Logga in

Inlåsning i teknik tvingar kommun att skrota fungerande batterier

Publicerad
30 maj 2023, 09:11
| Uppdaterad
1 jun 2023

Valet av batterier kan innebära att man blir låst till en viss leverantör. Det har Halmstads kommun bittert fått erfara, efter att tillverkaren av batterier som de köpt gått i konkurs.

Halmstads kommun var tidigt ute med nya energilösningar och har sedan minst tio år tillbaka batterianläggningar för att lagra solel. Batterierna har kapacitet mellan 50 och 100 kilowattimmar.

“Det vore bra med mer oberoende teknik. Om vi hittar rätt produkter, som är prisvärda, kan vi tänka oss att satsa på fler batterier.”

Sven-Ingvar Petersson, driftingenjör

Mer om batterier:
Deras batterianläggning ger villan ödrift i tre dagar

Läs också:
Låst till Ferroamp: ”Alternativet är att skrota hela systemet”

För några år sedan gick en av batterileverantörerna, Box of Energy, i konkurs och sedan dess har det varit svårt och dyrt för kommunen att få hjälp med service.

Sven-Ingvar Petersson

– Det är mycket som kan gå sönder – till exempel växelriktare och likriktare som laddar batterierna. Då vill man kunna byta ut bara dem, men det är inte så lätt, säger Sven-Ingvar Petersson, driftingenjör hos Halmstads kommun.

Bekymren har lett till att två batterier från Box of Energy numera är skrotade. De har inte ersatts.

Oro finns också för vad som kan hända i framtiden med kommunens Ferroamp-anläggning, som fortfarande är i drift. Även där hänger hela systemet ihop – från solcellerna till batterierna – via den så kallade energihuben. 

– Nackdelen med att vara bunden till en leverantör är att om något går sönder kan man behöva byta hela systemet. Det känns onödigt att slänga saker som fortfarande fungerar, säger Sven-Ingvar Petersson.

För Halmstads kommun fortsätter sökandet efter nya batterier. Sven-Ingvar Petersson skulle gärna se ett större utbud av batterianläggningar i ”mellansegmentet” – 100 till 200 kilowattimmar. Marknaden är i dag främst inriktad på mindre batterier för villor och stora anläggningar för exempelvis lantbruk och industrier.

Håll koll:
Tre växelriktare stoppas: ”Hög risk för störning”

Ett alternativ kunde vara Huaweis batterisystem, men även det är kopplat till företagets egna produkter.

– Det vore bra med mer oberoende teknik. Om vi hittar rätt produkter, som är prisvärda, kan vi tänka oss att satsa på fler batterier, säger Sven-Ingvar Petersson.