Logga in

Skulle ta det lugnt – köpte 49 bolag på tre år

Publicerad
28 aug 2023, 05:18
| Uppdaterad
4 sep 2023

En långvarig sjukskrivning fick Christoffer Olbrich att byta bana och köpa Elektrobyrån i Hjo. Det gick sådär att ta det lugnt. Nu är planen är att köpa 50 företag till. Men varför är Hjo Installation så populära bland säljarna?

En utmattning och långvarig sjukskrivning fick Christoffer Olbrich att byta bana. Han var tvungen att ta det lugnare. Nu åker han land och rike runt och köper bolag. 50 stycken på tre år – och lika många bolag till ska förvärvas de närmaste åren. Så hur har det gått att ta det lugnare?

Läs också om Christoffer Olbrichs Norrlandsturné:
Hjo Installation köper sex bolag till i Norrland

Chefredaktören har också mött Granitor-bossen
Började som lärling i bolaget – nu vd med 2500 anställda

– Ja, det har väl gått sådär, skrattar Christoffer Olbrich när vi möts på Hjokontoret innan han fortsätter lite mer allvarsam:

– Det senaste halvåret då det handlat om att få in kapital har jag jobbat extremt mycket så nu får det bli lugnare. Men det gäller också att hitta sina knep, att vila en timme under dagen på helgerna, att ta en löptur och en promenad med hunden.

Du och Mattias Ansgariusson började med att köpa Elektrobyrån i Hjo – vad fick er att börja köpa fler bolag?

– Vi jobbade hårt med företagskulturen, renodlade verksamheten och vände till god lönsamhet. När vi fått ordning tänkte vi att vi skulle köpa några fler bolag. Ganska snart märkte vi på våra förvärvsmöten att vi hade något att erbjuda. Det fanns ett intresse av att sälja till oss och bli en del av Hjo Installation.

Chefredaktör Fredrik Karlsson åkte till Hjo för ett möte med Hjo Installation-bossen. Foto: Thomas Harrysson

Vad var tricket som gjorde att ni vände till vinst på Elektrobyrån?

– Företagskulturen. Vi fokuserade på vad vi var bra på vilket var service, vi renodlade verksamheten och byggde stolthet bland medarbetarna. Sen köpte vi helt nya bilar till företaget, vårt företag hade de snyggaste bilarna. Det skapade en annan stolthet än innan då de ibland fick bärgas.

Trots det säger du i dag som alla konkurrenter på förvärvsmarknaden att ni bara köper bra bolag med en stark position på sin marknad. Varför?

– Det tar mycket tid och kraft att vända ett bolag och den resursen har vi inte i dag. Men vi har pratat om det. Kanske i framtiden.

Vad skiljer Hjo från konkurrenterna?

– I stora koncerner finns det ibland rapportering och mellanchefer som inte tillför något värde. Vi har inte skapat någon stor central organisation åt bolagen men vi lyssnar till vad de vill ha hjälp med och vi vill att de ska kunna fokusera på att göra affärer. De tycker att det är väldigt bra att få träffa andra, att få kolleger.

Jag noterade att det centralt inte fanns chefer eller direktörer utan att titlarna var ”ansvarig”.

– Precis! Jag är visserligen koncernchef men Mattias och jag är egentligen småortspojkar från ”slätta”. Man kan inte sitta på några höga hästar.

Hjo, inte Östermalm i Stockholm. Foto: Thomas Harrysson

Så det är därför vi sitter här i ett industriområde i Hjo och inte på Östermalm i Stockholm?

– Ja, det passar vår profil, vi är stolta över att komma från Hjo och det går jättebra att jobba härifrån.

Jag förstår inte – hur har två killar från Hjo kunnat köpa 50 bolag utan riskkapital och fortsatt köpa trots höjda räntor?

– Mattias som är förvärvschef är slipad i att få ihop affären utan ett stort kapital. Vi erbjuder alltid ett delägande i Hjo, tidigare till vd och ägare men nu också till samtliga medarbetare. Så vi har haft en hel del nyemissioner och hade till nyligen 280 aktieägare. Det är ett bra kassaflöde i bolagen, de bästa bolagen tjänar också mest pengar. Vi har klarat det utan hög belåning.

Christoffer Olbrich

Ålder: 49.
Familj: Fru och fyra döttrar, 21, 19 och tvillingar på 13 år.
Bor: Villa i Hjo.
Utbildning: Handel och kontor på gymnasiet.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Lägger in en snus.
Ditt senaste hemmafix?
– Inget, jag har tummen mitt i handen.
Vad läser du just nu?
– Jag är dålig på det, jag lyssnar mycket på poddar.
Dold talang?
– Jag är bra på att ta människor.
Hur sportar du helst?
– Löpning eller hundpromenader.

Nu har ni då tagit in riskkapital genom Nordic Capital, hur ser planen ut?

– De köpte 30 procent av befintliga aktier och så gjorde vi samtidigt en nyemission så att de äger 40 procent. De har gått in med kapital så vi har en bra kassa för förvärv nu.

Fler intervjuer
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

50 bolag och en total omsättning på 2,3 miljarder i dag – vart siktar ni?

– Vi ska gasa och bygga en utmanare till de stora koncernerna. En dag går vi troligen utanför Sveriges gränser men än finns otroligt mycket att göra i Sverige. Vi är till exempel inte etablerade alls i Skåne eller Östergötland. 2027 ska vi omsätta fem miljarder kronor.