Logga in

El- och VVS-företag störst i Comforts startnia

Publicerad
20 jan 2022, 10:41
| Uppdaterad
27 jan 2022

I nya Comfort ingår nio dotterbolag. Två har hämtats utanför kedjan.

Det var i oktober förra året som Comfort presenterade den nya modellen med tre varianter för företag att ingå i kedjan, som enbart medlemmar, delägare eller som dotterbolag. I nya Comfort ingår från start nio dotterbolag, som totalt omsätter 600 miljoner kronor och en genomsnittlig vinstmarginal (ebidta) på cirka 8,5 procent.

Läs också:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

Ipart går in i storkoncern
Klas Larsson om försäljningen: ”Vi kan nå målen snabbare ihop”

De nio bolagen äger en majoritet i Comfort och övriga delägare är 150 nyckelpersoner i nästan alla av de 74 medlemsföretagen. Både dotterbolag och nyckelpersonerna äger olika stora andelar aktier i det nya bolaget.

– Det är i högsta grad ett entreprenörslett bolag och vår hybridmodell för ägandet skiljer sig från andra aktörers. Det finns ingen exittanke utan är ett långsiktigt projekt. Den största omsättningen består av våra medlemsföretag med 3,4 miljarder kronor av totalt 4 miljarder, säger Comforts vd Göran Swedérus.

– Det stora arbetet och grunden till den nya strukturen gjordes av de båda styrelserna inför ägarmötet och som enhälligt röstades igenom av samtliga medlemmar, tillägger han.

Största delägare i nya Comfort är Richard Pihl genom sitt företag Ternstedt Invent, som är ett av nio dotterbolagen. Ternstedt Invent har huvudkontor i Åtvidaberg och verksamhet inom VS, ventilation, kyla el och plåt. Bolaget omsatte cirka 184 miljoner kronor 2020.

Richard Pihl är en av initiativtagarna till den nya bolagsstrukturen. Efter de många avhoppen av medlemmar som valde att sälja sina företag nåddes en gräns där kedjan behövde agera för att den skulle finnas kvar, förklarar han.

– VI hade ett uppköpsbud på bordet och tvingades ställa oss frågan om vi skulle sälja, vara kvar i ett skadeskjutet Comfort eller att skapa något nytt och bra, säger Richard Pihl.

Han kontaktade då flera bolag för att få ihop en startgrupp. Alla bolagen i startnian hade tidigare fått uppköpspropåer från andra aktörer.

– Jag hade kunnat få jättemycket pengar i handen om jag sålt, men jag känner mig inte färdig än utan vill fortsätta att jobba. Vårt företag har 150 anställda och jag har rekryterat nästan alla själv. Det här kändes bäst i magen, säger Richard Pihl.

De övriga i startnian är Projektrör i Göteborg, Sköldsbergs Rör i Stenkullen, Falkenbergs Rör, Mörbylånga VVS, Jäders Värme & Sanitet i Skellefteå, Rörbåten Björn Palmqvist VVS i Vendelsö samt Svärtinge Rör med dotterbolaget Svärtinge Rörisolering i Norrköping.

De båda Norrköpingsföretagen är inte medlemmar i kedjan utan har hämtats utifrån.

Comfort kommer fortsätta att både ta in nya medlemmar och delägare samt köpa bolag. Samtidigt sker en satsning på att kedjan ska bli multidisciplinär och erbjuda även el och ventilation i hela landet. I dag finns en del multidisciplinära medlemmar samt ett fåtal som enbart har el eller ventilation.

Multidisciplinära Ternstedt Invent
Comfort-medlemmen ska omsätta 150 miljoner

Multidisciplinära i startnian förutom Ternstedt Invent är Falkenbergs Rör med VS och ventilation, Rörbåten med VS och el och Svärtinge Rör med VS och teknisk isolering genom dotterbolaget.