De MÅSTE träna på arbetstid
VVS-montörerna på Kalmar Vatten får träna på arbetstid två gånger i veckan. Eller, om man så vill, de måste. Träningen är obligatorisk och om någon vägrar kan det gå ut över lönen.
Markus Magnusson brukar passa på under morgontimmarna. Då finns det mest plats på gymmet som ligger ganska nära hans arbetsplats på Kalmar Vatten och ofta lite dötid på jobbet.
– Jag tränar oftast styrketräning. Det är helt fantastiskt, jag ser det som en löneförmån. För oss som jobbar fysiskt är det extra viktigt att hålla igång kroppen, säger han.
Mer om hälsa: Slarvar aldrig med lunchen: ”Vi elektriker måste vara skärpta”
Han har varit rörmokare på Kalmar Vatten i sex år. När han började där var han redan van vid att träna regelbundet.
– Men det har blivit så mycket mer ro i kroppen nu. Måste man göra det på fritiden så är det lätt att känna sig stressad, det är familj och barn och hus som ska tas om hand. Men nu ingår träning i våra arbetsuppgifter.
Det kommunala bolaget har 110 anställda och vill att alla ska träna. Därför betalar företaget hela kostnaden för årskort på gym. Men de har inte bara gått längre än många andra arbetsgivare i hur mycket pengar anställda får till friskvård. De har också gjort träningen till en obligatorisk arbetsuppgift.
Två gånger i veckan ska personalen träna i minst en timme på arbetstid och styrketräning måste ingå åtminstone ena gången. Arbetsgivaren gör årligen kontroller av hur mycket de anställda har varit på gymmet och om de inte kommer upp i rätt antal timmar riskerar de att få en sämre löneutveckling än andra.
Den här killen försökte i alla fall: Svårt sälja sallad till elektriker
Linn Sjögren är HR-chef på Kalmar Vatten och försvarar systemet med att det verkar fungera. Tidigare hade man försökt få personalen att bli hälsosammare genom att erbjuda friskvårdsbidrag och möjligheten att träna. Det ledde mest till att de som redan höll på med träning nappade. De fysiskt inaktiva kom inte igång i någon större utsträckning. Därför beslutade bolaget 2007 att testa systemet med obligatorisk träning och helt gratis gymkort.
”Snabbt såg vi väldigt tydligt att hälsan förbättrades överlag. Nu har vi inte haft några belastningsskador på många år.”
Linn Sjögren, HR-chef, Kalmar Vatten
– Innan dess hade vi problem med belastningsskador hos personalen och var tvungna att omplacera medarbetare på grund av onda ryggar. Snabbt såg vi väldigt tydligt att hälsan förbättrades överlag. Nu har vi inte haft några belastningsskador på många år, säger hon.
Försöket föll väl ut och gjordes permanent för tio år sedan. Vid det laget hade arbetsgivaren också testat och intervjuat personalen om livsstil och hälsa, även det obligatoriskt.
– De första fem åren gjorde vi fysprofiler på de anställda där vi testade kondition, styrka och hälsovanor. Det första året låg 25 personer på en risknivå hälsomässigt på grund av sin livsstil. Bara det andra året efter att vi börjat med obligatorisk träning såg vi en stor skillnad och efter fem år fanns endast en person kvar på risknivån, säger Linn Sjögren.
– Vi har rörläggare som varit på väg att bli omplacerade på grund av problem med kroppen men efter att de börjat träna två gånger i veckan har de kunnat fortsätta ända in i pensionen. Det finns många goda exempel.
De goda resultaten till trots finns förstås de som ifrågasätter eller protesterar mot att arbetsgivaren kräver att personalen ska träna och faktiskt bestraffar den som inte lyder.
”Det kan verka lite hårt att ha obligatorisk fysprofil och träning, men ska det få någon effekt så måste det nog vara det. Förut var det många som plockade ut sina gymkort och sedan aldrig gick dit. Det här är verkligen en investering för människan och framtiden.”
Linn Sjögren
Vad svarar ni anställda som tycker att fystester, intervjuer om livsstil och obligatorisk träning är integritetskränkande?
– Vi är ansvariga för deras arbetsmiljö och att de inte blir skadade, att kroppen håller. Vi investerar i skyddsutrustning och rutiner. Ska vi kunna pensionera friska medarbetare så behöver vi också se till att de underhåller kroppen, säger Linn Sjögren.
– Det kan verka lite hårt att ha obligatorisk fysprofil och träning, men ska det få någon effekt så måste det nog vara det. Förut var det många som plockade ut sina gymkort och sedan aldrig gick dit. Det här är verkligen en investering för människan och framtiden.
Kalmar Vatten arrangerar också årligen föreläsningar om kost, hälsa och livsstil. Linn Sjögren säger att medarbetarna verkar ha börjat tänka mycket mer på sin hälsa överlag de senaste åren, till exempel har rökningen minskat kraftigt bland personalen. Nästa steg är att jobba med mental hälsa.
– Vi har börjat med utbildning om psykisk hälsa för både chefer och medarbetare. Målet är att man ska kunna prata öppet om psykisk ohälsa med varandra. Det är fortfarande så tabubelagt, det är lättare att prata om ett brutet ben.
Markus Magnusson hör ibland arbetskamrater knorra om träningskravet men själv tycker han inte att det är ett problem.
– Vissa sätter sig emot allt som finns, det är inte bara träningen. Jag tror inte det är någon förlust för dem heller. Jag tycker tvärtom att det här är en mentalitet som är fantastisk, andra arbetsgivare borde ta efter, det är en väldigt bra policy. Vissa är väldigt rädda för att röra på sig men det är inte konstigare än att det ingår i våra arbetsuppgifter att åka iväg och göra det två gånger per vecka.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen