Hur är chansen att få en lärlingsanställning 2023?
Byggkonjunkturen har tvärbromsat med stora nedgångar i bostadsbyggande. Hur påverkar det möjligheten att få en lärlingsanställning? Vi ringde runt till sex skolor varav en i Skellefteå, där det byggs ”vansinnigt mycket”.
7 lärlingstips:
Ställ en fråga och verka dum …
Läs också:
”Förhoppningen om lärlingsplats gick snabbt över i frustration”
För elever på yrkesgymnasier är det vanligt att få lärlingsplats på företaget där man gjort sin praktik. Men i år har elever på vissa håll haft det svårt, visar det sig när vi frågar ett antal gymnasier hur många elever som fått lärlingsplats.
Universitetsholmens gymnasium i Malmö har prisade lärare, gott rykte och goda kontakter med de lokala VVS-och elföretagen. Trots det möts ovanligt många elever i år av beskedet att företagen inte kan anställa dem.
Av 15 elever på VVS har nio fått lärlingsplats, vilket är ovanligt lågt, berättar Bent Nielsen, VVS-lärare. Sju av 15 på kyl-inriktningen har fått lärlingsplats.
– Flera elever har råkat hamna på firmor under praktiken som sedan inte tar emot lärlingar trots att eleverna gjort bra ifrån sig. Vissa företag som tidigare har tagit emot mellan en och tre elever varje år tar inga alls nu. Den naturliga ingången under praktiken finns inte på samma sätt. Det känns som att marknaden står och stampar, säger han.
För skolans el-elever ser det ännu dystrare ut. Mindre än en tredjedel av eleverna har fått anställning, ungefär sex av 18 per klass i var och en av de tre klasserna.
– Det är jättedåliga siffror, det brukar vara runt 90 procent, säger Ulf Österlindh, el-lärare och programansvarig.
Hans förhoppning är att oron bland företagen ska ha släppt efter sommaren, men många elever har sagt att de kommer att satsa på att göra något annat.
– Det känns jättetrist. Vi har trott att vår region har varit lite skyddad men nyanställda lärlingar verkar inte vara i ropet just nu. Trots det har det beslutats att vi ska ta in ytterligare en klass till EE-programmet i höst.
Malmöföretaget Rörläggaren har i över 20 års tid tagit emot mellan två och sex VVS-elever direkt från gymnasiet. Men i år tvingades de säga nej eftersom företaget fått varsla personal på grund av läget i branschen, som enligt personalchefen Kerstin Holen har eskalerat från viss oro under våren till en tvärnit.
– Det är mycket bekymmersamt för eleverna som utbildat sig till ett framtidsyrke när det blir ett sådant här hack i byggnationen. Jag känner med dem. Framtiden på lite längre sikt är fortfarande ljus, men frågan är när det vänder. Det känns som att det är lugnare i norra delen av landet, säger hon.
Lärling mitt i livet:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet
Men är det så?
På Polhemsgymnasiet i Gävle har lärlingsplatserna på VVS-och kylsidan minskat medan alla 15 el-elever går direkt ut i jobb.
– Vi har inte märkt någon skillnad alls, det är fortsatt hög efterfrågan, säger Mats Nord, programledare och lärare på El- och energiprogrammet,
– I Skellefteå byggs det i en vansinnig takt och branschen skriker efter folk, men samtidigt finns det ett visst motstånd mot att ta emot lärlingar och praktikanter, säger Pär Fransson, rektor för EE-programmet på Baldersgymnasiet, Skellefteå.
37 el-elever examineras i år men fortfarande finns ingen siffra på hur många som fått jobb eller lärlingsplats.
Av 13 VVS-elever som lämnar Anderstorpsgymnaiset i Skellefteå har sex elever fått lärlingsplats. En minskning som beror på att flera företag avvaktar jobb och anställningar, rapporterar programmets rektor, Malin Rydh Burström.
Så här många har fått lärlingsplats på de 6 gymnasieskolor som vi har frågat:
Anderstorpsgymnasiet, Skellefteå:
VVS: 6 av 13 (minskning)
Brinellgymnasiet, Nässjö:
El: 18 av 20 har fått jobb/lärlingsplats
Lars Kaggskolan, Kalmar:
VVS: 7 av 12 (2022: 11 av 11)
Elteknink: 12 av 16
El automation 6 av 16 (beror inte på arbetsbrist enligt programansvarig)
El energiteknik: 7 av 16
El data: 9 av 12 (stor ökning)
Polhemsskolan, Gävle:
VVS/kyla: / 7 av 11 (2022: 9 av 12/10 av 12)
El: 15 av 15
Universitetsholmens gymnasium, Malmö:
VVS: 9 av 15
Kyla: 7 av 15
El: ca 6 av 18 per klass
Yrkesgymnasiet, Skellefteå:
El: 3 av 4 (som tidigare)
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen