Elektrikern: ”Vi har slutat med vägguttag”
50 solcellsanläggningar gick back men elfirman gav sig inte. Men hur har det gått med företagets nya nisch?
I april 2020 berättade vi om Jimmy Wilhelmsson och Elektrikern i Västerås. Företaget hade varit vid ett vägskäl: med 50 förlustprojekt i bagaget riskerades företaget och elektrikernas jobb av ytterligare ett förlustprojekt. Men det 51:a slutade lyckligt: Det blev ett vinstprojekt. Men vad har hänt på de tre och ett halvt år som gått sedan dess?
Läs också:
50 solcellsinstallationer på raken gick back …
Det har varit en hel del svårigheter att tackla.
– När vi fick fler och fler uppdrag inom solceller samtidigt som de vanliga eljobben rullade in var det svårt att hinna med och vi klarade inte växa i den takt som förfrågningarna kom in. Då var vi tvungna att välja. Vi tog ett intriktningsbeslut att bli ett solcellsföretag med elbilsladdning och batterier. Vi har nichat oss så det är det enda vi jobbar med.
Så ni gör inga vanliga eljobb?
– Jovisst kan det slinka in något enstaka åt någon gammal, trogen kund vi inte kan säga nej till men det är allt. Kringarbeten vid solcellsinstallationer, som förstärkning vid en elcentral, gör vi också. Men belysning och vägguttag säger vi nej till.
Hur har kunderna reagerat?
– En del kommentarer blir det, vi heter ju Elektrikern och då kan det uppfattas som konstigt att vi inte åtar oss vanliga eljobb men när vi förklarar förstår de oss.
Hur har det gått ekonomiskt med solcellsuppdragen sedan det 51:a projektet?
– Vi har gjort ungefär tusen solcellsanläggningar och säg att kanske tio av dem gått back medan det är vinst på resten. Från precis över noll till riktigt bra. Det är inget man blir mångmiljonär av men fem-tio procents vinst.
Mälarenergi, kunden i det 51:a och avgörande projektet, har sedan varit en återkommande beställare. Elektrikern är en av Mälarenergis upphandlade avtalsparter. Förutom solcellsprojekten blir det mycket service, drift och underhåll av Mälarenergis offentliga laddare. Det största värdet av ett nära samarbete med sin kund, är att vi kan lära oss av varandra och dra nytta av varandras styrkor.
– Vi lär oss mycket i de projekten som vi kan använda i vår verksamhet, säger Jimmy Wilhelmsson.
Tidigare fick ni i flera fall riva och göra om anläggningar som era konkurrenter gjort. Hur är det idag?
– Det har vi inte gjort alls sedan dess, inte en enda.
Läs också:
8 saker vi lärt oss av att nischa oss på sol och ladd
Bland egna lärdomar finns att våga säga nej när frågan kommer om att som behörig elektriker koppla in en anläggning som någon annan monterat. Det innebär stora risker för små pengar. Jimmy Wilhelmsson berättar om ett tillfälle då han gjorde just det, vilket höll på att stå honom dyrt. Han behövde juristhjälp för att klara sig när Elsäkerhetsverket började ställa frågor i ett sådant fall.
Trots specialiseringen på solceller monterar de inte själva några solcellspaneler, det gör företaget Solkraft Direkt, som de har ett nära samarbete med.
– Den av oss som har kunden tar in den andre som underentreprenör, säger Jimmy Wilhelmsson.
Läs också:
De bygger offentliga laddstationer utan beställare
Hur går det med konjunkturen nu, blir det färre solcellsjobb?
– Ja, sol är iskallt nu när det gäller privatpersoner men batterier ökar och elbilsladdning är en del. Även en del laddprojekt i egen regi där vi arrenderar marken och gör investeringen. Vi gör fortfarande nästan inga vanliga eljobb.
Läs också:
Marknaden för solceller viker – batterier blir elfirmornas nya guld
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen