Solceller i norr: ”Skenor av galvat stål i stället för aluminium”
Tung snö som töar och sedan fryser till is – solpaneler i norra Sverige har det inte lätt. Hur gör man för att ramar och kablar ska sitta kvar? Och måste växelriktaren sättas inomhus? Här är 8 råd från solproffsen.
Trots kalla och mörka förhållanden ökar solcellsinstallationerna även i Västerbotten och Norrbotten, enligt Energimyndighetens statistik.
”Man behöver alltid överdimensionera. Verkligheten är ofta värre än testsituationerna.”
Henrik Persson, teknisk chef fastighet hos Solkompaniet
Forskarens tips:
Solceller i norr: ”Tunga drivor kan krossa paneler”
Läs också:
Därför lönar sig solceller i norr trots snö och vind
– Det satsas en hel del i norra Sverige, även på solceller, och jag hör mycket positivt både från kunder och partners, säger Kasper Hellström, vd hos Solenergispecialisten i Örnsköldsvik.
De nordligaste installationerna hans bolag arbetat med finns i Gällivare och Kiruna. När temperaturen kryper ner mot minus 30 grader får de göra en paus i utomhusarbetet. Annars pågår solinstallationerna året runt.
Han och två andra elinstallatörer i norra Sverige berättar att arbetet på många sätt är likt solcellsinstallation längre söderut. Men några saker måste de vara extra noga med:
1 Lägg tid på förarbetet
Viktigt vid all installation, men kanske särskilt här, är att göra en noggrann projektering. Till exempel ta reda på hur snö lägger sig på ett tak över tid, vilket kan skilja från fall till fall.
– Glöm absolut inte att läsa manualen! Kunderna förväntar sig att solpanelerna ska sitta kvar, och fungera, i 30 år. Då gäller det att göra rätt från början, säger Tony Arnqvist, vd hos Solenergi Norr i Östersund.
2 Gör alltid snö- och vindlastberäkning
Snö- och vindlastberäkning är viktig för att göra rätt val av paneler och hur de monteras. Beräkningen ska matcha panelens kravspecifikation.
– Till exempel är det bra att inte montera panelerna för nära en vägg där det finns nivåskillnader. Där kan det bildas fickor med snö som tynger, säger Tony Arnqvist.
Om det finns ett tak utan rasskydd ovanför panelerna kan det också bli problem, ifall snön faller ner tungt. Därför är det bra att undvika en sådan placering, alternativt anpassa med taksäkerhet, tillägger han.
3 Kolla att taket håller
Ibland visar det sig att tyngden på taket blir för stor. Då måste taket åtgärdas innan solcellerna kan sättas upp. Vanligtvis är det inte solpanelerna i sig som är tyngst, utan snön och ibland infästningen.
– Om det handlar om ett äldre hus bör man kolla om snözonen har ändrats sedan huset byggdes, säger Tony Arnqvist.
4 Välj rätt infästning
Längre söderut fästs många paneler på kortsidorna eller i hörnen. Det fungerar inte från snözon 2, eftersom snön kan kränga en ram som inte är tillräckligt stabil. Infästningen i norr behöver göras på långsidorna.
– Vi väljer dessutom ofta skenor av galvat stål i stället för aluminium. I Åre och Storlien, krävs det ibland tre skenor i stället för två. På så vis fördelas snötrycket över fler infästningspunkter, berättar Tony Arnqvist.
Töperioder ger extra utmaningar. Tung, blöt snö kan då glida ner mot ramkanterna. När den sedan fryser till is blir belastningen hög på nederkanten.
– Man behöver alltid överdimensionera. Verkligheten är ofta värre än testsituationerna, säger Henrik Persson, teknisk chef fastighet hos Solkompaniet som huvudsakligen gjort kommersiella installationer i till exempel Luleå, Umeå och Sundsvall.
5 Dra kablar och stegar rätt
Kablar bör fästas upp ordentligt. Hängande kablar kan dras i väg av smältande snö, vilket leder till brandrisk.
– Ett tips är att dra kablar på skenornas undersidor, i stället för på översidan. Om kablarna fästs i riktning mot takfoten skyddas de också mot snön, säger Tony Arnqvist.
Kabelstegar är bra att sätta där det blir låg snölast – vanligtvis högt upp där belastningen är lägre då snön glider av.
– Vi har sett några dåliga exempel där kablar dragits runt hängrännan. Det är där det kommer mest snö, säger Henrik Persson.
6 Ta hand om växelriktaren
Om växelriktaren är godkänd för utomhusbruk kan den placeras utomhus, även i kallt klimat.
– Vi har satt växelriktare utomhus på platser där det ibland varit minus 38 grader. Hittills har vi inte fått några rapporter om skador, säger Kasper Hellström.
Tips vid placering utomhus är annars att undvika söderläge, där det kan bli för varmt vissa dagar, och välja en plats där det inte ansamlas snö.
– Det gäller att vara lite smart. Vi brukar sätta växelriktaren inomhus där det går, säger Henrik Persson.
7 Anpassa lutningen
På de flesta villor bestäms solcellernas lutning av takets vinkel. På platta industritak kan det vara intressant att öka lutningen något. Fördelen är att elproduktionen ökar mitt på dagen, och att snö glider av snabbare.
– Det här är också något man får räkna på från fall till fall. Vissa verksamheter vill ha hög produktion just under dagtid. Då kan det vara värt de extra kostnaderna som högre vinkel ofta innebär, krav på bygglov, med mera, säger Kasper Hellström.
Henrik Persson berättar att de sällan vinklar upp solcellerna mer än 15 grader på kommersiella tak.
– Om någon vill ha paneler mer riktade mot lågt stående sol sätter vi dem hellre på vissa fasader, säger han.
Läs också:
Här är lutningen för solcellerna från Malmö till Kiruna
8 Blir installationen dyrare?
Noggrannare förarbete och extra infästning kan fördyra installationen. I norra Sverige är priset på el dessutom ofta lägre än i söder. Det gör att avkastningen blir mindre än i södra Sverige. Ändå menar installatörerna att solel är en bra investering i norr.
– Solcellsinstallationen leder till värdeökning på huset, eftersom driftskostnaderna blir lägre. Många känner också en stolthet i att producera egen el, säger Tony Arnqvist.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen