”Skadligt för landet att blivande VVS- och elmontörer inte får lärlingsplats”
Hallå där Thomas Eriksson, vd på Teknisk Säkerhetskonsult (TSK) i Tumba i Storstockholm, som reagerade starkt på artikeln om att Simon Nilsson nu arbetar som rörkonstruktör efter att ha nekats lärlingsplats.
Vad har du själv gjort för att ta emot lärlingar?
– Vårt tidigare företag, Top’s El Värme Kylteknik AB (ingår sedan 2015 i Coromatic), tog emot ett stort antal lärlingar under de 26 år vi drev företaget, både inom el och VVS. För mig är det en självklarhet att ge ungdomarna en chans att komma in på arbetsmarknaden, precis som vi fick när vi kom från skolan ut i arbetslivet, säger Thomas Eriksson, som själv är elektriker.
Det finns en utbredd föreställning om att det är lätt att få jobb efter att ha pluggat till VVS-montör eller elektriker. Men om man inte varit lärling får man inte göra branschprov och därmed inte arbeta som certifierad VVS-montör. Vad kan man göra åt det här?
– Framför allt så måste stora som små installationsföretag måste ta sitt ansvar och ta in lärlingar. Vi förstör unga människors framtid när företagen inte öppnar dörren för dem. Det är en skandal att blivande VVS-montörer inte får lärlingsplats. . Det är skadligt för landet när vi får en utarmning av kunskap och förmåga på grund av att blivande montörer inte får lärlingsplats, menar han och tillägger att det inte heller är ”business wise” att rekrytera lärlingar som just blivit färdiga montörer från andra företag.
– Den som gör så stjäl någon annans tid för utbildning och engagemang i lärlingen. Alternativet är att man tar in lärlingar, utbildar dem och på så sätt får montörer som man vet vad de kan, är en del av teamet och dessutom är specialiserade på ditt företag, säger Thomas Eriksson
Fakta/Lärlingar
- Det saknas cirka 10 000 VVS-montörer och elektriker i installatörsbranschen, enligt en rapport från Installatörsföretagen från 2017.
- Samtidigt blir knappt en tredjedel av VVS-studenterna utan lärlingsplats, enligt statistik från 2014–2015 från VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN).
- Lärlingstiden är 8 500 arbetstimmar, motsvarande cirka två år.
- En lärling blir anställd och företaget tar på sig ett utbildningsansvar.
- Företaget ska ha kollektivavtal för att lärlingen ska kunna tillgodoräkna sig utbildningen.
KällOR: IN, VVS-YN
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen