Krönika
Här är de 30 största företagen i branschen
I toppen av vår populära kartläggning av installationsbranschens jättar är mycket sig likt. Men det bubblar längre ner på listan – fler nya bolag har tagit sig in och en ny installationsgren har fyra bolag som omsätter över en miljard kronor.
1. Bravida 13 miljarder kronor
Ohotad etta som fortsätter att leverera.
– Trots svårare tider med inflation, energikris och krig i Europa gjorde Bravida återigen sitt bästa resultat någonsin: Vi stängde 2022 med en omsättning på 26,3 miljarder, en Ebita-marginal på 6,5 procent och en tillväxt på 20 procent, skriver bolaget i årsrapporten.
Ungefär hälften av omsättningen finns på svenska marknaden och hälften av tillväxten skedde genom köp av bolag, som inkorporeras i Bravida.
I år har det sett ut som en viss försiktighet när det gäller förvärv men bolaget flaggar tvärtom för fortsatt tillväxt.
– Vi ser fler möjligheter till förvärv, då flera aktörer kan komma att behöva sälja av verksamheter. Bravida kan med sin starka balansräkning och låga skuldsättning utnyttja de förvärvsmöjligheter som kan komma att uppstå i en tuffare konjunktur, uppger bolaget.
Läs också chefredaktörens analys av listan
7 saker som utmärker branschens största företag
2. Assemblin, 10 miljarder kronor
Bolaget fortsätter växa och rustas för börsen. Fortsätter kompletteringsköpa bolag i andra delar av värdekedjan men har också överraskat med några nya, relativt stora elbolag i år, som RA-gruppen och Elia i Kalmar.
Omsättningen totalt sett ökade med 26 procent, varav hälften var genom förvärv.
2. Instalco 10 miljarder kronor
Har haft en urstark tillväxt sedan starten och 2022 var inget undantag. 36 procent var tillväxten under fjolåret. Året började också intensivt med bolagsförvärv med en total omsättning på nästan en miljard kronor.
– Alla förvärvade bolagen är mycket framgångsrika och specialiserade och passar därför väl in i Instalcos affärsmodell och kultur, uppger bolaget.
Det nya är dock att det inte är installationsbolag, som tidigare.
– Vår inriktning är att främst bredda oss inom områdena industri och teknikkonsult samt inom segment Övriga Norden, sa vd Robin Boheman i rapporten.
Under våren har det varit tyst från Instalco, tills bolaget i maj meddelade köp av Elektro Västerbotten.
4. Caverion, 5 miljarder kronor
De senaste åren har handlat mycket om den finska koncernens problem på den svenska marknaden. Bolaget har fokuserat på att vända till positivt resultat.
Nu ökade ändå omsättningen i den svenska divisionen med 7,3 procent 2022. Caverion gjorde också två förvärv under året: Elicentra AB och Frödéns Ventilation AB.
4. Currentum 5 miljarder kronor
Bildades så sent som i oktober 2020, genom ett partnerskap mellan Ventab, Installationsbolaget och Ventilationsprojekt. Började som starka på ventilation men har också köpt i alla andra nischer inom installation.
Köpte värmlandsbaserade Ipart med sex bolag och en total omsättning på 450 miljoner kronor under 2022 – och fick en ny koncernchef, Klas Larsson, på köpet. Han har deklarerat att Currentum ska bli en av Nordens ledande installationskoncerner. Bra bolag ska bli ännu bättre genom att samverka.
Läs också intervjun med Klas Larsson
”Jag har varit alldeles för optimistisk kring projekt”
6. Granitor Electro 3,5 miljarder kronor
Med namnet Granitor som plockades upp ur företagets historia har gamla Midroc fortsatt att växa med framgång. 2022 presterades det bästa resultatet någonsin. Sverige är huvudmarknad men man växer också i Norge, organiskt och genom förvärv.
– Vi letar kontinuerligt efter lämpliga tillskott till vår verksamhet både i Sverige och Norge. De förvärv vi gör välkomnas in i vår gemensamma kultur och ledningsfilosofi, säger vd Mikael Vestlund.
Trots tuffare tider ser han goda möjligheter på elteknikmarknaden och planerar för fortsatt lönsam tillväxt genom både organisk tillväxt och nya uppköp.
Läs också intervjun med Mikael Vestlund
Började som lärling i bolaget – nu vd med 2500 anställda
7. Sandbäckens, 2,5 miljarder kronor
Det gamla VS-bolaget har ny riskkapitalist som ägare och ny ledning.
Sandbäckens växte med 50 procent förra året, till 2,5 miljarder i omsättning. Men det är bara början, säger nye koncernchefen Christoffer Järkeborn. Han planerar för en aggressiv tillväxt inom VS, el, ventilation samt styr och regler.
Hans strategi är att växa till fem miljarder i omsättning, förvärva eller starta 50 nya bolag och ha 500 miljoner kronor i vinst. Allt inom fem år, fast gärna tidigare.
Läs intervjun med Christoffer Järkeborn
”Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken”
8. Hjo installation 2,3 miljarder kronor
Förra året skrev vi att förvärvstempot varit högt, 500 miljoner kronor, och miljardmålet inom räckhåll. Två miljarder skulle nås inom fem-tio år. Det är redan gjort av koncernen som bildades 2019.
Nu är de 50 bolag, omsätter 2,3 mdkr och har över 1 000 anställda.
Nästa delmål är en omsättning på 5 miljarder. Ingen tvivlar nog längre på Hjo, de har shoppat flitigast av alla i år – 14 nya bolag, vara flera nya i maj.
Läs om Hjos köpturné
Hjo Installation köper sex bolag till i Norrland
9. Storskogen, 2,2 miljarder kronor
Numera börsnoterat bolag med ett affärsområde för installation, som växt de senaste åren. I koncernen finns relativt stora bolag som Bergendahls el, SoVent Group, Nordisk VVS-teknik, HP Rör, Stockholms rörexpress och Tepac.
Tidigare deklarerade de en “evig ägarhorisont” men nyligen såldes målerikoncernen Dextry för 700 miljoner kronor.
Nu är fokus lönsamhet och organisk tillväxt, inte förvärv. Skulderna behöver minskas innan fokus kan skiftas tillbaka till köp.
10. Comfort 2 miljarder kronor
Comfortkedjan tappade bolag till snabbväxande koncerner och bestämde sig för att också bli en snabbväxande koncern med egna, ägda bolag inom el, vent och VVS. Flera ventilationsbolag finns bland de hittills förvärvade bolagen. Bara i år har åtta nya bolag presenterats och fler ska det bli. Målet är en börsnotering.
10. Svea Solar 2 miljarder kronor
Solcellsbolaget startades 2014 av två entreprenörer som lett det till att bli ett av Europas ledande solenergibolag. Tillväxttakten har varit extrem – omsättningen dubbleras för varje år. 2022 var den 2 miljarder för fem länder. Som rullande årsomsättning till och med mars i år var den 2 miljarder bara i Sverige. Målet är lönsamhet redan nu i maj – och fortsatt kraftig tillväxt.
12. Nordic Climate Group 1,9 miljarder kronor
Kylkoncernen Tesab bestämde att bli koncern och hittade riskkapitalvänner. Totalt omsätter koncernen 3,5 miljarder i dag, varav knappt 2 är i Sverige. Men det ska bli mer, både här och i andra länder. De höga räntorna skrämmer inte, vi lär få se fler kylförvärv framöver.
Läs om hur Hjo installation startade
”Vi köpte in 40 bilar på ett bräde och fräschade upp loggan”
13. Soltech Energy 1,5 miljarder kronor
Soltech började intensivt med att köpa bolag men växer även organiskt (under 2022 med 57 procent). Köpte en del klassiska elinstallationsföretag och på förra årets lista räknade vi bara omsättningen i dessa. Räkna med fortsatt tillväxt – marknaden för solceller är fortfarande glödhet.
13. Francks Kylindustri 1,5 miljard kronor
Listans andra kylkoncern, som växer lite i det tysta. Ägs av riskkapitalbolaget Segulah och har specialistföretag inom kyla på 15 orter runt om i landet.
13. Vestum, 1,5 miljarder kronor
Rusade mot börsen och köpte snabbt många bolag men har fått prioritera om i ett nytt marknadsläge med högre räntor. Äger en rad nischföretag som är underentreprenörer till byggbolagen, varav de inom installation omsätter 1,5 miljoner kronor.
13. Sparc group 1,5 miljarder kronor
Sparc slår inte av på förvärvstakten och presenterar årets elfte bolagsköp samtidigt som denna text skrivs. På två år har Sparc växt från noll till 61 bolag med en sammanlagd omsättning på 1,5 miljarder kronor. Vd och grundaren Erik Björklund har inga planer på att slå av på takten utan ser god möjligheter till nya köp nu när kanske andra är mer försiktiga.
Läs intervjun med Erik Björklund
Gustav Mandelmann: ”Möllor är inget nytt i den här delen av landet”
17. Novedo, 1,4 miljarder
Koncernen är stark inom ventilation och isolering med god tillväxt. Planerna är att köpa fler bolag i Sverige men även utomlands, blickarna riktas mot Tyskland.
17. GK, 1,4 miljarder kronor
Ägaren, norska GK Gruppen AS, omsätter sex miljarder kronor och den svenska verksamheten har växt men drabbades av lönsamhetsproblem och bytte ledning under 2021. Bolaget rapporterar att man vänt minus till plus i Sverige och växt med 19 procent.
17. Are Group, 1,4 miljarder kronor
Finska koncernen klev in i Sverige 2019 med köp av Kungälvs rörläggeri med Inter el och Climate80-gruppens nio bolag. Sedan dess har det inte hörts så mycket. En viss försiktighet i en tuffare marknad är att vänta framåt.
20. Umia 1,3 miljarder kronor
Startades av fyra ingenjörer med en vision om att jobba multidisciplinärt på riktigt. Har växt genom att starta nya bolag, från Luleå i norr till Ystad i söder. Det blev ett litet hack i framgångskurvan då problembarnet Umia Syd slutligen lades ner i vintras.
21. BST Group 1,1 miljard kronor
Koncern inom sprinkler och brandskydd, vars svenska verksamhet omsätter över miljarden.
21. Vinci Energies Nordic, 1,1 miljard kronor
Den franska koncernen verkar under flera varumärken. Har bland annat köpt Eitech-bolagen elinstallatören Emil Lundgren i Göteborg samt bolag inom elkraft i norra Sverige.
23. Sesol, 1 miljard kronor
Solcellsbolag med stark tillväxt som lär har spräckt miljardvallen i omsättning, även om årsrapporten ännu inte är släppt.
23. Elajo, 1 miljard kronor
Huvudsakligen ett elföretag som växt tidigare men inte tagit upp kampen med med de hungrigaste aktörerna på förvärvsmarknaden de senaste åren. Omsättningen når nästan upp till miljarden.
23. Solkompaniet, 1 miljard kronor
Pionjärer inom solceller vid starten 2010 och har växt stadigt sedan dess. Ligger en miljard i dag och fortsätta växa snabbt.
26. Radiator VVS, 850 miljoner kronor
VVS-företaget har snittat på 12 procents tillväxt de senaste fem åren. Finns från Växjö till Härnösand och numera Kramfors med 500 medarbetare. Presenterade i maj ett övertagande av Caverions verksamhet i Kramfors.
27. Selatek 750 miljoner kronor
Kommer ur Levinsgruppen och bildades 2022 med Segulah som ny ägare. Har bolag inom säkerhet, elinstallation och automation. Ska fortsätta växa organiskt och genom förvärv.
28. Infjärdens Värme, 600 miljoner kronor
Familjeföretag med tjänster inom VVS, industri och sprinkler. Medlemmar i Comfort. Huvudkontor i Piteå och filialer runt om i landet.
28. Brion 600, miljoner kronor
Ägarlett bolag som kallar sig installations- och servicepartner med tydlig värdegrund. Flera nyckelpersoner kommer från bravida för att driva bolag på ett annat sätt – och det har gett snabb tillväxt.
30. Enwell, 500 miljoner kronor
Presenterar sig som en av Sveriges ledande serviceleverantörer av hållbara energilösningar, baserade på bergvärme och andra värmepumpslösningar samt kompletterande sol och laddlösningar för hushåll och kommersiella fastigheter. Har tillväxtplaner. Helägt av Vattenfall.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen