Historiskt högt lönekrav i årets avtalsrörelse
14 februari utväxlades avtalskrav mellan Installatörsföretagen och Elektrikerna. Vilka är de stora stridsfrågorna Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på IN?
Branschexperten:
Fem råd inför en hotande lågkonjunktur
Läs också:
”Ta betalt för tjänsten” – 6 tips vid prissättning och materielinköp
Industrifackets krav är en löneökning på 4,4 procent plus en särskild låglönesatsning för anställda med en lön under 27 109 kronor.
Motbudet från arbetsgivarsidan är 2,2 procent plus ett engångsbelopp.
Hur ska det gå ihop?
– Med tanke på den rådande inflationen och osäkerheten kommer det här bli en svår nöt att knäcka. Märket för lönenivån har ju tidigare varit en och samma siffra men nu vill facket göra om den modellen med en låglönesatsning som ligger utanför. Därför kommer märket antagligen att sättas i ett sent skede i förhandlingarna, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef för Installatörsföretagen.
Vilket är Installationsföretagens viktigaste krav?
– Alla våra krav är viktiga men ska jag lyfta fram ett är det ett flexiblare kollektivavtal för att kunna tackla kompetensbristen som ökar med energiomställningen och elektrifieringen. Vi behöver öppna upp för fler kompetenser än renodlade elektriker. Företagen måste kunna anställa personer med annan kompetens som kan utföra mindre komplexa uppgifter. Det behövs fler vägar in i branschen än traditionell elektrikerutbildning.
Vad skulle en låglönesatsning enligt motpartens krav på minst 1 192 kronor för de som tjänar mindre än 27 100 innebära för installatörsföretagen?
– Det finns andra branscher som skulle påverkas betydligt mer, som handeln exempelvis.
Läs också:
Byggkostnaderna steg med 2,7 procent
Bland motparten, Elektrikernas, krav finns kortare arbetsvecka, mer kompetensutveckling och att avtalet löper på ett år.
Det nya avtalet ska vara klart 1 maj 2023
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen