Så hittar proffset fel i golvvärmen – utan att riva upp hela golvet
Fel i nya värmegolv är förvånansvärt vanliga och kan bli dyra att laga. Därför är det viktigt att hitta den exakta felpunkten och reparera bara den. Så här går det till.
Klockan är 8 på morgonen och Anders Eriksson hos Din Elektriker i Stockholm är redan i full färd med att lasta av sin bil. Han har lyckats hitta parkering på gatan utanför bostadsrättsföreningen i Vasastan.
Nu ska mätutrustningen bäras in i hissen och vidare in i en lägenhet på tredje våningen. Där har elgolvvärmen i ett nylagt badrumsgolv slutat fungera och han ska ta reda på varför.
– Jag börjar med att megga, alltså isolationsmäta, för att se om felet verkligen sitter i slingan. Om det finns en skada blir det överslag mot jord, säger Anders Eriksson som är en av få svenska experter på felsökning av värmegolv.
”Tyvärr är det ganska vanligt att kablarna skadas vid fuktmätningar i nyproduktion, då man borrar i golven.”
Anders Eriksson, felsökningsexpert hos Din Elektriker i Stockholm.
Mer om meggning: Lars-Göran blir meggad av handvevad isolationstestare från 50-talet
Hittar svårupptäckta fel: Lätt missa fel i stolpe
I det här fallet verkar isolationen vara hel i kabeln. Anders Eriksson misstänker därför att det finns ett brott i änden av värmeslingan. Men han vill vara säker och fortsätter sitt detektivarbete för att ta reda på exakt var slingan är skadad.
Vanligaste felen i golvvärmen
- Dåliga skarvningar.
- Alltför kraftiga böjar.
- Skruvar och borrningar genom rören.
Han tar fram en pulsekometer som mäter avstånd till anslutning eller avbrott. Genom att skicka ut pulser som reflekteras i kabeln avslöjas impendansförändringar. Anders Eriksson mäter först på ena tråden och sedan på den andra, nolla och fas. För den ena får han en kurva på sitt instrument, men inte för den andra.
– Det visar att ett fel finns i skarven här nära dörren. Om jag hade sett båda kurvorna hade jag vetat att skadan fanns i andra änden av kabeln, säger han.
Anders Eriksson är nöjd eftersom han den här gången har fått ett ifyllt garantiunderlag, med bilder, av kabeltillverkaren. Redan där ser han ganska tydligt den misstänkta skarven som har släppt.
– Men jag vill få fram exakt vilken punkt det är, så att jag inte behöver ta bort fler kakelplattor än nödvändigt, säger han.
Elfel i ett värmegolv kan bli dyrt, om hela golvet måste läggas om. Därför är det viktigt att hitta felpunkterna. Tyvärr blir det skador även i många nylagda värmegolv, berättar Anders Eriksson som har en lång lista med exempel.
Det kan handla om dåliga skarvningar, alltför kraftiga böjar, skruvar och borrningar genom rören.
– Tyvärr är det ganska vanligt att kablarna skadas vid fuktmätningar i nyproduktion, då man borrar i golven, säger Anders Eriksson.
I den här lägenheten, som fått nytt golv efter en stamrenovering, verkar det vara en kombination av måndagsexemplar och en installationsmiss.
Damen som bor i lägenheten säger att hon är glad att få felet fixat innan vintern. Hon flyttade hit nyligen just för att få ett nyare, varmare badrum. Den nuvarande, iskalla klinkern gillar hon inte.
Krav på installatören: Är golvvärmekabel en elektrisk anläggning eller en utrustning?
Blev debatt: IN och Elsäkerhetsverket har olika syn på golvvärme
När Anders Eriksson är klar med pulsekometern vill han kolla att det inte finns fler fel i slingan. Han skickar försiktigt 230 Volt genom värmekabeln. Den fungerar fortfarande inte, så han måste prova litet till.
Det är dags för de tunga grejerna – en högspänningsgenerator som väger 25 kilo. Uppåt 1 000 Volt skickas in i slingan, i metoden som brukar kallas kabelbränning. Om kabeln är av på något ställe, eller har ett hack, svetsas den ihop. Bränningen pågår i ungefär 10 minuter.
– Nu ligger det och blixtrar nere i golvet och det skapas en värmepunkt. Det är viktigt att göra rätt och inte använda för mycket ström, för då kan man bränna sönder hela kabeln. Sedan kollar jag om slingan drar ström. Om den gör det vet jag att det finns kontakt, säger Anders Eriksson.
På sätt och vis är golvvärmekabeln då ”lagad”, men inte tillräckligt för att hålla någon längre tid.
Nästa steg blir att läsa av slingan med en värmekamera. Anders Eriksson kopplar på 230 V igen. Efter en liten stund framträder slingorna på kamerans skärm. En ljus prick avslöjar var skadan är.
– Då är det dags att skära bort plattorna och börja bila ner till tätskiktet, säger Anders Eriksson och tar på sig hörselkåporna.
Just här vid dörren är flytspacklet tjockt – troligen för att det nya golvet ligger ovanpå det gamla och ett bättre fall behövde skapas in mot duschen. Det tar en stund innan kabeln kommit i dagen. Men till slut är den avtäckt, och Anders Eriksson kan ta fram sin tång och laga skarven. Därefter undersöker han igen om det finns kontakt i slingan och isolationsmäter.
Att det bara finns några få experter i Sverige på den här typen av felsökning kan bero på att utrustningen är dyr. Ett komplett kit kan kosta uppemot 200 000 kronor. Bara värmekameran går på runt 120 000 kronor. Det krävs även utbildning för hanteringen av utrustningen.
I Facebook-gruppen Fluxio.se diskuteras vilka mätmetoder som är lämpliga för att hitta fel i värmegolv. Utöver de som Anders Eriksson använder föreslås så kallad tonsändning, som också kan användas efter kabelbränning.
Här handlar det om ett instrument som skickar ut ljud mot kabeln, ungefär som ett ekolod. Ljudet som reflekteras vid en skada blir svagare eller försvinner. Anders Eriksson tycker dock inte att tonsändare räcker för att göra en bra felsökning.
– Värmekabeln är ofta mantlad, vilket gör att det blir en osäker metod, säger han.
Efter några timmar är han klar i lägenheten i Vasastan och kan packa ihop sina grejer. I badrumsgolvet fungerar värmen igen och bara två halva kakelplattor behöver åtgärdas av golvläggaren.
Exempel på metoder för att hitta fel i golvvärmen
Pulsekometer/TDR: Mäter avstånd till anslutning eller avbrott. Genom att skicka ut pulser som reflekteras i kabeln avslöjas impendansförändringar.
Kabelbränning: Hög spänning skickas genom kabeln, vilket orsakar kortslutning vid felet. Därefter görs mätning med värmekamera eller tonsändare.
Tonsändning: Vid tonsändning skickas ljud mot kabeln, ungefär som ett ekolod. Ljudet som reflekteras vid en skada blir svagare eller försvinner.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen