Logga in

Gummikabel genom vägg är ”big no no” – eller hur var det nu?

Publicerad
14 mar 2022, 07:42
| Uppdaterad
23 mar 2022

I tillverkarnas instruktioner står att gummikabel bör användas vid installationen av luft/luftvärmepumparna. Men flera elektriker säger att det inte är okej. Hur ska det egentligen vara?

Vid över 20 installationer av luft/luftvärmepumpar har Cristian Österlund-Karlsson i Skåne använt gummikabel mellan inne- och utedelarna. Varje gång har han följt tillverkarens anvisningar. Trots det har elektriker i hans närhet påpekat att det inte är okej att använda gummikabel, utan att det ska vara kabel för fast installation.

“Det fanns en gammal skrivning i Starkströmsföreskrifterna, för cirka 25 år sedan, om att man ej fick ersätta fast installationskabel med gummikabel. Men i dag är det en skröna, eftersom det inte finns något sådant förbud i föreskrifterna.”

Rolf Källkvist, elinspektör Elsäkerhetsverket

Hur blir det säkert?
Exlq/eqlq utan ansluten biledare – är det godkänt?

Mer om gummikabel:
”Inte f*n är det elrätt att koppla RDOE med tomteluvor och ’kapsla’ med plastpåse…”

– Men jag vill göra rätt och läser alltid på kring reglerna innan jag påbörjar en installation. I flera manualer står i klartext att gummikabel ska användas. Då känns det viktigt att följa anvisningarna, annars riskerar man att bryta mot CE-märkningen, säger Cristian Österlund-Karlsson.

Påpekandena från elektrikerna fick honom ändå att skicka ut en fråga i Facebook-gruppen Inget elfel, men… Där blir kommentarerna många och varierande. ”Gummikabel genom vägg är ’big no no’” skriver en kommentator. ”Finns inga regler om att man inte får fast förlägga gummikabel längre” skriver en annan.

Ett förslag är att ha gummikabel från apparaten till en säkerhetsbrytare och därifrån fast kabel vidare.

Cristian Österlund-Karlsson

– Det tycker jag mer hör till större installationer som luft/vattenvärmepumpar. När det gäller luft/luft är väl egentligen anslutningen mellan inne- och utedel inte en fast installation. Det är en hopkoppling av två delar i samma utrustning, säger Cristian Österlund-Karlsson.

Utöver tillverkarnas anvisningar ser han flera fördelar med flexibel gummikabel (till exempel H07RN-F, RDOE) mellan inne- och utedel. En luft/luftvärmepump är en maskin som kan vibrera och utedelen sitter ofta rörlig på ett stativ. Då är det bra med en anslutningskabel som tål rörelser. En EXLQ-kabel är inte gjord för att röra sig, och det kan i värsta fall leda till materialutmattning.

Kommentatorer i Facebook-tråden menar att även gummikablar har ett kort bäst-före-datum. I vissa fall så kort som fem år, medan värmepumpens livslängd ska vara minst 15 år. Enligt Cristian Österlund-Karlssons erfarenhet håller dock gummikabel av god kvalitet avsevärt längre än fem år. EPDM är dessutom ett väderbeständigt material.

De skilda uppfattningarna tror han, och flera kommentatorer i tråden, beror på regler som har förändrats. Det menar även Rolf Källkvist, elinspektör hos Elsäkerhetsverket, som får ta emot många samtal rörande de här frågorna.

– Det fanns en gammal skrivning i Starkströmsföreskrifterna, för cirka 25 år sedan, om att man ej fick ersätta fast installationskabel med gummikabel. Men i dag är det en skröna, eftersom det inte finns något sådant förbud i föreskrifterna. Flexibel kabel kan användas i vissa fall, säger Rolf Källkvist.

Läs också:
Hur ofta måste jag repetera elinstallationsreglerna?

Det beror också på att produkterna har utvecklats – det finns andra typer av kablar i dag än för 25 år sedan. Rolf Källkvist tipsar även om att valet av kabel inte enbart styrs av tillverkarnas anvisningar, utan av gällande standarder och elinstallationsreglerna. Tillverkaren kan skriva att en sorts kabel ska användas, men det gäller kanske bara vid en viss anslutningssituation. Alla kablar måste också fästas på ett omsorgsfullt sätt, så att de inte skadas eller riskerar att fastna i något.

– Det är bra att göra en riskbedömning och se till att installationen blir säker utifrån de förutsättningar som råder. Det ställer vi krav på! säger Rolf Källkvist.