Gamla takpannor kläs med vågiga solceller
Lägg på den tunna filmen, clipsa fast och koppla ihop. Här installeras en ny typ av solcell på gamla takpannor.
Svenska Midsummer lanserade i fjol Wave, en vågformad solcellsmodul som kan placeras ovanpå nya eller befintliga takpannor. Elinstallatören hängde med när en anläggning monterades på ett villatak i Huddinge, söder om Stockholm, i slutet av april.
Mer om integrerade solceller:
6 solceller som ser ut som vanliga tak
– De är lätta att bära, enkla att installera och du kan gå på dem, säger montören Andrejs Zimins.
Han håller fram en böjlig tunnfilmsmodul med samma vågform som de gamla pannorna uppe på taket. Modulen är knappt två millimeter ”tjock” och väger runt två kg. Inga stativ eller andra fästanordningar behövs, och Andrejs Zimins har tillsammans med två kolleger hunnit täcka nästan hela sydsidan av villataket på knappt två arbetsdagar.
Nu kvarstår bara den översta raden takpannor. Ingus Rasmanis spänner fast selen och kliver upp över taket med en tunn modul i handen. När han lägger den på plats täcks fem takkupor. På modulens undersida finns två klackar som håller fast den i kupornas överkant, medan underkanten låses fast med metallclips. Sedan är det bara att koppla in kabeln i MC4-snabbkontakten.
Från marken ser taket ut ungefär som tidigare. Lite glansigare bara. Villaägaren Magnus Nilsson berättar att grannarna inte ens upptäckte att anläggningen hade börjat installeras.
– De frågade om mina solceller skulle komma snart och blev förvånade när jag svarade ’men de är ju redan här!’, säger han nöjt.
Magnus Nilsson valde att satsa på solceller dels av miljöskäl, dels för att bli mindre beroende av elnätet. Att valet föll på just de här ”osynliga” modulerna beror både på utseendet och på att han gillar konceptet. Och villans 20 år gamla takpannor råkade vara av just den modell som Wave är anpassad för: Benders svarta tvåkupiga betongtakpanna Palema.
125 stycken moduler fick plats på takets sydsida. De har en sammanlagd toppeffekt på 6,9 kW, och Magnus Nilsson räknar med en årsproduktion på runt 7 000 kWh.
”Våra solceller är en premiumprodukt för kunder som vill ha ett snyggare tak, och intresset är enormt.”
Mattias Dahlberg, produktchef för Midsummers integrerade produkter
Tunnfilmsolceller tillhör den andra generationens solceller, och som namnet antyder bygger de på en tunn film som absorberar ljuset. Det finns olika varianter, och Midsummer tillverkar så kallade CIGS-celler där det solfångande skiktet består av koppar, indium, gallium och selen.
Tunnfilmstekniken har flera fördelar jämfört med kiselsolceller. Vikten är lägre, det krävs mindre material och energi vid tillverkningen. Modulerna kan böjas och det behövs inget skyddande glas eftersom tunnfilen är tålig. Nackdelen är att verkningsgraden per ytenhet är lägre jämfört med kiselsolcellerna, och priset är högre. Där ligger förmodligen förklaringen till att kiselsolceller fortfarande dominerar stort på marknaden.
– Våra solceller är en premiumprodukt för kunder som vill ha ett snyggare tak, och intresset är enormt, säger Mattias Dahlberg som är produktchef för Midsummers integrerade produkter.
Företaget erbjuder även tunnfilmssolceller för falsade plåttak och har egen tillverkning i Järfälla norr om Stockholm.
Fakta: här krävs ett Elinstallationsföretag
Oavsett om solpanelen är en kisel- eller tunnfilmssolcell är kraven desamma: All montering och elinstallation ska göras av ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen elproduktionsanläggning.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen