Logga in

Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

Publicerad
14 feb 2022, 07:55

49-årige Willy nystartar som elektriker efter lång chefskarriär. Nu skrattar han med kollegerna och sover gott om nätterna.

Säg praktikant och många tänker på en mer eller mindre tafatt tonåring. Därför höjdes ett och annat ögonbryn när Willy Magnusson började praktisera på elinstallationsföretaget T-lab i somras. Efter 25 år i arbetslivet, främst i olika chefsroller, var han taggad på elektrikeryrket.

Svenskaläraren Emelie blir elektriker:
”Några har låtit lite chockade”

Megatrend:
Bli elektriker efter 50 det nya normala

– Att gå som praktikant och lära sig att jobba vid närmare 50 års ålder kändes ju lite gulligt, men det hade sina poänger. Jag och företaget fick en chans att klämma och känna på varandra, säger han skämtsamt.

Båda parter trivdes uppenbarligen med varandra. När Elinstallatören träffar Willy i oktober är han ny­anställd lärling på T-lab. Dagens uppdrag är att instal­lera fönsterbänkskanaler på ett kontor i Stockholm.

– Yrket är väldigt varierat. Jag stormtrivs, och när klockan är 16 kan jag åka hem och verkligen vara le­dig, sammanfattar han.

Willy Magnusson började sitt yrkesliv som servicetekniker inom industriautomation innan han gick vidare och blev projektledare i telekombran­schen. Därefter följde 20 år som chef, först inom medicinteknik och sedan på it-företag.

Arbetet var visserligen roligt. Men ansvaret för personal, budget och kundkonton var pressande och spillde över på fritiden.

– Jobbtankarna snurrade i huvudet och jag fick aldrig någon återhämtning. Till sist gick jag hårt in i väggen och blev sjukskriven, säger Willy.

Efter några års rehabilitering fick han en ny chans att göra comeback på arbetsmarknaden. Att gå tillbaka till en chefsroll var inget alterna­tiv efter att ha gått in i väggen. Willy ville slippa jobbtankar som malde efter arbetsdagens slut. Men han har alltid varit intresserad av teknik, och ett hantverksyrke lockade. Så han tackade ja när Arbetsförmedlingen erbjöd en yrkesutbildning till installationselektriker i utbildningsföretaget Nercias regi.

Sedan gick det undan. På nio månader läste han in alla kurser på distans och gjorde åtta veckors praktik.

– Jag körde stenhårt och var väldigt motiverad ef­ter att ha gått hemma några år, säger Willy.

Det enda som var lite knepigt var att hitta prak­tikplats. Han sökte på 10–15 företag innan det blev napp på T-lab, som är baserat i Danderyd norr om Stockholm.

Björn Weman.

T-lab tar in ett par praktikan­ter och lärlingar varje år. Dels elever direkt från gym­nasiet, dels vuxna som skolar om sig. De brukar max vara i 30-årsåldern. Björn Weman, som är projektle­dare och personalansvarig, blev därför förvånad när Willy sökte praktikplats förra våren.

– Och nyfiken. Jag ville inte missa chansen att träffa honom, säger Björn.

Under praktikperioden stod det klart att Willy hade motivation, en vilja att lära sig och passade bra i gänget. Han erbjöds anställning som lärling.

Björn ser vuxenlärlingars livserfarenhet som den största skillnaden jämfört med tonåringarna. De vet hur man ska föra sig bland arbetskamrater och kunder.

Yngre lärlingar har också fördelar.

– Det är lättare att forma en ung persons beteen­de. Vuxna kan ha vant sig vid ett arbetssätt från en annan bransch som kanske inte funkar så bra bland hantverkare, säger han.

Oavsett ålder ser han lärlingar som ett viktigt sätt att rekrytera personal.

– Färdiga elektriker finns inte att uppbåda, det är bra att även vuxna kan omskola sig, säger Björn Weman, som själv är elektriker i botten.

Som lärling hoppar Willy Magnusson in på oli­ka arbetsplatser beroende på var kollegerna behöver assistans.

– Ena dagen hänger man och dinglar i en belys­ningsmast och monterar armaturer, näs­ta dag ska automationssystemet i ett vattenreningsverk bytas ut. Man lär sig ständigt nytt och det uppskat­tar jag verkligen, säger han.

Du ser många fördelar med karriär­bytet. Finns det några nackdelar?

– Jag har i praktiken halverat lö­nen. Men jag har kul på jobbet, skrat­tar med mina kolleger igen och sover gott om nätterna. Det känns viktigare än en välfylld plånbok, säger han.

Har något förvånat dig med elektrikeryrket?

– Att det är så strikt reglerat. Trots att jag har lång arbetslivserfarenhet ska jag först vara lärling och sedan gå som första-, andra- och tredjeårsmontör. Min kompetens räknas inte alls, och det känns lite stelbent, säger han.

Fler karriärbytare:
”Ville inte bli killen som bara gnäller”

Var är du om fem år?

– Jag räknar absolut med att vara kvar, både i elektrikeryrket och på T-lab.