Logga in

Skyddslock för eluttag underlättar när väggarna renoveras

Publicerad
20 aug 2020, 06:15

Problem med färgkladd och damm i eluttag vid renoveringar kan snart vara ett minne blott. Att folk kommer åt spänningssatta delar likaså. I alla fall om man får tro innovatören Roger Strand som utvecklat ett nytt skyddslock för eluttag.

När Roger Strands fru skulle tapetsera om hemma fick hon ”stötar” av eluttagen. Det väckte idén hos elektrikern och innovatören Strand att utveckla ett skydd för vägguttagen.

Nu har en första provserie om 60 skyddslock köpts in av Telge Bostäders målaravdelning. Även där har det hänt att personalen har kommit i kontakt med spänningssatta delar i eluttag vid renoveringar av lägenheter.

Ett mål är att utveckla ett komplett koncept för villor, med lock som passar olika strömbrytare och uttag.

Roger Strand, elektriker och innovatör.

Färg påverkar säkerheten: Butik uppmanar till övermålning av vägguttag

Tobias har också kommit på en fiffig grej: Satsade familjens besparingar på kabelavslut – prisades

– Vi vill prova det här för elsäkerhetens skull. Locken används till exempel när vi tapetserar och tar bort kåporna på eluttag och belysningsknappar. En fördel är att vi slipper stänga av huvudströmbrytaren varje gång, säger Ari Niemi, arbetsledare för målarna hos Telge Bostäder.

Locket omsluter eluttagets metallram helt.Roger Strand ser ytterligare fördelar med skyddslocket som blev CE-märkt i juni. Locket omsluter eluttagets metallram helt och skyddar på så sätt uttaget från smuts, färg och klister. Skyddslocket passar de vanligaste infällda 2-vägsuttagen.

– Som elektriker vet jag också att det alltid är stressigt när man ska koppla och synkronisera arbetet med målarna. Med det här skyddslocket går det att göra klart allt, och bara komma tillbaka en gång för att byta locken mot uttagens kåpor. Det sparar arbetstid, säger Roger Strand.

Tidsbrist är vanligt: ”Hur svårt kan det vara att städa efter sig?”

Han har varit noga med att miljöanpassa skyddslocken som är tillverkade i Sverige, av återvunnen PP-plast.

– Locken minskar också mängden tejp som annars ofta används för att skydda uttagen, och som sedan slängs. Skyddslocken kan återanvändas många gånger, säger Roger Strand som till vardags är anställd på ett företag i Södertälje och har innovatörsverksamheten som bisyssla i egna bolaget RDS El & Tele.

Utvecklingen har mestadels skett hemma i garaget där olika prototyper tagits fram med en 3D-skrivare. Fru Strand har deltagit som testare.

Ett tag funderade Roger Strand på att söka patent på produkten, men det var för dyrt. I stället hoppas han nu att olika elgrossister och retailföretag ska ta in skyddslocken i sitt sortiment.

– Ett mål är att utveckla ett komplett koncept för villor, med lock som passar olika strömbrytare och uttag, säger Roger Strand.