Gjorde elektrikern rätt med Plejdpuck i Renovadosa?
Förkastligt med enkelisolering – eller helt korrekt enligt elinstallationsreglerna? Debattvågorna gick höga om inlägget. Svaret från elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin är tydligt.
Elektrikern Mathias Hultman skulle installera dimmer på takbelysningen i en sekelskiftesvilla. Valet föll på Plejd och för estetikens skull Renovadosor. Men det var inte lätt att få plats med Plejdpucken i dosan.
Mathias Hultman löste det genom att placera två dosor bredvid varandra högst upp på väggen, vid taket. Det blev snyggt, tyckte många i Facebookgruppen Inget elfel, men… Samtidigt väcktes frågan om man verkligen får göra så, enligt regelverket?
”…Det som eventuellt ytterligare krävs i fall som dessa är att riskbedömning och de alternativa åtgärderna dokumenteras och biläggs anläggningsdokumentationen.”
Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert
Bakgrunden:
Omdebatterad Plejdpuck i Renovadosa
Läs också:
Plejdkaos: Elcentralen ”ser för jäklig ut”
Vi skickade frågan vidare till Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin som påminner om bakgrunden:
I det här fallet handlar det om att ledningar som är utförda med enbart ett lager isolering förlagts mellan två kopplingsdosor. Det är något som inte lever upp till 3 kap 1 § Elsäk-FS 2022-1. Där fastslås att en starkströmsanläggning ska vara utförd, så att den ger betryggande säkerhet vid ett fel i anläggningen. Om det enda lagret isolering skadas finns risk för direkt beröring av spänningssatta delar.
På något sätt måste alltså installationen kompletteras så att 3 kap 1 § Elsäk-FS 2022-1 uppfylls. Hur det görs är däremot inte definierat i regelverket. Det är upp till elinstallationsföretaget.
– I det här fallet har Mathias Hultman gjort en riskbedömning där han konstaterat att kravet blir uppfyllt genom att hänvisa till kap 522 i elinstallationsreglerna. Det är precis på det sättet regelverket ska tillämpas, säger Fredrik Byström Sjödin.
Han tillägger: För att uppfylla föreskrifternas krav, som är tvingande, bör man i första hand tillämpa de standardiserade åtgärder som beskrivs i elinstallationsreglerna. Om det inte är tillämpligt kan elinstallationsföretaget genomföra en riskbedömning som leder till alternativa åtgärder som innebär att säkerhetsnivån minst motsvarar standarden.
Läs också:
Tio saker du behöver veta om nya elinstallationsreglerna
– Elektrikern Mathias Hultman har agerat på ett korrekt sätt och visat stor kunskap om hur regelverket för elsäkerhet faktiskt fungerar. Det som eventuellt ytterligare krävs i fall som dessa är att riskbedömning och de alternativa åtgärderna dokumenteras och biläggs anläggningsdokumentationen, säger Fredrik Byström Sjödin.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen