Logga in

Sakerna du behöver tänka på när T5 förbjuds

Publicerad
16 maj 2022, 05:30

Hur blir det med ljusutbytet med led-lysrör som inte är rundstrålande? Hur vet man om de fungerar rätt i befintliga armaturer? HF-don, dimbart och serie- eller parallellkopplat. Det finns lite att tänka på inför utfasningen av T5 nästa höst.

Från slutet av augusti 2023 blir det förbjudet att sätta ljuskällor som innehåller kvicksilver på marknaden. Det gäller då även T5-lysrör och kompaktlysrör utan integrerade driftdon. Sedan tidigare var det bestämt att halogenlampor med sockel G4, G9 och GY6.35 samt T8-lysrör skulle fasas ut.

– Beslutet från EU-kommissionen, som kom under våren, berör 100 000-tals ljuskällor för oss. Det blir en stor omställning, eftersom T5 är det vanligaste i dag och vi hade räknat med att ha dem kvar i många år till, säger Fredrik Viderud, elspecialist hos Sisab, Skolfastigheter i Stockholm.

“Fastighetsskötarna måste ha koll på att lysröret fungerar med armaturen. Tyvärr har vi sett att det lätt blir fel, vilket gör att ljuskällor och armaturer pajar i förtid.”

Fredrik Viderud, elspecialist hos Sisab

Tidigare beslut:
”De flesta har nog glömt hur det var när T8 kom”

Utfasning stegvis:
Kommer du sakna halogenlampan?

Bakgrunden till förändringen är att EU-kommissionen beslutat att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor i det så kallade RoHS-direktivet. Tidigare Ekodesign-krav accepterade att vissa ljuskällor innehöll kvicksilver, så länge energianvändningen var låg.

– Alternativet är att byta ut allt mot led, och det kan vi säkert göra, men det blir i många fall dyrare. Det finns också en hel del att vara uppmärksam på vid bytet, säger Fredrik Viderud.

Beskedet om att T8-lysrör snart måste fasas ut har skapat diskussion i branschen. I februari berättade Elinstallatören om de olika uppfattningar som finns. I Facebook-gruppen Fluxio skrev elektriker att de planerade att hamstra T8-lysrör. Uppfattningen fanns också att led-alternativen var sämre, eftersom man kan tvingas byta en hel armatur om drivdonet går sönder.

Men Roger Fundin, elektriker i Småland, menar att det ganska enkelt går att ersätta T8 (som har glimtändare) med led-lysrör. Med led-rören följer ersättare till glimtändaren, vilka innehåller en liten säkring. Det gäller dock att vara uppmärksam på hur armaturens installation är gjord från början – till exempel om den är serie- eller parallellkopplad. Att förbudet nu även gäller T5-lysrör tycker han inte är ett bekymmer.

– Det är väl inte en dag för tidigt, eftersom led är ett fullgott alternativ redan. Det är energisnålare och har längre livslängd, säger Roger Fundin. 

Hos Sisab, Skolfastigheter i Stockholm, pågår nu en utredning med labbtester, för att ta reda på hur de alternativa led-lysrören fungerar i befintliga armaturer. Det är viktigt att ljuskällorna används rätt, och uppfyller belysningskraven, när de ska ersätta T8 och T5.

– Det blir lite av ett detektivarbete, bland annat eftersom olika fabrikat fungerar olika. På vissa platser kommer vi troligen behöva komplettera med fler armaturer, säger Fredrik Viderud.

Exempelvis är det vanligt att äldre lysrör är rundstrålande, medan många led-lysrör strålar mer i en riktning. Om samma reflektor används kan ljusutbytet bli lägre vid skiftet till led. En del dimbara armaturer fungerar inte heller för alla led-lysrör. Det finns också frågetecken gällande vissa HF-don till T5-lysrör.

– Fastighetsskötarna måste ha koll på att lysröret fungerar med armaturen. Tyvärr har vi sett att det lätt blir fel, vilket gör att ljuskällor och armaturer pajar i förtid, säger Fredrik Viderud.

Han berättar att det är skolorna som köper in och byter ljuskällorna. Men Sisab måste säkerställa att belysningens funktion är okej. Labbtesterna, som förväntas bli klara i höst, ska ligga till grund för uppdaterad information till skolorna.

– Om alternativen inte håller måttet måste vi kanske se över och komplettera stadens ramavtal. Eventuellt behöver vi byta en del armaturer, men vi hoppas inte hamna där, säger Fredrik Viderud.

Mycket att ha koll på:
Vad fick ljuskällan att plötsligt lysa upp?

Ett orosmoment då många ska ställa om till nya ljuskällor samtidigt är om tillverkarna hinner med. Det blir stora volymer led-lysrör som ska levereras under de närmaste åren.

Leverantören Aura Light berättar att deras fabriker i Sverige och Europa redan påbörjat omställningen mot led. Men det är svårt att ge säkra besked om tillgången framöver.

Mats Wiksten

– Omvärldsanalysen är inte så enkel med tanke på krig, inflation och annat. De största flaskhalsar vi ser just nu är brist på komponenter som halvledare, säger Mats Wiksten, affärsutvecklare hos Aura Light.

Han tror ändå att det kommer att gå bra. Både T8 och T5 får fortsätta säljas tills lagren är slut, så omställningen har åtminstone två år på sig från nuläget. Utvecklingen går också snabbt framåt när det gäller retrofit-lösningar för de flesta ljuskällor.

Till exempel finns redan led-lysrör med magnetiska don, motsvarande HF-donen i T5, berättar Mats Wiksten. Prestanda och livslängd hos led är också betydligt bättre i dag än för bara några år sedan.

För vissa downlights utrustade med kompaktlysrör saknas ännu så länge bra ersättningsprodukter. Då får man i stället ersätta dem med nya led-armaturer.

– Det positiva i utvecklingen är att vi får mer energieffektiv och miljöanpassad belysning. Det tror jag de flesta ändå tycker är bra, säger han.

Saker att vara uppmärksam på

Det finns ersättningsprodukter för såväl T8- som T5- och kompaktlysrör på marknaden. Några saker är dock viktiga att tänka på vid ett skifte till led-ljuskällor:

– Äldre lysrör är ofta rundstrålande, medan många led-lysrör strålar mer i en riktning. Om samma reflektor används kan ljusutbytet bli lägre med led.

– Vissa dimbara armaturer fungerar inte för alla led-lysrör.

– Se upp med äldre lysrörsarmaturer där nya led-lysrör passar. Det kan fungera dåligt.

– Med många led-lysrör följer ersättare till glimtändaren, vilket gör skiftet smidigt. Det gäller dock att kolla om installationen är serie- eller parallellkopplad från början. Om seriekopplad ska drosseln tas bort och fasen byglas. Det kan vara en fördel även vid parallellkoppling, för att minska elanvändningen.

– Kolla att led-armaturen är en sådan där ljuskällorna går att byta. Annars kan hela armaturen behöva skrotas när ljuskällan går sönder, vilket inte är så miljöanpassat.