Logga in

”Ibland lönar det sig att vara arga elektrikern”

Publicerad
11 sep 2023, 08:31

Det finns faktiskt regler för hur färger ska användas och kablar läggas. Och yrkesstolthet! När elektrikern öppnade elskåpet efter en solcellsinstallation blev han rent ut sagt förbannad.

Elektrikern Emil Nilsson hade förberett för installation av laddboxar i ett villaområde, bland annat med större kapsling.

Någon vecka senare kom han tillbaka till en av villorna, för att koppla in det sista. Då möttes han av en bedrövlig syn i elskåpet. Vid en solcellsinstallation i huset hade centralen stökats till rejält.

”Att det ser ut så här stör mig som installatör. Det finns faktiskt regler för hur färger ska användas och kablar läggas. Och yrkesstolthet!”

Emil Nilsson, elektriker

Mer om elcentraler:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Läs också:
Hmm … klenspänningskabel i kapsling för lågspänning – är det godkänt?

– Jag blev förbannad! Vem kopplar så här? säger Emil Nilsson.

Solenergiföretaget hade tagit in en underentreprenör som är auktoriserad elfirma med egenkontrollprogram. Men det är tydligen ingen garanti för att arbetet blir rätt utfört, menar Emil Nilsson som hoppas att Elsäkerhetsverket styr upp detta bättre framöver.

I elskåpet hade följande hänt:

1 Draget 6 kvadratmillimeter PEN-ledare. Borde ha varit 10 kvadratmillimeter.

2 Ingen blå tilläggsmarkering.

3 Jordplinten borttagen och kablarna i stället lagda på en neutralledarplint. 

4 Oskyddade RQ ner till ordinarie plint.

5 Borrat i skåpet och rör för anslutningen till växelriktaren draget utan skavskydd.

Den gulgröna plinten låg på golvet. Foto Emil Nilsson

På bilderna som lagts upp i Facebookgruppen Elfel syns även en 2-mod AEG. Den har monterats där av Emil Nilsson på grund av platsbrist, vilket lett till blandning av normsäkringar. Han har även satt in jordfelsbrytare och säkringar i skåpet. Jordfelsbrytare och säkringar efter Garo-säkringen skulle kopplas in samtidigt som laddboxen.

– Det är symmetrisk last från solceller, så röran i skåpet utgjorde ingen direkt fara. Men att det ser ut så här stör mig som installatör. Det finns faktiskt regler för hur färger ska användas och kablar läggas. Och yrkesstolthet! säger han.

Läs också:
Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?

Åtgärderna blev att lyfta upp den gulgröna plinten som lämnats på golvet i elskåpet samt dra om kablarna så att färgerna stämmer. Felen rättades till redan dagen efter påpekandet, av den ansvariga elfirman.

– Det är fortfarande estetiskt fult, men bättre i alla fall. Ibland lönar det sig att vara arga elektrikern, säger Emil Nilsson.