EMC-kursen blev fulltecknad – på 13 minuter
Elinspektör Martin Gustafsson anar varför Elsäkerhetsverkets kurs om elektromagnetisk kompatibilitet blev ”en oväntad kioskvältare”.
I slutet av september bjöd Elsäkerhetsverket in till en gratis utbildning om EMC* för alla som jobbar med el. 13 minuter senare var alla platserna fullbokade.
Oro för störning:
Per-Ove tvingades ta ner solcellerna
Läs också:
Därför stör solcellerna
Vi ställer fem frågor till Martin Gustafsson, inspektör på myndigheten.
Var ni beredda på en sådan anstormning?
– Nej, det här blev en oväntad kioskvältare. Utbildningen är ett webbinarium där man ska kunna diskutera så vi har satt en maxgräns på 20 deltagare. Det är otroligt kul att det blev en sådan uppslutning, och vi kommer att gå ut med nya datum för ytterligare kurser, säger Martin Gustafsson.
Varför är det ett sånt sug efter EMC-kunskaper?
– En förklaring är att kraftelektronik som förr bara fanns i industrin nu har flyttat ut i hemmen samtidigt som alltmer är uppkopplat och känsligt för störningar. Och när produkter inte fungerar tillsammans kan det bli väldigt krångliga och komplexa felsökningar, exempelvis när en elmätare som ska läsas av per timme störs ut av något.
Vilka störkällor är vanliga i hemmiljö?
– Solcellsanläggningar är tyvärr ett återkommande problem, och då är det ofta optimerarna som orsakar störningarna. En annan störkälla är när ledlysrör har monterats i befintliga armaturer med gamla drivdon.
Finns det några missförstånd om EMC?
– Ja, folk tror att det är svart magi, men det är det inte. När man väl hittar vad som felar, så brukar det vara ganska lätt att förstå. Men vägen dit kan vara krokig och ibland får man ta på sig detektivhatten för att hitta det som stör.
Läs också:
Lennart fimpade sina optimerare – och slapp störningar
Hur möter ni på Elsäkerhetsverket de ökande problemen?
– Vi har infört en ny funktion för att hantera inkommande störningsanmälningar mer effektivt och vi rampar även upp störningskontrollen, säger Martin Gustafsson.
*EMC, elektromagnetisk kompatibilitet, är produkters och elinstallationers förmåga att fungera tillsammans utan att störa varandra.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen