Hennes turné ska locka tjejer till elektrikeryrket
Efter praktik och jobb på skolloven har gymnasisten Wilma Persson konstaterat en sak: ”Jag har hittills inte stött på en enda tjej”.
Wilma Persson och hennes sidekick Klara Nydahl rullar in på parkeringen vid Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg i den lånade hantverkarbilen från elfirman Eltec.
Varje tisdagförmiddag lämnar de gymnasieskolan i Köping för att peppa tjejer i årskurs nio att våga och vilja söka el- och energiprogrammet. I dag är det deras andra stopp på turnén till regionens skolor
– Killarna är intresserade ändå och det är framför allt fler tjejer som branschen behöver, säger Wilma Persson.
Är 23 år och har 6 anställda:
Ida startade elfirma – direkt efter plugget
Lärare på el- och energiprogrammet
Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur
Hon går sista året på el-och energiprogrammet i Ullvigymnasiet där hon är en av tre tjejer i klassen. Klara Nydahl, som går i tvåan, är ensam tjej i sin klass.
– Jag har både praktiserat och jobbat på loven och hittills inte stött på en enda tjej. Det är tråkigt, man vill ju gärna kunna relatera till båda könen i jobbet, säger Wilma Persson.
På Ullvigymnasiet ingår entreprenörskap i utbildningen då alla får möjligheten att starta ett eget UF-företag, ungdomsföretag. De flesta väljer att satsa på praktiska verksamheter, som möbelsnickeri och annat som handlar om “köp-och sälj”.
Men Wilma Persson såg det som en chans att på allvar försöka göra något åt den skeva könsfördelningen i branschen. Och så föddes företaget El för tjejer som hon nu är vd för och driver på egen hand. I företagets verksamhet ingår skolbesök och arrangemang av tjejkvällar på skolan för alla som är nyfikna på hur det är att plugga till och jobba som elektriker.
– Min mentor blev jätteglad över min idé och har peppat och stöttat mig mycket, säger hon.
Det lokala företaget Eltec, som Wilma praktiserat på, ställde upp och sponsrade henne med utlåning av bil för skolbesöken, fritt bränsle och som tillgängliga för rådgivning.
– Jag har exempelvis fått tips om saker att ta upp i min presentation av dem, säger Wilma Persson.
Får du betalt när du föreläser på skolorna?
– Nej, pengar är inte viktigt. Fast lite mer sponsring vore bra, till exempel till tjejkvällarna som jag ska fixa.
Studie- och yrkesvägledaren Tobias Jirlind möter upp i skolans entré och följer med till klassrummet där klassens mentor finns på plats. När allt är uppkopplat och klart släpps eleverna in – i dag är även killarna i klassen välkomna.
Wilma Persson frågar eleverna om de vet vad en elektriker gör och säger att hon tycker att det är synd att så få tjejer väljer el-och energiprogrammet. Själv började hon på inriktningen automation, men gillade inte att det var så mycket programmering. Hon tyckte att det var roligare när de gjorde installationsövningar och bytte inriktning till elteknik.
Wilma Persson uppskattar att yrket är omväxlande och kreativt och visar exempel på jobb hon hunnit göra under praktik och extrajobb – som renoveringen av Sparbankens kontor i Köping.
– Det finns massor av olika sätt att dra kablar på till exempel, säger hon.
Hon poängterar också hur stor betydelse jobbet har för samhället och drar en anekdot om en soldat som sagt att elektrikerna är de verkliga samhällshjältarna. Och hon lyfter andra fördelar, som att det finns gott om jobb och att lönen är bra med möjligheter till ackord och traktamente.
Både hon och Klara Nydahl har blivit positivt bemötta som tjejer hittills, säger de.
Efter presentationen har Ida Carlsson och Nea Lugnet Forsström blivit mer intresserade av att söka el-och energiprogrammet.
– Det var jättebra och mycket var nytt för mig. Det verkar vara ett kul och kreativt jobb men helst skulle jag vilja gå estet fast det är svårt att komma in på, säger Nea Lugnet Forsström.
Ida Carlsson har också blivit mer öppen för att plugga el efter att ha lyssnat på presentationen.
På Klockarbergsskolan brukar det vara ganska jämnt fördelat mellan yrkesprogram och teoretiska program i ansökningarna till gymnasiet, berättar studie-och yrkesvägledaren Tobias Jirlind. Han tycker att det är bra att eleverna får information av unga personer i nästan samma ålder som de själva.
Läs också:
Först med jämställda byggbodar
Bland yrkesprogrammen är fordon, bygg, vård och omsorg och barn och fritid mest populära. För el-och energiprogrammet är intresset inte så stort.
– Vi börjar förberedelserna inför gymnasievalet tidigt här och försöker ordna prova-på-dagar på gymnasierna, säger han.
Wilma Persson och Klara Nydahl känner sig ganska nöjda med dagens insats även om det var lite nervöst.
– Jag har gjort om presentationen lite sedan förra gången utifrån den feedback jag fick. Många undrade till exempel om det är mycket matte men det tycker jag inte att det är. En vanlig missuppfattning är att det är ett tungt och smutsigt jobb men så har inte jag upplevt det. Det finns så många bra hjälpmedel numera, säger Wilma Persson.
Klara Nydahl gillar inte att prata inför folk men för Wilma Persson har det börjat släppa
– Jag tyckte att det var jättejobbigt att hålla presentationer i grundskolan men under gymnasietiden har jag utvecklats mycket och nu tycker jag det är kul att hålla föredrag. Jag skulle absolut kunna tänka mig att fortsätta med det här även efter gymnasiet om intresse finns. Jag tror att det har stor betydelse att eleverna får möta oss som är unga.
Wilma Persson hoppas på en lärlingsplats på den lokala firman Eltec efter skolan. Roligast är nybyggen när man får tänka mer själv och vara kreativ, tycker hon. Klara Nydahl är inte lika säker på att hon vill jobba som elektriker även om hon trivs på programmet,.
– Jag vill helst hålla på med våra hästar, men något måste man jobba med så jag får se hur det blir, säger hon.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen