Släden: ”Det här brukar folk bli mest imponerade över”
Brunt, svart, grått. Ska man följa standarden ska mycket rq med i firmabilen. Och en massa andra prylar. Här är fem konkreta råd från elektrikern Wiktor Ahlander, som tar inredning på allvar.
– Jag bestämde mig för att satsa på min arbetsmiljö eftersom jag har problem med kroppen. Nu slipper jag klättra in och ut ur bilen för att flytta runt och hämta grejer, säger Wiktor Ahlander, elinstallatören och vd på WA El & Service AB i Söderhamn.
Inredningsprojektet startade i början av 2021 när Wiktor Ahlander äntligen hittade en lämplig transportbil: en Volkswagen T6a i med dubbla skjutdörrar, fyrhjulsdrift – och några år på nacken. Att välja en ny bil lockade inte med tanke på malusskatten.
Läs också:
Allt fler installatörer väljer elbil
Tar drygt 70 kronor per mil:
Gör förlust på bilresorna
Nästa steg blev att planera inredningen så smart som möjligt. Wiktor Ahlander, som främst arbetar med privatkunder, behöver ha med sig rätt mycket prylar i bilen. Kablar, verktyg, allehanda småpryttlar och en hel del installationsmaterial.
– Jag bor utanför stan och kan ha 45 minuter till grossisten. Då vill man inte stå där och sakna en strömbrytare som kunden vill lägga till, säger han.
Att försöka knåpa ihop inredningen helt på egen hand såg han aldrig som ett alternativ.
– Det kan bli trafikfarligt, och det finns bra anpassade system att köpa.
Han valde att använda ett inredningssystem från bilinredningsföretaget System Edström och ägnade mycket tid åt att skissa i ett ritverktyg på företaget sajt.
– Det var lite krångligt i början. Men efter någon kväll hade jag klurat ut hur ritprogrammet fungerade, säger han.
Det var ett antal val att ta ställning till, exempelvis höjden på dubbelgolvet och höjd, bredd och djup på olika lådor. Efter en månads skissande var han nöjd. Sedan tog det runt en vecka att bygga inredningen och att anpassa bilen så att den passade inredningen.
Vi tar en rundtur och spanar in resultatet. Bakom vänster skjutdörr finns utdragslådor från golvet och nästan ända upp till taket. Allt är prydligt uppmärkt. Från ubåtar och mörtögon till hålsågar och mätutrustning. I en 145 cm djup skjutlåda under dubbelgolvet ligger alla verktyg.
– Jag gillar att ha dem samlade, säger Wiktor Ahlander.
Vid bakdörren drar han ut en släde som löper på en skena.
– Det här brukar folk bli mest imponerade över, berättar han.
På släden förvaras de tyngsta kablarna, och på kortsidan längst ut sitter fem blåa rullar med rq-kabel och en rulle med skyddsslang för biledare.
– Det går åt mycket rq till elcentraler. En del elektriker väljer samma färg på alla faserna men jag tycker det ska vara brunt, svart, grått som standarden säger, säger Wiktor Ahlander.
Han drar ut två stycken 125 cm djupa skjutlådor under dubbelgolvet där han förvarar extra fq, större flexslang, infällda dosor, märkmaskin.
Vi går vidare till den högra skjutdörren. Här finns utdragbara långlådor med dvärgbrytare, lamputtag, strömbrytare, plejdpuckar och en massa annat installationsmaterial.
Wiktor Ahlander berättar att han har fått modifiera några detaljer efterhand. En hylla pallade inte tyngden av kablar och fick bytas ut. Belysningen behövde kompletteras eftersom det inte gick att se vad som fanns i lådorna efter mörkrets inbrott.
Priset då? Hela kalaset har kostat en rejäl slant, runt 65 000 kronor. Men det är väl värt pengarna, tycker Wiktor Ahlander.
– Jag är jättenöjd. Nu behöver jag bara klättra in i bilen när jag ska hämta saker jag sällan behöver och därför förvarar långt in, exempelvis ledstrips och kraftkontakter. Om jag byter fordon i framtiden ska inredningen flytta med, säger han.
Finns det inte något du är lite missnöjd med?
– Jag inser att bilen är för liten. Att knö in tre meters vp-rör är svårt, och det blir väldigt att tajt om jag behöver ta med större saker som kylskåp eller tvättmaskin. Då får jag ta släpvagn, säger han.
Läs också:
”Golvet kan bli som en kniv som skär in i kupén”
Vilka kommentarer får du höra när folk ser din inredning?
– Andra hantverkare kan säga ”oj vad mycket lådor” och ”här kommer någon som satsat på inredning”. En kund sa ”Jag trodde elektriker brukade åka och hämta grejer. Har du allt i bilen?”
Finns det någon annan elektriker som har inspirerat dig i inredningsarbetet?
– Ja, Skylten på Svanströms El, som har valt ett annat inredningssystem än jag. Man ser på filmerna att han har bra ordning i sin bil, säger Wiktor Ahlander.
5 snabba tips från Wiktor Ahlander:
1. Försök inte bygga ihop inredningen själv. Det kan bli trafikfarligt, och det finns bra anpassade system att köpa.
2. Tänk ut vilket material och vilka verktyg du använder ofta och anpassa din inredning efter det.
3. Titta i kollegers bilar för inspiration. Man kan även hitta bra lösningar hos andra yrkesgrupper. Jag såg exempel att en trådstege användes för att förvara rörtänger i en rörmokares bil, en smart lösning.
4. Provbygg inredningen i ett ritprogram först. Då ser du vad som funkar och vad som inte funkar och får en överblick på hur det kan komma att se ut. På så vis undviker du att köpa en inredning som du inte är nöjd med och får bygga om när du väl fått den.
5. Välj märken med bra förpackningar, så att du exempelvis kan stapla två kabelförpackningar på höjden i en låda.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen