Logga in

”Krävs att man kan jobba när man har mens, är gravid och ammar”

Publicerad
30 nov 2022, 12:48

För att elektrikerbranschen ska bli jämställd och kunna välkomna kvinnor till företagen behövs förändring. Det uppmärksammar både fack och arbetsgivare i en gemensam satsning.

I takt med att fler kvinnor jobbar som elektriker ställs nya krav på arbetsplatserna, särskilt när det gäller att kunna jobba tryggt under mens, graviditet och amning.

Wilma,18, gör skolbesök
Hennes turné ska locka tjejer till elektrikeryrket

Från 2021:
Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

– Det är väldigt mycket klagomål på skitiga toaletter utan rinnande vatten och i Facebookgruppen Elqvinnorna är det mycket frågor om vad man ska tänka på som gravid. Sådan information ska vara enkel att hitta, både för anställda och chefer, säger Elin Fagerlind, elektriker och fackligt aktiv i Elektrikerförbundet.

Därför satsar branschen, fackförbunden och Prevent gemensamt på att lyfta frågorna och sprida information om risker, lagar och åtgärder på  webben – prevent.se/mensochgraviditet.

Varför är det viktigt att uppmärksamma detta?

– Vill man ha jämställdhet på jobbet på riktigt måste man se till att det finns lösningar så att man kan jobba även när man har mens, är gravid och ammar, men så är det inte alltid. Det är exempelvis ganska vanligt att det saknas handfat och soptunnor inne på toaletten. Och det är inte alltid så lätt att få gehör för det här frågorna, säger Elin Fagerlind.

Borde det inte vara självklart, även för manliga elektriker, att det finns toaletter med rinnande vatten?

– Jo, men hittills har man nog klarat sig undan eftersom man inte fått så många klagomål, Och det börjar bli bättre, men skillnaderna är stora.

Vad är särskilt viktigt att tänka på som gravid och ammande elektriker?

– Att undvika tunga lyft och arbete från stegar.  Buller kan skada fostret från vecka 26 och vissa kemikalier på byggena är farligare för gravida och ammande.

Elin Fagerlind har själv två barn, En bit in i graviditeten satte hon sig ner tillsammans med lagbasen, chefen och arbetsgivaren, Ljus &  Kraft Installationer Lidingö AB, och tog fram en handlingsplan för hur hon skulle kunna jobba tryggt.

Amanda Swedsudde:
Tystnadskultur största problemet

Efter ett uppehåll på 3,5 år, då hon varit föräldraledig och jobbat fackligt på heltid, ska hon nu gå tillbaka till jobbet som elektriker.

– Det börjar bli dags  och jag ser fram emot det. Jag och min chef ska först träffas för att riskbedöma hur jag ska jobba eftersom jag fortfarande ammar.