Logga in

Alpina världsmästaren: ”Vi vill förändra synen på hållbarhet”

Publicerad
11 apr 2022, 06:00
| Uppdaterad
21 apr 2022

Krossat, återvunnet glas istället för betong i grunden och stommar av miljöcertifierat trä. Men också pool och inte solceller. Hur gick resonemangen när Anja Pärson Rådin och frun Filippa Rådin Pärson ville bygga ”världens mest hållbara hus”?

Filippa Rådin Pärson och Anja Pärson Rådin. Foto: Erik Abel

I maj ska huset som paret kallar ”världens mest hållbara” stå inflyttningsklart, omgärdat av björkar och vackert beläget vid en skyddad havsstrand vid Bottniska viken.

I det 180 kvadratmeter stora fritidshuset, som bara ligger en halvtimmes bilresa från Umeå, ska allt material vara hållbart. Och här tänker trebarnsfamiljen Pärson Rådin tillbringa helger och sommarlov. 

El spelar en avgörande roll för en hållbar framtid
Svenskarna tror på el för en hållbar framtid

Snart blir det fler cyklande elektriker och rörmokare
Installationsjätte rekryterar cyklande installatörer

 – Anja hjälper våren, säger Filippa Rådin Pärson glatt när hustrun skottar en gång åt oss i snön där vi kryssar fram mellan hantverkarbilarna framför husets entré. 

Ni säger att det här ska bli världens mest hållbara hus. Sticker ni inte ut hakan väl mycket då?

 – Hållbarhet är den knivigaste frågan som finns. Man får ge och ta och känna efter, säger Anja Pärson Rådin, som ändå säger sig vara väldigt trygg med att deras hus är så hållbart som det är möjligt.

– Istället för betong har vi krossat, återvunnet glas i grunden. Stommarna består av hundra procent miljöcertifierat trä, säger frun Filippa , där vi står i det som ska bli köket med fönster från golv till tak med utsikt över havet.

Stilenliga blandare med 100 procents återvinningsbara inbyggnadsboxar och en vägghängd duschtoalett där man inte behöver toalettpapper. Foto: Erik Abel

Intill köksfönstren, där mellanpudeln Astrid ligger i sin korg, finns kanske den minst hållbara installationen i drömhuset – poolen. Kan en swimmingpool överhuvudtaget vara hållbar?

Ja, det menar Anja och Filippa och pekar på att de har anlitat en svensk pool-leverantör som använder mindre betong till stommen. Dessutom kommer de att rena havsvatten till poolen. 

– Pratar man om att bygga på det här viset så blir många rädda och tror att man måste bo i en koja och äta mossa. Vi vill förändra den synen genom att bygga hållbart utan att tulla på komfort och lyx. Vi sticker inte under stol med att vi vill ha en pool, säger Filippa Rådin Pärson och tillägger att ytter-ligare ett argument för att anlägga pool är att havsvattnets temperatur ligger runt 16 grader under sommarhalvåret. Poolen ska värmas upp med en poolvärmepump.

Anja Pärson Rådin anser att ”shamingen” av den som för-söker göra rätt, men inte når fullt ut kan bli ett hinder för många som vill bygga hållbart. Det kanske inte blir 100 procent och då får man jättemycket kritik för det. Men vi gör så gott vi kan och hoppas att vi kan inspirera folk.

Hemmet blir givetvis smart och snygga belysningsdetaljer bidrar till lyxen. Foto: Erik Abel

Deras hus är betydligt dyrare än ett konventionellt fritidshus, inte minst på grund av mer exklusiva materialval. Byggkostnaden beräknas hamna på omkring sju miljoner kronor.

VVS- och elinstallationer är det som står på tur. Ett antal ventilationsrör ligger i förpackningar på köksgolvet.

– Nu handlar det om att hitta hållbara lösningar för vatten, el och ventilation, säger Anja Pärson Rådin och kastar en förvånansvärt lätt, svart kloss till mig och förklarar att det är Foam-glas, materialet till grunden. 

– Installatörerna tyckte att glaset var enkelt att jobba med. Samtidigt har det varit en utmaning för alla hantverkare som jobbat med huset eftersom många material har varit nya, säger hon.

André Rönnlund. Foto: Erik Abel

Elektrikern André Rönnlund från installatörsföretaget Umia i Umeå tycker att det är spännande att få arbeta med nya material.

– Jag är övertygad om att det här blir världens mest hållbara hus. Installationerna här är annorlunda. Det är inte många saker som är standard, konstaterar han.

Daniel Carlefred. Foto: Erik Abel

VVS-montören Daniel Carlefred, också han från Umia, tycker att det är spännande att installera i ett hållbart hus. 

