Logga in

Rymdobservatoriet bygger nytt – med begagnat elmaterial

Publicerad
17 maj 2021, 05:45
| Uppdaterad
12 maj 2021

”Målet är att 85 procent av byggmaterialet ska vara återbrukat – även elinstallationerna.”

Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg ska få ett nytt besökscentrum. Miljöambitionerna är höga. Byggherren Chalmersfastigheter vill visa att det faktiskt går att bygga med återbrukat material i större skala.

Jonas Dahlstrand.

– Målet är att 85 procent av byggmaterialet ska vara återbrukat, även elinstallationerna. Vi får se hur långt vi når, säger konsulten Jonas Dahlstrand, som är en av projektledarna.

De bygger "fossilfri" förskola:
Elmaterial på second hand? Jajamän

Hela listan:
Så bra är elmaterial på second hand

Upphandlingen gjordes på ett ovanligt sätt – i koldioxidekvivalenter i stället för i kronor.  NCC vann. Bygget ska dra igång under våren och stå klart efter nyår, om allt går enligt planerna.

En stor del av elmaterialet ska samlas in från Chalmersfastigheters övriga byggprojekt. Däribland kabelstegar, fönsterbänkskanaler, armaturer, kontaktdon och uttag.

Många elprodukter kan även tas från den befintliga besöksbyggnaden när den demonteras. Resten ska projektet försöka jaga fram inom entreprenörernas organisationer, i nätverk och med efterlysningar på sociala medier.

– Jag tror att projektet kommer att spara lite pengar på att återbruka. Utmaningen blir att det krävs extra arbetstid för att hantera materialet, säger Jonas Dahlstrand.

Elinstallationerna görs av Walter Hansson Elab i Kungsbacka, som har gjort eljobb på rymdobservatoriet sedan 1970-talet. Magnus Fyrberg, som är arbetsledare, berättar att företaget brukar försöka ta vara på sitt spill. Men återbruk i den här omfattningen kräver nytänk.

– Kul att få chansen att lära nytt, och vi får se vilka lärdomar det leder till, säger han.

Att använda begagnad kanalisation och kabelstegar ser Magnus Fyrberg inga problem med. Kablar är knepigare, eftersom det finns en osäkerhet kring vad de utsatts för tidigare.

Chalmersfastigheten tar garantiansvaret för de återbrukade produkterna, men det krävs nya rutiner för att kontrollera elprylarna innan de installeras. Ibland kanske man kan se att en produkt är schysst med blotta ögat. Ibland behöver den kanske mätas upp. Några produkter kanske elektrikerna inte vågar använda alls, om man inte vet vad de har varit med om.

Svårt hitta elmaterial på second hand:
Ska vi byta, ska vi byta elgrejer…

Får ni nytta av återbrukserfarenheterna i framtida projekt?

– Ja, det tror jag. Kunderna pratar mer och mer om miljö, där märker vi en stor förändring. Det är inte bara ekonomin som påverkar vem som får projekten, och en sådan här erfarenhet kan säkert väga in, säger Magnus Fyrberg.