Logga in

Hur mycket ska man kapa ur takpannorna vid solcellsinstallation?

Publicerad
24 maj 2023, 05:30

Hur slipar/kapar man ut takpannorna för fästena till solcellerna på bästa sätt? Om detta råder delade meningar. Solcellsbesiktaren reder ut riskerna.

Arn-fall
Solcellskunden krävde skadestånd för söndertrampat tak

Kunden om takskadorna:
”Som företagare tycker jag att man ska ta ansvar för fel som man gör”

Kunden var lite tveksam till urslipningen av takpannorna för infästningen i det påbörjade montaget av solcellsanläggningen. Är det okej med så här stora glipor eller finns det risk för väta, djur och skit? undrade han och lade upp bilder i Facebookgruppen Solceller & Solenergi Forum & Tips.

Zanda-pannorna av betong hade nyligen målats, har oljehärdad masonit under och ny nocktätning, förklarade han.

Svaren i diskussionen
som uppstod blev allt från att jobbet såg bra ut, “skulle inte klaga på detta, kvarstående material är ju ungefär så tjockt som resten av pannan förutom precis i fram- och bakkant.” till “alldeles för mycket slipat”. Någon höjde ett varnande finger för att kunden på grund av gliporna kan gå miste om garantin på taket på grund av gliporna.

– Solceller klassas som ”främmande produkter” så om de orsakar skador kommer inte vår garanti för taket att gälla, säger Håkan Edberg, teknisk support på takleverantören BMI Sverige, till Elinstallatören.

Men hur ska installatören göra för att kunden ska bli nöjd och slippa bekymmer? Elinstallatören bollar frågan vidare till solcellsbesiktaren Richard Nyberg:

– Det här är inte enkelt att reda ut. Särskilt inte i de fall då tillverkaren av exempelvis  takkroken säger att man ska kapa ur takpannan för att det ska bli bra medan tillverkaren av takpannan säger att man inte får kapa i den eftersom garantin inte gäller då, säger han.

Richard Nyberg gör en jämförelse med när man monterar snörasskydd på fastigheter:

– Man kan konstatera att det sällan kapats ur takpannor då. I de fallen hänvisar man till panntillverkarens anvisningar, säger han.

Kapar man ur takpannan finns det risk för att det blir en försvagning i den. Samtidigt får solcellsfästet inte trycka mot pannan så att den knäcks.


Så, vad är svaret? Att det säkraste är att inte kapa ur takpannorna alls?

– Ja.

Läs också:
Ful solcellsinstallation – men är det fel?

För kunden som la upp bilderna på Facebook löste det sig på ett sätt som gjorde honom nöjd:

“Montörerna slipade med mindre glipor idag och tätade även dem med ränndalstätning från Benders som jag hade hemma. Ok för både mig och montörerna. Alla nöjda och glada.”, skriver han.