– Det är kul att göra något annorlunda, framför allt att installera duschtoalett och den snygga duschen med inbyggnads-boxar, som används vid inbyggt montage av armaturer i våtutrymmen.

Hela projektet började med att parets söner blev sjuka av förskolemiljön för sex år sen. 

– Vi ville komma bort från gifterna och låta våra barn bo omgivna av rena, hälsosamma material. Även om vi inte kommer att bo här permanent till att börja med kommer vi vara här så mycket det går, säger Filippa Rådin Pärson.

VVS-montören Daniel Carlefred monterar blandaren på tvättstället. Foto: Erik Abel

Första gången sjötomten utanför Umeå var till salu blev det ingen affär, de kände sig väldigt ”byggtrötta”, efter att ha renoverat hyreshuset i Umeå där de bor. Dessutom var Anja Pärson Rådin höggravid, men när tomten bjöds ut en gång till så slog de till. Den var då helt igenvuxen och byggnaderna, en enkel stuga och ett härbre, var fuktskadade. Stugan revs, men virket ska återvinnas så mycket det går, just nu ligger det under en presenning. Härbret har fuktsanerats och byggts om.

– Husets klimatavtryck är reducerat med 80 procent. Hela huset kan dessutom monteras ned och flyttas med grunden och allt vi gör står på fyra ben, det ska vara cirkulärt, beständigt och fossilfritt och ha rätt känsla. Det sista, fjärde benet har de lagt till i efterhand, eftersom de insåg att om inte känslan stämde var det inte meningsfullt att gå vidare, säger Filippa Rådin Pärson.

Anja Pärson Rådin undersöker bergvärmepumpen. Foto: Erik Abel

De har tittat på alternativ till vissa ”gröna” installationer, som solceller eftersom de är tveksamma till tillverkningen, en aspekt som ofta glöms bort i hållbarhetsbegreppet – den sociala. 

– Vi är skeptiska, säger Anja Pärson Rådin och syftar främst på bristande arbetsförhållanden i de kinesiska solcellsfabrikerna.

– Det finns tillverkning av solceller i Europa med bra arbetsförhållanden, säger Filippa Rådin Pärson och berättar att de eventuellt ska installera solceller senare.

Att hitta elmaterial på second hand är knepigt
Ska vi byta, ska vi byta elgrejer…

Vi dricker kaffe i det renoverade härbret, där ett rep hänger ner från taket framför ett stort sovloft med plats för hela familjen Pärson Rådin.

– Man kan snabbt komma ner från loftet med repet. Men nu använder barnen det mest att gunga med, säger Anja Pärson Rådin, som har en rad barnanpassade projekt på gång, som linbana ner till havet, basketplan och skateboardramp. 

När huset är klart ska familjen Pärson Rådin ha ett stort pool-party med barbecue för alla hantverkare. 

Anjas och Filippas hållbara drömhus utanför Umeå. Foto: Erik Abel

Hållbara byggmaterial i Anjas & Filippas drömhus

Väggar och stomme består till 99 procent av trä, som kommer från hållbart skogsbruk och är FSC-märkt. Stillastående luft i träreglarnas spår isolerar. De lufttäta väggarna är diffusionsöppna, ingen extra isolering, plast eller vindspärr behövs. Inte en gipsskiva eller plastmaterial i sikte. Konstruktionen går att demontera och återanvända. Allt kommer från en lokal leverantör i Östersund. 

Grunden utgörs av Foamglas, krossat, återvunnet glas som har dubbelt så snabb installationstid och med ett hälften så stort klimatavtryck som betong, Det finns heller ingen risk för inbyggd fukt, kräver ingen torktid, konstruktionen är demonterbar och cirkulär. och har tillverkats lokalt i Sundsvall. 

Normprodukter som elskåp och strömbrytare har återvunnen plast till 80 procent. 

Bergvärmepumpen är energisnål då den är inverterad och automatiskt anpassar driften efter varmvattenanvändningen och utomhustemperaturen. Borrhålen är bredare än vanligt för att bättre kunna använda energin till kyla.

Vägghängd duschtoalett där vatten och luft ersätter papper. 

I inbyggnadsboxen placeras blandarhuset dit varmt och kallt vatten ansluts. Eventuella läckage hamnar i boxen. Inbyggnadsboxarna i huset är hundra procent återanvändningsbara.

Återanvändning av duschvattnet är på gång, men ännu inte installerat. Lösningen är en  svensk innovation som också används av den amerikanska rymdstyrelsen, Nasa.

Regn- och havsvatten till toaletten, poolen och tvättmaskinen är också något som ska installeras på sikt.

Laddstation till laddhybridbilen finns med i planeringen.