Vad fick ljuskällan att plötsligt lysa upp?
En spöklik dimmer som plötsligt av sig själv vrider upp ljusstyrkan, det problemet uppstod i en nybyggd villa i Hudiksvall. Tipsen strömmade in när elfirman efterlyste råd i en Facebookgrupp, men ingen kunde lösa mysteriet.
De dimrade lamporna i en nybyggd villa började bete sig märkligt. Ljuskällorna (filament) i den pendlade led-belysningen lyste plötsligt starkare, för att några minuter senare återgå till den inställda nivån. Mysteriet ledde till en mångfacetterad felsökning.
– Vi började med att byta ljuskällor. Kunden upplevde ändå att det förekom blinkningar. Då bytte vi alla KNX-aktorer till nya modeller, men det hjälpte inte heller, säger Daniel Sjöblom, servicechef hos Sörens El i Hudiksvall.
“Vi kommer att gå vidare med några av förslagen från tråden i Fluxio. Först tänker vi prova att skifta faser på matningen till armaturen. Därefter ska vi koppla förbi all KNX-utrustning och kolla vad som händer då.”
Daniel Sjöblom, Sörens El i Hudiksvall
För att få fler tips kring lämplig felsökning skickade han ut en fråga i Facebook-gruppen Fluxio. Ett förslag därifrån blev att undersöka om det finns någon induktiv last som stör, exempelvis från en värmepump. Elinstallatören har tidigare skrivit om hur värmepumpars elmotorer kan orsaka flimmer i led-belysning.
Mer om flimmer:
”Husets el kan påverkas när en komplex last som en värmepump drar i gång”
Läs också:
Sarah vet varför hårtorkar startar mitt i natten
– Men vi har provat att stänga av all utrustning i huset såsom värmepump, ventilation, med mera, utan resultat, säger Daniel Sjöblom.
Enligt villaägaren har elnätsbolaget loggat spänningen till huset, utan att hitta något konstigt. Det kan dock vara värt att kolla noggrannare, menar kommentatorer i Fluxio. Det räcker inte att logga med en plugg i ett vägguttag, eftersom den kan missa snabba transienter (kraftiga toppar och dalar i spänningen). För att få säkrare koll på transienterna, som bland annat kan skickas ut från olika elapparater, behöver mätningen göras med en nätanalysator.
En kommentator tror inte att elnätet kan påverka dimringen på det sätt som beskrivs. Då skulle det även finnas andra problem i huset. Möjligen kan det handla om fel last för dimmern. Då den är neddimrad blir den överbelastad och dimrar upp sig själv för att minska belastningen. Men fler tester behövs för att reda ut mysteriet.
Snabb utveckling:
Mer smart belysning gör vriddimmern ovanligare
Läs också:
Folk blev rasande när vi skrev att trådlöst skulle vinna om tio år
– Vi kommer att gå vidare med några av förslagen från tråden i Fluxio. Först tänker vi prova att skifta faser på matningen till armaturen. Därefter ska vi koppla förbi all KNX-utrustning och kolla vad som händer då, säger Daniel Sjöblom.
Han och kollegorna planerar också att undersöka hur det blir om all belysning kopplas via en traditionell dimmer. En annan idé är att köra fast spänning ut på armaturerna, för att förhoppningsvis bli kvitt problemet.
– Lyckas vi inte lösa felet på något av de sätten får vi gå vidare med kontroll av elnäten, med en så kallad elkvalitétsmätning, säger Daniel Sjöblom.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen