Logga in

Här blir personer långt från arbetsmarknaden solcellsmontörer

Publicerad
7 nov 2022, 10:34
| Uppdaterad
8 nov 2022

”Ryktet om den här utbildningen har spridit sig snabbt.” Studieförbundet Bildas solmontage-kurs fick 35 reserver sist. Den gör att utrikesfödda långt från arbetsmarknaden blir efterfrågad arbetskraft.  ”Win-win” säger el-vd:n som anlitat dem.   

Nepab i Odensbacken är ett av många företag som bombarderas av förfrågningar om solcellsinstallationer. Det finns i princip hur mycket jobb som helst i den delen av företagets verksamhet, men det är svårt att skaka fram personal för att möta efterfrågan. Nu har företaget hittat en lösning som gör det lättare att tacka ja till kunderna:

– Vi har inlett ett samarbete med studieförbundet Bilda i Örebro och Linköping. De har startat en utbildning för personer som står långt från arbetsmarknaden, utlandsfödda och andra, som de kombinerar med praktisk utbildning under sakkunniga teamledare, berättar Thomas Kållin, vd i Nepab.

Läs också: Elinzity drog vinstlott med nyanlända i firman
Nyanlända elektriker fördubblade omsättningen

Bilda har startat ett bemanningsföretag, Empower by Bilda, EBB, som hyr ut personal inom solcellsmontage, lokalvård och gröna sommarjobb. Det är Bildas distrikt Svealand och Sydost som tagit det här steget. För solcellsmontage har Bilda tre team i gång i Örebro och ett i Linköping, så här långt.

Josefin Stålbert

– Den här verksamheten går ut på att stärka och rusta personer för ett inträde på den ordinarie arbetsmarknaden. Drivkraften kommer från frikyrkorörelsens engagemang i sociala frågor, berättar Josefin Stålbert, vice vd i EBB och utvecklingsansvarig på Bilda i Örebro. 

Hon berättar att Filadelfiakyrkan i Örebro håller med lokaler för ”Solkraft”, en 40 timmars kurs för solpanelsmontörer som anordnas flera gånger om året. Kursen, som leds av inhyrda experter inom montage, elteknik, arbetarskydd, med mera, har plats för tolv elever i varje omgång och omfattar 40 timmar, fördelade på ett tiotal tillfällen.

– Ryktet om den här utbildningen har spridit sig snabbt, när vi utlyste en kurs i september fick vi så många sökande att 35 hamnade på reservplats. Josefin Stålbert berättar initiativet också rönt ett stort medialt intresse – i lokalpress och radio.

David Klintenberg har en bakgrund som yrkeslärare. Foto: Alexander von Sydow

David Klintenberg är utbildningsansvarig sedan i augusti och har i den rollen ansvar för hur kurs och praktik läggs upp. Han har en bakgrund från byggbranschen men har på senare år arbetat som yrkeslärare i Hallsberg och Örebro.

– Vi har valt att sätta upp tremannateam för den praktiska delen. Varje team har en teamledare, en montör som varit med en tid och hunnit bli lite van och en som är helt ny i det här jobbet. 

David Klintenberg, som själv leder ett av teamen, stortrivs med sin nya roll.

– Det är så stimulerande att arbeta med folk från andra kulturer och att dela och utbyta erfarenheter med dem. För att inte tala om den starka motivationen som driver våra elever till att göra ett verkligt bra jobb. Efter tre månader är våra killar verkligt vassa montörer, förklarar David.

Läs också: Om storföretaget som satsar stenhårt på lärlingar
”Vi vill höja lärlingarnas status bland övriga anställda”

När en elev är upplärd står det honom eller henne – fast så här långt är det bara manliga elever som sökt sig till kursen – att välja väg. Möjligheten finns att söka jobb på något företag i solelsbranschen eller att bli anställd hos EBB och kanske utvecklas där i takt med att verksamheten växer.

– Men för att bli teamledare krävs att du kan tala svenska flytande, poängterar Josefin Stålbert. Det kan de utrikesfödda lära sig via SFI, Svenska för Invandrare, gärna kompletterat med den svenskautbildning som Bilda själva arrangerar en dag i veckan.

Läs också: Svårt för nyanlända att få jobb ibland
”Killarna var jätteduktiga, men ingen vågade anställa dem”

Josefin Stålbert berättar att Nepab kom in som partner på solpanelssidan via personliga kontakter med en av företagets anställda. På några månader har EBB och Nepab utvecklat ett partnerskap som båda företagen värderar riktigt högt.

– Nepab håller med bilar, verktyg och annan utrustning och förser oss med projekt som vi kan låta våra team sätta klorna i, säger Josefin Stålbert. 

Hon framhåller att samarbetet betytt mycket för att det här konceptet ska fungera och prisar det sociala engagemanget hos Nepab och deras anställda.

Thomas Kållin är vd på Nepab.

– Det här är en riktig win-win grej, menar Thomas Kållin. Nepab kan bemanna fler projekt än vad företaget mäktat med enbart egen personal och av och till, när det är lite större projekt, får företagets egna montörer chansen att utvecklas i det kulturella utbytet med EBB-praktikanterna. Och så har samarbetet med EBB gett Nepab en hel del god reklam.

–  Jag har fått många kommentarer från kunder som imponerats av vårt engagemang i det här så jag är övertygad om att det gett oss extrapoäng i en och annan upphandling, konstaterar Thomas Kållin. 

Och som grädde på moset har han första tjing på att anställa duktiga och väl motiverade montörer från EBB:s team.

Rent affärsmässigt är det hela ganska enkelt upplagt. Nepab hyr in team från EBB enligt en fast prisskala. Eftersom det handlar om personal under utbildning så är timkostnaderna lägre än för ordinarie personal. 

– Och vi slipper ju att lägga egna resurser på handledande, som vi hade fått göra om vi tagit in APL-praktikanter eller lärlingar i stället, säger Thomas Kållin.