Logga in

Fem råd för att dra stigare i sopnedkast

Publicerad
20 nov 2023, 07:42

Ska du dra om till trefas i ett flerbostadshus och har valt sopnedkastet som kabelväg? Vissa anser att stigarna kan buntas fast i en vajer. Men en erfaren elektriker råder emot det. Här delar han i stället med sig av en beprövad metod.

Tugge Temel hos EL13R i Solna norr om Stockholm har skruvat upp många stigarledningar i gamla sopnedkast. Just nu arbetar han i ett 7-våningshus med 340 lägenheter. Kablarna som används är AXQJ 4×95/29, AXQ 5×25 och AXQJ 4×35/16.

– Det är enkelt om man gör rätt, men det gäller att hitta en metod som funkar, säger han.

”I de här husen finns planer på att bygga fler lägenheter. Då blir det enkelt att bara haka på nya kablar.”

Anders Dornlöv, elinstallatör amentus

Mer om stigare:
”Fem stycken 2,5 mm2 i ett 15,2-rör…njae”

Läs också:
”Att koppla om till trefas är jätteenkelt!”

I Facebookgruppen Fluxio ger Tugge Temel tips om hur man kan gå till väga, och bra sätt att fästa kablarna.

Anders Dornlöv, elinstallatör hos Amentus, ber om råd i en ny situation. Han har tidigare dragit enstaka stigare och använt gummiklätt svep och bultar. Men nu ska han dra åtta stigare och kanske fler framöver. Det finns luckor på varje våningsplan i huset med cirka 2,5 meter emellan.

Tugge Temel ger fem råd för en framgångsrik dragning i sopnedkast:

1 Kolla först att…

…dragningen är godkänd av brandkonsult och ventilationsfirma.

2 Borra fast en takpendel 20 i botten…

…och sätt sedan fast kablarna med kabelhållaren ACU på varje våningsplan. Takpendel 20 ger dubbla sidor med ankarjärn att fästa kabelhållaren på. Ankaret monteras på järnets övre fals.

3 Välj en borrförlängare (SDS) och 6 millimeters borr. 

4 Använd betongskruvar Hilti HUS3-PL6 för fastsättningen.

Välj skruvknack (slagskruvdragare) för att dra fast skruvarna. Stoppa in mellanlägg för att fördela trycket.

5 Se till att inte kabeln blir hängande någonstans.

Dra gärna ut kabeln genom rörböjar, så att den inte skaver mot någon skarp kant.

Kabelhållare på varje våningsplan. Foto: Tugge Temel

Största utmaningen vid dragning av stigare i sopnedkast tycker Tugge Temel är att det ser olika ut i nästan alla hus.

– Det är nya situationer varje gång. Då gäller det att använda insidan av skallen! säger han.

Om det finns en vind ovanför sopnedkasten är det enklast – då är det oftast gott om plats att dra ut kabeln. I annat fall får man klura på en lösning.

– Om det inte finns en vind får man ta hål uppåt, ofta in till ventilationsschakt. Då måste man vara försiktig med vad man borrar i. Det är också bra att ha koll på om det är betong eller asbest i kanalerna, säger han.

Kommentatorer i Facebookgruppen föreslår en alternativ lösning för stigardragningen – med vajer mellan nedersta och översta punkten i schaktet. Till exempel bunta kablarna på vajern och därefter sätta upp den. Viktigt då är att måtta ordentligt så att längderna blir de rätta.

– Jag tror inte på den lösningen, säger Tugge Temel.

Inte heller Anders Dornlöv väljer det alternativet. Det kan fungera för enstaka kablar, tror han, men det gäller att inte hänga på mer senare.

– Risken är att man dimensionerar för tio kilo, men efter några år kanske fler kablar hängs på samma vajer och då blir det för tungt. Det kan bli farligt om det rasar ner, säger han.

Metoden med takpendel tycker han är bra. Den färdiga lösningen finns att köpa hos grossist. Det kostar lite extra, men samtidigt spar han mycket arbetstid.

– I de här husen finns planer på att bygga fler lägenheter. Då blir det enkelt att bara haka på nya kablar, säger Anders Dornlöv.

Både han och Tugge Temel tycker att det är bra att använda före detta sopnedkast för dragning av stigare. Det finns oftast tillräckligt med plats för grövre kablar, och plats även för framtida kabeldragningar.

– Det är förträffligt! säger Tugge Temel.

Läs också:
Kollegan väljer 5G2,5 för matande kabel – är det ok?

Han menar att den här typen av stigardragningar blir allt vanligare nu när de flesta sopnedkast är stängda. Det tycker han är bra.

– I början av 2000-talet drogs många kablar, till exempel för bredband, via trapphusen och det såg f-dj-ligt ut, säger Tugge Temel som alltid strävar efter att gömma sina kabeldragningar.