Efter branden: Nytt plan ger lyft för elektriker
Polarbröd i Älvsbyn bakar igen ett drygt år efter storbranden. Elektrikern Elias Blind är nöjd: “Att börja från blankt papper var roligt.”
Sent på söndagskvällen den 23 augusti 2020 fick Elias Blind ett oväntat samtal:
”Det brinner i bageriet!”
Elias, som är elansvarig på Polarbröd i Älvsbyn, hann fram innan bageriet var övertänt. Nu var det bråttom att pumpa ut tonvis med ammoniak ur anläggningen. Han och Anders Berglund – som är driftansvarig för värme, ventilation och kyla – lyckades tillsammans få ut det giftiga köldmediet, som annars kunde ha orsakat gasutsläpp och explosion.
Efter branden:
”Laddar aldrig med timer”
Kopplade in gammal fulel – och villan brann:
Så gick det för stämda elfirman
Räddningstjänsten kämpade mot lågorna, men runt klockan tre på natten tvingades man ge upp försöken att rädda bageriet.
– När elden slog upp genom taket förstod jag att det var kört, säger Elias.
När ammoniaken väl var ute återstod bara en uppgift för hans del: att slå av stora brytaren för inkommande högspänning och gå hem.
– Att trycka av knappen kändes tungt. Sen blev det inte många timmars sömn den natten, säger han.
En av bageriets tre produktionslinjer var sprillans ny och skulle ha invigts på måndagen. En brandutredning visade senare att något, sannolikt degrester, hade tagit fyr i en ugn. Elden blossade upp på en svalbana där det nygräddade brödet kyls ner, och ventilationen fick branden att ta fart och spridas. Som tur var kom ingen till skada, men fabriken brann ner till grunden. Runt 200 personer förlorade sin arbetsplats över en natt.
Elias Blind och Anders Berglund minns den närmaste tiden som oviss, även om koncernchefen Karin Bodin redan nästa dag sa att bageriet skulle byggas upp igen. Många befarade att fabriken skulle återbyggas längre söderut. Men farhågorna kom på skam. I januari togs det första symboliska spadtaget i Älvsbyn, och sen har bygget gått fort. I oktober gräddades de första brödkakorna .
Elias och Anders har bråda dagar, men tar sig ändå tid att visa upp bygget vid Elinstallatörens besök i mitten av september. De ingår båda i projektgruppen och har kunnat påverka utformningen av den nya fabriken.
– Att börja från blankt papper var roligt. Konsulten gjorde mycket av planeringen, men vi fick komma med åsikter. Jag visste ju rätt väl vad som funkade bra och dåligt i anläggningen efter att ha jobbat där i 25 år, berättar Elias Blind.
Den viktigaste förändringen är ett nytt installationsplan, som Elias ser som ett stort lyft. Den nedbrunna fabriken hade ett enda plan, och installationerna satt dels ovanför bagerilinjen, dels utomhus på yttertaket.
Den nya anläggningen har istället två våningsplan. På nederplanet huserar bagerilinjen, på övervåningen finns installationer för el, ventilation, kyla, maskinell drift.
Drift- och underhållsarbeten blir därmed mycket smidigare jämfört med tidigare när kablar hängde ovanför brödproduktionen. Att slippa utomhusarbete är också skönt, särskilt under vinterhalvåret.
– Enda nackdelen är att produktionsbanorna inte syns när man står vid apparatskåpet. Vi kanske får vara två vid felsökning, en vid banan och en på installationsplanet. Annars får man springa lite längre, säger Elias.
Vi tar en rundtur i det 155 meter långa installationsplanet där man inte kan se från den ena änden till den andra. Ventilationsaggregat, avfuktare, styrskåp är på plats. Rör för ventilation, tryckluft, vatten och sprinkler likaså.
Uppe längs väggen hänger en rad öppna uttagslådor till Canalis kanalskenor och väntar på att anslutas.
– Strömskenor är mycket mer flexibelt och tar mindre plats än 12 stycken 240 kvadratskablar som annars hade behövts, säger Elias.
En annan nyhet är energimätare för alla uttagslådor, något som kommer till nytta vid optimering och felsökning. Om en ugn börjar ta mindre ström kan det exempelvis vara dags att byta element.
Till skillnad från tidigare täcks hela anläggningen av ett sprinklersystem – även den enorma lagerfrysen som numera finns i en separat byggnad. En jättecistern med 1 200 kubikmeter vatten ska klara släckning i cirka 90 minuter från tusentals sprinklerhuvuden.
En hel del eljobb kvarstår. Framför allt på det nedre planet som ser ganska tomt ut. Nästan förvånansvärt tomt med tanke på att här ska börja bakas om några veckor?
– Jo, men nu kommer all processutrustning samtidigt. Den ska först matas med byggström och sedan få fasta anslutningar, så visst har vi att göra, säger Elias Blind.
Han är den enda elektrikern som är anställd på Polarbröd i Älvsbyn, och för den dagliga driften brukar han i normala fall ha hjälp av två-tre elektriker från en lokal elfirma. Under återuppbyggnaden har runt 35 elektriker från fem olika elinstallationsföretag varit på plats. Plus cirka sju elkonsulter.
Var det inte svårt att få loss så mycket folk så snabbt?
– Nej, faktiskt inte. Det känns som att alla gör sitt yttersta för att få igång Polarbröd igen, och många ser det nog som bra reklam att vara med i projektet, säger Elias.
Vad har din största utmaning varit?
– Den stora tidspressen. Och materialbristen på halvledare och metaller har inte precis underlättat. Det är jättelånga leveranstider på exempelvis frekvensstyrningar, PLC:er och kabelstegar.
Vad ser du fram emot när fabriken tas i drift?
– Det blir fantastiskt skönt när det börjar bakas här igen. Då kanske man kan få andas en stund. Och nästa år hoppas jag att jag får semester, för år blev det ingen, säger Elias Blind.
Läs också:
Dieselfri back-up i Sveriges högsta trähus
Elinstallatören besökte Älvsbyn den 14 september 2021. 29 oktober bakades den första degen, en vecka efter planerad start.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen