Logga in

8 saker vi vet om ABB och Samsungs nya smartahem-system

Publicerad
11 jan 2024, 06:59
| Uppdaterad
10 jan 2024

Om alla laddar elbilen på natten för att energioptimera kan elanvändningen i ett område slå i taket. När ABB och Samsung samarbetar i en smartahem-lösning är därför delning av energi en av åtta punkter.

Energidelning blir viktig i det nya bostadsområde som snart börjar byggas i Åkers Styckebruk söder om Strängnäs. De 500 småhusen i området Brobyholms nya bostadsrättsföreningar kommer att ingå i en så kallad virtuell energigemenskap.

”Folk ska bo här och använda lösningarna i sin vardag. I och med det hoppas vi få veta mer om de boendes önskemål, vad de eventuellt saknar och hur vi kan utveckla tekniken och konceptet vidare.”

Douglas Lundholm, operativ chef S Property Group

Om installationen:
Nytt smartahem-system: ”Energiövervakning på varje säkring”

Annan energidelning:
Eon sätter käppar i hjulen för framtidens bostadsområde

– När en bostadsrättsförening producerar mycket energi, samtidigt som få är hemma, kan den sälja till brf:en på andra sidan området. På så vis går det att nyttja egenproducerad el i högre grad, och få ner kostnaderna för boendet. Dessutom minskar belastningen på elnätet, säger Douglas Lundholm, operativ chef hos fastighetsbolaget S Property Group.

Han visar på en karta hur energidelningen kan gå till. I Brobyholm blir det tre olika lager av producenter och förbrukare: enskilda hus, bostadsrättsföreningar och hela området.

Douglas Lundholm visar virtuell energigemenskap. Foto: Daniel Roos

– Energioptimering av hem och teknik har funnits länge. Problemet blir när alla optimerar likadant. Till exempel går elbilsladdare ofta i gång samtidigt på natten, så att förbrukningen slår i taket då. Vi vill i stället optimera för alla tillsammans, säger Douglas Lundholm.

I ett nybyggt parhus utanför Åkersberga berättar han tillsammans med ABB, Samsung och flera partners om hur det kan gå till. För de boende ska det vara enkelt. Ingen ska behöva vara ingenjör för att hantera huset.

I det som just nu kallas ”världens smartaste bostadsområde” ingår detta:

1 Virtuell energigemenskap

I stället för att varje husägare köper och säljer all el från/till elleverantören fördelas områdets resurser internt. Allt från solceller, hembatterier, elbilar och värmepumpar till hemelektronik ingår i systemet.

– Individuell mätning och debitering, IMD, hjälper föreningen att mäta det enskilda husets förbrukning och fakturerar ägaren, säger Henrik Widlund, teknisk expert från ABB Electrification.

Smart styrning gör att elförbrukare kan starta sekventiellt, vilket ger en jämnare förbrukningskurva. Batterier blir viktiga här, för möjligheten att flytta lagrad energi. 

2 Solceller och hembatteri

På visningshusets tak sitter 31,2 kvadratmeter svarta solceller som ger en toppeffekt om 6,72 kWp. I det kommande bostadsområdet byggs hus i olika väderstreck, och de boende kan välja storlek på installationen. Det viktiga är nätverkandet med andra hus.

Hembatteriet. Foto: ABB

I parhusets förråd finns ett hembatteri från SMA. Det innehåller två batterimoduler med sammanlagd lagringskapacitet 6,56 kilowattimmar.

– Det är genomtänkt att ha batterier i ett separat, uppvärmt förråd. Man kan även ha dem utomhus, men det fungerar inte alltid så bra i nordiskt klimat. Det är också lämpligt med tanke på brandsäkerheten, säger Henrik Widlund från ABB Electrification som ordnat det som är ”bakom kulisserna” här – personautomater, likspänningsskydd och matning till förrådet.

3 Elbil som energilager

På utsidan av förrådet sitter en elbilsladdare. I Brobyholm kommer den att vara av nyaste modellen (Terra Home) som klarar så kallad vehicle to grid, V2G. Det gör det möjligt att använda bilens batteri för lastbalansering i nätet.

Elbilsladdare och växelriktare. Foto: Daniel Roos

– Varje hus ska ha V2G-laddare, och de kommer att finnas på en gemensam parkering. Bostadsrättsföreningarna kommer även att ha gemensamma elbilar i en bilpool, säger Douglas Lundholm som tillägger att många i målgruppen är yngre personer som troligen inte har två bilar från början utan gärna lånar en då och då.

4 Värmepumpar och golvvärme

Uppvärmningen i de nya husen kommer att ske med luftvatten-värmepumpar och vattenburen golvvärme.

– Vi tittade även på lösningen med gemensam stor bergvärmeanläggning. Men en projekteringsstudie visade att entreprenadkostnaden inklusive borrning blir för stor. Det mest effektiva, både energimässigt och ekonomiskt, blir att köra luftvatten-värmepump i varje hus, säger Douglas Lundholm.

Allt samlat. Foto: Daniel Roos

För att ordna energigemenskapens styrning är solcellernas SMA-växelriktare integrerade med såväl värmepumpar som Samsungs smartahem-system Smart Things. På så sätt optimeras elproduktionen bland annat mot hur mycket värme som lagras i ackumulatortank, värmepump och hembatteri.

– När allt är ihopkopplat i samma system kan det optimera så att så lite egenproducerad el som möjligt går till spillo, säger Douglas Lundholm.

