Elpriset sätter inte käppar i (h)julen
Elektrikern Niklas bjuder på en hejdundrande ljusshow med 33 300 lampor även i år. Men vad blir elnotan egentligen?
Att bjuda på ljusshow har blivit en kär jultradition för Niklas Adolfsson i Hällestad i Östergötland. I år smäller han upp fler än 33 300 lampor på familjens villatomt. Elnotan oroar honom inte, trots skenande elpriser.
Läs också:
Nu tändas 31 195 juleljus
– Belysningen drar inte alls så mycket som många tror och vi hade turen att teckna ett fast treårigt elavtal i fjol, säger Niklas Adolfsson, som till vardags arbetar som elkonstruktör på KL Industri i Finspång.
Han betalar runt 1 krona per kWh tack vare det förmånliga elavtalet. Belysningen drar ungefär 1 kWh per timme när ljusshowen pågår, vilket gör att elkostnaden landar på cirka 1 krona per showtimme.
Den låga energianvändningen beror delvis på att Niklas Adolfsson nästan uteslutande använder ledlampor, som är energisnåla i sig. Energianvändning kapas dessutom cirka 65 procent tack vare styrningen som får hela härligheten att tändas, släckas och blinka. En släckt lampa drar ingen el alls, en blinkande halverar sin förbrukning.
Styrningen sköter han med hjälp av 17 stycken styrkort, som tillsammans hanterar 172 kanaler fördelade i trädgården. De får klockor att klämta, granar att tindra, adventsljus att tändas, en fontän att porla. Allt noggrant synkroniserat till klassiska jullåtar och nya remixer.
– Alla lamporna tänds väldigt sällan samtidigt, bara vid crescendon för att skapa maximal wow-känsla, säger Niklas Adolfsson.
Tidigare år har showen pågått sex timmar per kväll, mellan klockan 16:00 och 22:00, från första advent till tjugondagknut. Det blir runt 270 timmar per säsong, vilket alltså motsvarar ungefär 270 kWh och lika många kronor i runda slängar.
– Ibland hör besökare av sig och vill swisha ett bidrag som tack för showen eftersom de tror att min elräkning blir väldigt hög. Men då brukar jag alltid tacka nej, berättar han.
Inför årets säsong finns risk för elbrist i Sverige, och Niklas Adolfsson är redo att sänka ljusshowens elanvändning om det exempelvis skulle komma direktiv eller rekommendationer om att privatpersoner ska spara el.
Ett alternativ är att dra igång showen några timmar senare på kvällen. Dels för att sänka elanvändningen, dels för att undvika effekttoppen när folk kommer hem från jobbet och alla börjar lagar mat samtidigt.
Han har också planer på en on demand-funktion som gör att besökarna själva kan starta ljusshowen genom att trycka på en knapp. När ingen publik är på plats kan hela installationen gå ner i sparläge.
Läs också:
”Om varenda buske blir upplyst förtas hela känslan”
En annan möjlighet att enbart bjuda på shower på helger. Men ett totalstopp för juleljus tycker Niklas Adolfsson vore väldigt tråkigt.
– Ljusen är så uppskattade och sprider så mycket glädje. Många har som jultradition att besöka showen, säger han.
Niklas Adolfssons juleljus I SIFFROR
Antal ljusslingor: 444 stycken.
Antal lampor: 33 312 stycken.
Ljusslingornas längd: 2 981 meter.
Energiförbrukning: Cirka 6 kWh per kväll.
Strömstyrka: Max 13,3 Ampere.
Energibesparing tack vare styrning: 65 procent.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen