Fem tips för maffig julbelysning – trots elkrisen
Tvekar du att kräma på juleljusen i år när elpriserna skenar? Lugn, bara lugn! Så här skapar du wowkänsla samtidigt som du snålar på elen.
Niklas Adolfsson, elkonstruktör på KL Industri i Finspång, snålar inte på effekterna i sin årliga ljusshow hemma på villatomten. Men han snålar på elen. Till en timmes färgsprakande show krävs 1 kWh, betydligt mindre än vad många anar.
Här delar han med sig av fem tips till dig som också vill ha maffig julbelysning utan att elnotan skenar.
Läs mer om Niklas juleljus:
Elpriset sätter inte käppar i (h)julen
Läs också:
Nu tändas 31 195 juleljus
1. Överbelys inte
Ju mer desto bättre, kanske du tänker. Och visst är det vackert med massor av lampor. Men överdriv inte, besökarna ska inte behöva ha solglasögon på sig. Sprid i stället ut lamporna i trädgården.
Använd endast energisnåla led-lampor, gärna rgb om du vill kunna skapa häftiga ljuseffekter.
2. Styr belysningen
Tänk på att en släckt lampa inte drar någon el alls, medan en blinkande lampa halverar sin elförbrukning. Niklas sänker elanvändningen med 65 procent med hjälp av styrkort från amerikanska Light-o-rama, som gör det möjligt att synka ljuset med musik. Ena stunden kan huset vara färgat i blått, nästa stund ett blinkande inferno av olika färger i takt till musik.
Endast ibland tänds alla lampor samtidigt. Då infinner sig den eftertraktade wow-känslan.
3. Använd timer
Låt inte ljusshowen vara i gång dygnet runt. Att ha tänt mitt i natten när ingen är uppe och tittar är ju rätt meningslöst. Att ha tänt när det är dagsljus likaså. Ännu elsnålare blir det förstås om du väljer att endast ha tänt på helgkvällar.
4. Tänk på effekttopparna
Fundera på om du ska låta bli att ha tänt runt klockan 18 när många kommer hem från jobbet och börjar laga mat samtidigt. Kanske kan det vara smartare att dra igång showen några timmar senare?
Läs också:
Ånej, kunden vill ha trädgårdsbelysning…
5. On demand-show
Om det är ganska glest mellan besökarna kanske en on demand-funktion kan vara ett smart alternativ. När ingen publik är på plats kan hela installationen gå ner i sparläge med bara vissa utvalda lampor tända. När besökare sedan dyker upp kan de starta ljusshowen själva, exempelvis genom att trycka på en knapp.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen