Fem skäl för snabbladdare – och ett emot
En laddare med 60 kW effekt blev valet för en bostadsrättsförening Sandviken. Men varför välja en snabbladdare i stället för flera långsammare laddboxar?
Granitor Electro fick i uppdrag av bostadsrättsföreningen Furan i Sandviken att installera en snabbladdare vid föreningens parkering. Laddaren är på 60 kW och det är möjligt att ladda två bilar samtidigt. Om en bil laddar och kan ta emot hela effekten innebär det upp till 10 mils laddning på 15 minuter.
I det här fallet fanns det en befintlig kraftmatning, något som annars hade kunnat bli en flaskhals för en installation av en laddare med högre effekt.
Elsäkerhet
Är det ok att skarva på befintlig matning när jag installerar laddbox?
Läs också:
8 tips till dig som vill installera laddboxar
– Om man använder vanliga laddboxar som laddar långsammare då är effektbrist inget större problem utan något man löser ganska enkelt med lastbalansering, säger Johan Runesson, som arbetar med tekniskt affärsstöd på Granitor Electro, ett rikstäckande installationsbolag.
Här är hans fem skäl till varför en snabbladdare kan vara ett bra alternativ till att sätta upp laddboxar på varje parkeringsplats.
1. Mindre grävning
En fördel är att slippa gräva upp en hel parkering för att dra fram matningar till alla laddboxar.
2. Kortare installationstid
Det är mer kostnadseffektivt att installera en laddare i stället för att sätta upp en på varje parkeringsplats.
3. Intäkt med publik laddning
Med snabbladdning blir laddaren intressant för omkringboende med elbil.
– Den här föreningen har en öppen parkeringsplats och andra som bor i närområdet kan nyttja den. Det gör att BRF:en kan få intäkter på laddaren. Det går också att ladda två stycken samtidigt, men till halva effekten.
4. Perfekt för serviceföretag
– För ett företag inom service kan en snabbladdare vara perfekt. Ta en firma som oss, med montörer som åker ut på uppdrag och kanske kommer in och laddar på lunchen. För ett sådant företag är 30 minuter till en timme som det tar med en vanlig laddare, lite för lång tid för att fungera i praktiken. Men att kunna ladda upp till 100 km på 15 minuter gör stor skillnad och att man kan klara av de servicejobb man har på eftermiddagen, säger Johan Runesson.
5. Lättare att prissätta
En förening som vill slippa risken med stora variationer i elpriset är behjälpt av en snabbladdare med en betalmodell som tillåter både påslag och prisvariation.
– I vår tjänst kan man ta betalt dynamiskt, det vill säga låta priset för laddningen följa marknadspriset på el och man kan själv bestämma sitt eget påslag. Då behöver man varken ta ut överpriser eller vara orolig för att gå back på det man själv tar betalt, säger Johan Runesson.
Läs också:
Biledare och gummikabel genom vägg – här är de mest lästa artiklarna bland prenumeranter
1. Mindre stödpengar
Nackdelen med en snabbladdare, jämfört med att installera flera vanliga laddboxar är att det statliga investeringsstödet är lika stort oavsett storleken på laddaren.
– Den som köper flera laddare i stället för en får med andra ord mer stödpengar, säger Johan Runesson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen