Logga in

Så håller de koll på verktygen med hjälp av QR-koder

Publicerad
26 apr 2022, 10:58

Att ha koll på exakt var all utrustning befinner sig är guld värt när många montörer är ute på jobb. Hos Semi El AB i Södertälje är det här inte längre något problem.

Sedan en tid har Semi El i Södertälje kunnat lägga mer fokus på att hitta nya kunder, både inom industri, fastighet och andra näringar. Det har blivit möjligt sedan arbets- och projektledaren Kai Markkanen frigjorts från det ganska digra arbetet med att hålla ordning på företagets alla verktyg och hjälpmedel. Tidigare var det nämligen genom honom som de 25 montörerna fick tag på den gemensamma utrustningen och till Kai de vände sig om de saknade något ute på ett uppdrag. 

mer om hur företag jobbar
Solceller på norrsidan – visst blir det lönsamt!

fler smarta saker att göra
”Jag är numera den ende i den här landsändan som har kylbehörighet”

– Jag lade mycket tid på det där, men det var ju nödvändigt för att vi överhuvudtaget skulle ha någon koll på var grejerna fanns. Vi hade en liggare för utrustningen som jag höll uppdaterad så gott det gick, men det var förstås inte alltid som våra montörer kom ihåg att rapportera in uttag eller återlämning av saker eller att de lånat ut det till någon kollega, suckar Kai Markkanen.

Allt det där är historia, sedan Semi El beslöt att ta hjälp av Hultfredsföretaget MyQR som, precis som namnet antyder, är specialister på QR-kodning. och var intresserade av att finna kunder också bland landets installationsföretag.

– MyQR hade en lösning för in- och utcheckning av utrustning som vi anpassade för våra behov, säger Jesper Jansson är kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöansvarig på Semi El.

Om en montör lånar ett verktyg av en kollega blir det registrerat — alla har lärt sig att blippa koden med mobilen. Foto: Gösta Larsen

Han berättar att de har använt MyQR i ett och ett halvt år nu. Under den tiden har systemet vidareutvecklats på basis av erfarenheter från Semi El och dess montörer, nu är man inne på fjärde versionen av programvaran.

– Våra montörer har blivit så engagerade i det här systemet att många hjälper till med idéer om vad som kan göras bättre. 

Jesper Jansson menar att införandet av QR-koder varit något av en succé. Förutom att Kai Markkanen fått mer tid till att ragga nya kunder har upplägget gett andra fördelar.

”Jag upplever att med vårt QR-system känner montörerna ett större ansvar för sitt innehav av ett visst verktyg.”

– Nu har vi full koll på var gemensamma verktyg, mätinstrument och liknande finns, vem som har dem med sig och hur länge hen har haft dem. Om en montör lånar ett verktyg av en kollega blir det registrerat – alla har lärt sig att blippa koden med mobilen och skicka in en notis om överföringen eller återlämningen till vårt datasystem, förklarar Kai Markkanen. Kai får en notis om överlämnandet som klargör var ett verktyg som lånats mellan montörerna befinner sig. Ibland kanske han ser att ett verktyg varit ute hos en montör längre än vad som borde vara nödvändigt.

– Det där var ju väldigt vanligt förr, men jag upplever att med vårt QR-system känner montörerna ett större ansvar för sitt innehav av ett visst verktyg. 

Jesper Jansson. Foto: Gösta Larsen

Jesper Jansson berättar att varje månad skickar han ut ett mail till alla medarbetare med en lista över all gemensam utrustning och vem som för tillfället har den hos sig. Den rutinen har minskat frestelsen att dröja med att lämna tillbaka saker som man inte nödvändigtvis behöver just nu. 

– Om någon är i akut behov av ett visst verktyg i sitt uppdrag är det snabbt gjort för mig och de andra projektledarna att kolla var ett sådant verktyg finns närmast till hands. Eller att införskaffa ett nytt om det inte finns något sådant verktyg registrerat i databasen, säger Kai Markkanen.

Kalibrering av mätinstrument är en annan sak som QR-koderna underlättar. Genom att registrera när det är dags för nästa kalibrering får den montör som just då har instrumentet i sin ägo veta att det är tid att lämna in det.

Det är inte mycket som är gratis här i världen, inte heller den här smidiga lösningen. Semi El betalar en abonnemangsavgift för systemet, men både Jesper Jansson och Kai Markkanen är övertygade om att tidsvinsterna, bättre kontroll och minskad stress gör QR-märkningen väl värd sina kostnader.

– Vi satsar mycket på arbetsmiljön inom det här företaget och QR-kodsystemet ser jag som en väldigt viktig del i den satsningen, konstaterar Jesper Jansson.

Läs också:
Tidig satsning på laddstationer vägen till Nordelektros framgång

Företaget fyller 50 år i år och har i dag ett 30-tal medarbetare. 25 av dem är montörer som spenderar det mesta av sin tid ute hos Semi Els kunder. Det här företaget har det mesta av sin verksamhet inom industrin – Södertälje är som bekant en utpräglad industristad.

– Redan från starten var Scania vår allra största kund – och så har det förblivit. Vi jobbar mycket med maskininstallationer, belysning, tele och data hos dem och har genom åren haft stor glädje av det förtroende som stadens största privata arbetsgivare har visat oss, berättar Jesper Jansson.