5 Väderstation och central i hallen

Parhuset har också en väderstation som mäter vind, regn, dagsljus och pratar med styrsystemet. När skymningen faller tänds utebelysningen. Om det blåser kan systemet skicka en notis till husägaren om fönster som står öppna och är dags att stänga. En sensor sitter på varje fönster och kommunicerar trådlöst med systemet via 2,4 GHz-nätet.

Alla val för vad som ska styras görs i Samsung-appen. För den som inte vill göra några val finns en grundinställning att välja för huset.

Henrik Widlund, ABB, visar centralen i hallen. Foto: Daniel Roos

En del av styrningen sköts från centralen i hallen, bakom en vit lucka. Grunden är ABBs hemautomationssystem free@home som kommunicerar automatiskt med Samsungs Smart Things.

– Enkelhet har varit ett ledord här. Det ska inte vara en massa olika appar, utan allt ska styras på samma ställe. Man ska inte behöva ingenjörsexamen för att styra hemmet, säger Douglas Lundholm.

6 Scenarier för belysning, ytterdörr, jalusier och tv

I en display på hallväggen går det att se alla scenarier som lagts in för huset. Utöver belysning styrs till exempel porttelefonen vid ytterdörren. 

– Det är en Yale doorman och porttelefon Welcome IP med kamera och display. Om någon ringer på kan du se från tv-soffan vem det är och öppna via appen om du vill. Det går även att öppna om du inte är hemma, men ändå vill släppa in någon, säger Henrik Widlund.

Strömbrytarna i huset, ur serien Saga, är också uppkopplade till smartahem-systemet, även om de kan användas som vanliga knappar.

Förprogrammerad brytare. Foto: Daniel Roos

I sovrummen på övervåningen sitter brytare med sex knappar. Genom att dubbelklicka blir det 12 valmöjligheter för styrning av belysning, fönsterjalusier, robotdammsugare och tv.

I brytaren finns även givare för mätning av luftkvalitet – bland annat koldioxid, temperatur, luftfuktighet och organiska partiklar.

Rikard Fornbäck, produktspecialist från Samsung, trycker på en knapp. Vips går jalusierna ner och tv:n startar.

– Det går också att lägga in ett gonatt-läge, både i knappen och appen. Då släcks alla lampor och tv:n stängs av med ett enda klick, säger han.

7 Smart kök

Alla vitvaror i köket är också uppkopplade och kommunicerar med varandra. Styrning och övervakning sker via Smart Things-appen. Genom att aktivera läget AI Eco Mode blir styrningen automatisk.

– Den som vill kan lära sig hur kyl och frys används bäst för att spara energi. Att dra i gång en avfrostning fredag eftermiddag när många kommer hem och rycker i handtagen är ingen bra idé. Genom att styra om cyklerna går det att sänka energianvändningen med upp till 15 procent, säger Rikard Fornbäck från Samsung.

Uppkopplade vitvaror. Foto: Daniel Roos

Även ugnen är smart. En inbyggd kamera ser vilken mat som ställs in och kan hitta färdiga recept. Om ugnen ser en lasagne föreslås lämplig temperatur och tid för det.

– Appen styr allting, och det är en öppen standard. Om man vill lägga till enheter senare går det bra. Det funkar med både iOS och Android, säger Rikard Fornbäck.

8 Energisnål tvättstuga med värmesensor

Belysningen i badrummet tänds direkt när vi kliver in. Sensorn Eve fixar det, men inte som en vanlig rörelsesensor. Eve är en trådlös IR-sensor som känner av skillnader i värmestrålning. När dessa värden ligger över en viss nivå tänds belysningen.

Sensorn Eve.

Sensorn Eve följer branschstandarden Matter och kommunicerar via protokollet Thread.

– Vi har den nya tekniken lite på prov här i huset – innan den integreras i större skala, säger Henrik Widlund från ABB.

Badrummets tvättstuga ska också spara energi. I tvättmaskinen blandas tvättmedlet med vatten och luft innan det skickas in i trumman. Tack vare det blir tvätten mer skonsam, och det går att tvätta med kallare vatten. Det kan ge energibesparingar uppemot 70 procent.

Rikard Fornbäck, Samsung visar badrummet. Foto: Daniel Roos

Torktumlaren har inbyggd värmepumpsteknik som gör att den drar låga 1,5 kilowatt per cykel. Spillvärmen återanvänds i tumlaren.

– Det kan bli rätt så trevliga energibesparingar, säger Rikard Fornbäck.

Fler exempel:
Vattentankar och solceller gör orangeriet självförsörjande på el och värme

Läs också:
Då blir det lönsamt med off grid i Sverige

Under det närmaste året kommer parhuset att fungera som ett så kallat living lab. Flera olika familjer kommer att flytta in under kortare eller längre perioder för att testa boendet. 

– Folk ska bo här och använda lösningarna i sin vardag. I och med det hoppas vi få veta mer om de boendes önskemål, vad de eventuellt saknar och hur vi kan utveckla tekniken och konceptet vidare, säger Douglas Lundholm.

Markarbetet för Brobyholm pågår. Foto: ABB

Fakta/ ett av ”världens smartaste” bostadsområden

Under nästa år börjar de första bostäderna att byggas i området Brobyholm söder om Strängnäs. Där kommer att bli cirka 500 bostäder, huvudsakligen parhus, i flera bostadsrättsföreningar.

Områdets energianvändning ska optimeras med hjälp av en virtuell energigemenskap. Det sker genom samarbete kring teknik och styrning mellan ABB, Samsung, S Property Group, Obos, Cleanwatts och SMA.