”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”
Det finns många system att välja på för styrning av belysning – på gott och ont. Elinstallatören benar ut vilka system som passar i vilka sammanhang.
Hur styrs dimringsbar belysning på bästa sätt? Frågan har väckt livlig diskussion i Facebook-gruppen Fluxio.se och förslagen är många. Trådskaparen ska dimra några större kontorsytor och funderar på vilka fristående system som finns för det.
Flera kommentatorer tycker att han ska satsa på standarden Dali i kombination med KNX-styrning. Men det är långt ifrån enda lösningen.
– Dali räcker bra om det bara är belysning som ska styras. Om man även ska styra exempelvis ventilation är kombinationen med KNX vanlig, säger Daniel Höst, elektriker i Skåne.
”Det finns en djungel av styrsystem på marknaden, med mycket att välja på. Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop.”
Daniel Höst, elektriker i Skåne
Vid ett uppdrag på Clarion Grand Hotel i Helsingborg har han och en kollega nyligen lagat och kompletterat en äldre belysningsstyrning med KNX. Styrskärmen hade gått sönder, och de gamla dimringsknapparna hade fått vatten på sig och slutat fungera.
En ny LED-slinga runt barhyllan installerades samt nya dimringsknappar i bar och frukostmatsal. För detta blev valet en komplettering med Dali. Dessutom programmerades hela KNX-systemet om.
– Vi satte också in tre nya drivdon av märket Hide-a-lite, eftersom det är bra grejer och de passade med den här LED-slingan, säger Daniel Höst.
Han menar att flera faktorer påverkar valet av styrning. Utöver storleken på lokalen är kundens önskemål och budget viktiga. I stora kontorslokaler är det bra att kunna gruppera installationen, så att belysningen går att variera i olika delar av lokalen.
Mer om ljus: Så installerar du utebelysning som inte bländar
Kreativ lösning: Ändra lampans plats i rummet – utan att montera ner den
Sedan finns en uppsjö av styrsystem att välja på, med olika för- och nackdelar. Till exempel har Daniel Höst installerat Steinel Livelink i en idrottshall och en matsal. Det är en enkel, användarvänlig och inte så dyr lösning, menar han. Dock med en begränsning på 64 don för styrningen.
– Det finns en djungel av styrsystem på marknaden, med mycket att välja på. Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop, säger Daniel Höst.
Att många förespråkar kombinationen Dali och KNX tror han beror på att det är väl inarbetade standarder. Men andra system kan vara lika bra och mer prisvärda.
I ett inlägg i Fluxio efterlyser han mer eftertanke när det gäller val av system. Till exempel vid installation av Plejd, som blivit populärt i Sverige på senare tid.
– Ibland blir det lite väl insnöat och folk sätter in Plejd i restauranger, fast det väl egentligen är mer lämpat för hemmiljöer, säger Daniel Höst.
Han undrar också varför trådlösa system generellt sett är vanligare i övriga Europa än i Sverige. Trådlöst har många fördelar, inte minst vid renoveringar, eftersom det är mer flexibelt utan kabeldragningar.
”Trådlösheten bygger bort framtida installationsproblem. Till exempel behöver du inte göra åverkan på ditt projekt för att sätta dit en tillkommen brytare i efterhand, när allting är målat och klart.”
Anton Lindberg, produktansvarig hos Vadsbo LightTech.
Händer en del inom styrning nu: Automation på rumsnivå ersätter komplexa integrationer på våningsnivå
Företaget Vadsbo LightTech har märkt ett ökat intresse för trådlösa styrsystemet Casambi på senare tid. Systemet används redan i franska museet Louvren och i BBC:s radio/tv-hus. Nu har även svenska installatörer börjat få upp ögonen för systemet.
– Trådlösheten bygger bort framtida installationsproblem. Till exempel behöver du inte göra åverkan på ditt projekt för att sätta dit en tillkommen brytare i efterhand, när allting är målat och klart, säger Anton Lindberg, produktansvarig hos Vadsbo LightTech.
De tekniska utmaningar som finns kvar att lösa är räckvidden i vissa installationsmiljöer. Till exempel gatubelysning där stolparna sitter långt isär och styrenheterna är inkapslade i metall. En annan utmaning är kompatibiliteten mellan olika kommunikationsprotokoll.
– Marknaden är differentierad. Vid projekt och entreprenader är det behoven att göra saker mer automatiserat som driver på, samt KNX- och Dali-integrering. Därför funkar Casambi bra där, då många funktioner är anpassade för detta. För hemmamarknaden är pådrivaren röststyrning. Den marknaden driver andra protokoll som Zigbee, Z-wave och Plejd, säger Anton Lindberg.
Det påverkar valet av ljusstyrning
- Storlek på lokalen. I stora kontorslokaler är det bra att kunna gruppera installationen, så att belysningen går att variera i olika delar av lokalen.
- Om även annat ska styras samtidigt, som ventilationen.
- Önskad grad av automation.
- Vilken styrning som redan finns och vilka system den fungerar ihop med.
- Begränsningar som styrsystemen kan ha, exempelvis för antal don.
- Kundens önskemål och budget samt behov av användarvänlighet.
- Om du vill minimera framtida problem vid ändring av installationen: trådlöst rekommenderas.
- Om det handlar om hem eller lokaler. Olika typer av styrning passar i olika miljöer. Röststyrning är ofta viktigare i hemmiljöer än på kontor.
De vanligaste styrsystemen
Det finns många system för belysningsstyrning på marknaden. Här är några av de vanligaste:
- KNX
- Dali
- Steinel Livelink
- Plejd
- Casambi
- Zigbee
- Z-wave
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen