Logga in

Lärling i lågkonjunktur: ”Vi måste ändå anställa 17-18 personer i år”

Publicerad
22 jan 2024, 06:02
| Uppdaterad
24 jan 2024

Vad gör inflation och räntehöjningar för chansen att få en lärlingsplats? Så här säger fyra elinstallationsföretag som vi har pratat med. 

Inflation, räntehöjningar och lågkonjunktur. För många branscher har de här sakerna blivit en besk cocktail som är svår att mäkta med. Framtidstron har fått sig en rejäl törn och varslen haglar. 

Läs också:
”De rycker och sliter i en redan nu”

Läs också:
”Hon är helt jävla värdelös”

Innebär det här att de som söker lärlingsplats som elektriker har det nattsvart? Ingalunda om man får tro elfirmorna ute i landet.

Albin Johansson, filialchef Skara, Götene, Vara på Provektor

– För oss är det jätteviktigt att ta in lärlingar, det är det som är vår framtid. Det ger oss ju en möjlighet att utbilda montörer i den riktning vi vill. Det är väldigt många här som börjat den vägen och jag själv gick från sommarpraktikant till lärling till där jag är nu, säger Albin Johansson, filialchef Skara, Götene och Vara på Provektor. 

Men den lågkonjunktur vi ser nu, hur påverkar det företagets syn på att ta in nya lärlingar?

– Vi är lite försiktigare och kommer att vara det framöver. Men med det sagt anställde vi precis en andraårsmontör och i höstas tog vi in två lärlingar. Vi har fortfarande högtryck hos oss… vi känner inte av lågkonjunkturen som det pratas om, säger Albin Johansson.

Magnus Nilsson, vd på Best Brand, el och säkerhetsteknik

Även Magnus Nilsson, vd på Best Brand, el och säkerhetsteknik, i Ronneby är inne på samma spår.

– Vi har haft lärlingar genom alla år och har ett gott samarbete med skolorna kring detta. Det här är vi måna om och i dagsläget känner vi inte att det är något som kommer förändras.

– Jag ser det som en del i vårt ansvar för det här handlar om vår tillväxt också och behövs för att vi ska få framtida kandidater, säger han.

Både på Best och Provektor ser man ännu så länge inte att det är lågkonjunktur och därför kan man fortsätta ”som vanligt”. Men hur är det i storstäderna? I höstas kom larmrapporter om att bostadsbyggandet avstannat helt och att hälften av Stockholms byggarbetare riskerar att få sparken om inget händer. Stiltje i byggbranschen i storstäderna borde rimligtvis även avspeglas i orderingången för elfirmor eller?

Andréa Johansson, vd på Elcenter Göteborg AB

– Att vi går in i en lågkonjunktur hindrar inte oss att anställa lärlingar om rätt typ av person dyker upp. Vi lär känna praktikanter från skolan som praktiserar hos oss i perioder och när vi märker att det finns ett intresse för yrket och en vilja att lära sig i kombination med ett handlag för installationsarbetet så anställer vi den personen direkt. Den här lågkonjunkturen kommer att vända och när den väl gör det så tänker inte jag stå utan arbetskraft, säger Andréa Johansson, vd på Elcenter Göteborg AB.

Läs också:
”Det är ju så kul att jobba med ungdomar”

Fyrstadsgruppen, som arbetar längs med västkusten, menar att även om det blivit tuffare ute på marknaden – kan man inte dra i panikbromsen för det.

– Jag kan ju säga att lågkonjunkturen inte kommer att gå obemärkt förbi. Men vi måste ändå anställa 17-18 personer i år. Det är ju svårt att få tag i bra elektriker så där är lärlingar lösningen, säger vd Dennis Sandblom.

– Vi har jobbat länge med lärlingar och de är jätteviktiga. Därför är vi aktiva ute i skolan och i klassrummen.