige har kommit överens med andra om utsläppsmål och energieffektivisering, det är inget som EU har tvingat på oss. Byggnaders energianvändning är en viktig del. Det handlar om skärpta prestandakrav för nya bostäder och vid större renoveringar men också om åtgärder för det befintliga beståndet.

Läs också:
Energiguruns udda lösningar för att spara el

Vad blir det för installationsjobb av det?

– Till exempel att konvertera värmesystem med direktverkande el, även om vi har mycket värmepumpar redan i Sverige. Det blir mycket mer smart styrning, framförallt i större fastigheter som  blir en del av elsystemet där förbrukningen anpassas till när det finns el och värme tillgängligt.

Vilken koll har du på installationer i praktiken?

– Jag bytte proppskåp nyligen. Det var gammalt och propparna gick hela tiden, nu har jag ett modernt där jordfelsbrytaren slår till om det överbelastar på en fas.

Bytte du proppskåpet själv!?

– Nej, nej. Jag tog in hjälp. Men huset är från 50-talet och förra ägaren har dragit en del el på egen hand. Det är inte så bra men vi har haft en genomgång av elen och inget ska vara farligt.

Puh, det var för väl att du tagit hjälp av proffs.  

– Ja, och nu har jag köpt elbil och installerat laddare. Då lät jag även installera en effektvakt så inte faserna överbelastas för jag ville inte säkra upp. Den har fungerat väldigt bra.

Läs också:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Läs också:
Villaägaren Roger skippar laddboxen – laddar Teslan med effektbalansering

Vad har du för uppvärmning?

– Bergvärme och el. Vi köpte huset när jag var språkrör för Miljöpartiet och då var det oljepanna. Men vi krävde att den grävdes upp och avregistrerades för jag ville inte hamna i något oljeregister. Vi satsade tidigt på solfångare för varmvatten men det systemet fungerade inte så bra. Nu har vi bytt till en modernare värmepump som är supereffektiv. Så vi har lägre energiförbrukning utan att solfångarna är inkopplade. Så småningom får vi satsa på solpaneler för el. Det finns också en del att göra för att minska energiläckaget.

Vad är din analys – kan vi förvänta oss mer stimulanser till energiomställning, renovering, bostadsbyggande eller annat?

– Jag tycker näringslivet bör driva det mot politiken. Den regering vi har nu är ju skeptisk till bidrag av olika slag och jag kan förstå det men jag tycker det finns skäl. Det ena är att det är ett bra tillfälle under lågkonjunkturen. Det andra är EU-målen vi ska nå och även om det är lönsamt för någon kanske det inte är det för den som ska betala. Tredje skälet är att regeringen vill satsa på kärnkraft, då behövs något under en övergångsperiod och den snabbaste åtgärden är energieffektivisering.

Har EU-valet stor betydelse för installationsbranschen?

– Nej, de flesta direktiv är tagna och ligger fast. Mycket händer kommande år oavsett politisk majoritet.

är expert på snooker

Ålder: 50.

Familj: Två barn, 16 och 19 år.

Bor: Växelvis i Bryssel och Stockholm.

Utbildning: Magister i biologi.

Karriär i korthet: Riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet, numera konsult inom strategisk hållbarhet. Karriärmässig höjdpunkt: Bisittare till kommentator Kim Hartman under VM i snooker.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Ger hunden mat.

Ditt senaste hemmafix?

 – Mycket grävande för att få bort rötter och ogräs, ny jord och planterade senast rabarber.

Vad läser du just nu?

– BTS – Bangtan Boys: Historien om K-popstjärnorna.

Dold talang?

– Jag är bra på att packa väldigt lite när jag ska på resa.

Hur sportar du helst?

– Tidigare en del gym, nu mest promenader och trädgårdsarbete.