När ska det vara gröngult och rosa?
Funktionsjordning är ett av de nya avsnitten i version 4 av Elinstallationsreglerna som gäller från 8 maj. Har du koll på när det ska vara gröngult och när det ska vara rosa?
Elinstallationsreglerna utgåva 4 har bland annat ett nytt avsnitt om funktionsjordning. Rubriken lyder Funktionsjordning och funktionsutjämning för informations- och kommunikationsteknisk utrustning och system (IKT).
”Tillverkare har satt kraven att deras utrustningar ska funktionsutjämnas i någon form, för att upprätthålla en funktion vid olika påfrestningar.”
Richard Nyberg, BESIKTNINGSMAN
Läs också:
Ska man jorda solcellerna?
Läs också:
Fem förändringar för elfordon i nya Elinstallationsreglerna
Tidigare hänvisade kapitel 54 till tillverkarnas anvisningar. Så är det även nu men i nya avsnittet 545, om funktionsjordning och skyddsledare, finns även råd för de fall då tillverkares anvisning saknas. Bland annat ges rekommendationer om minsta tvärsnittsarea för ledare, hur de ska identifieras/märkas och andra viktiga tumregler.
Vi ställde några frågor om det nya avsnittet till elingenjören och besiktningsmannen Richard Nyberg.
Vad tycker du är extra viktigt i det avsnittet?
– I avsnitt 545 behandlar man funktionsjordledare och funktionsutjämningsledare. Det viktiga där är att man, som i solcellsdelen, säger att funktionsutjämningsledaren ska vara rosamärkt. Fast då är det ingen funktionsutjämningsledare utan en funktionsjordledare enligt standarden. Lite förvirrande, så hur det blir framöver i kapitel 712 för solceller får vi se.
Ge exempel på råd/tumregler som tillkommit.
– Om det finns flera funktionsutjämningsledare i anläggningen ska det finnas en huvudfunktionsjordningsskena. Grön/gult ska inte användas i detta fall. Men om det är en kombination av dessa så kallade skydds- och funktionsutjämningsledare ska den vara gul/grön i kombinationen. Kan bli lite rörigt, tycker jag.
Varför har kraven ändrats här? Varför behövdes ett nytt avsnitt?
– En teori är att flera tillverkare har satt kraven att deras utrustningar ska funktionsutjämnas i någon form, för att upprätthålla en funktion vid olika påfrestningar.
Läs också:
Så fungerar skyddsutjämning och funktionsutjämning
Vad behöver den enskilde elektrikern ha bättre koll på nu, jämfört med tidigare?
– Att det även finns avsnitt 444 om hur ringhuvudjordningsledare ska anslutas, med mera. Annat viktigt att hålla koll på framöver är vad tillverkaren säger om hur informations- och kommunikationstekniska (IKT)-utrustningar ska anslutas.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen