”Byn kunde vara självförsörjande dygnet runt”
För två år sedan kopplade skånska Simris loss från elnätet i ett forsknings- och utvecklingsprojekt, som undersökte hur andelen förnybar energi kan öka.
Hur gick det sedan med ödriften?
— Bra. Vi gjorde ödriftförsök var femte vecka, och vid gynnsamma förhållanden kunde byn vara helt självförsörjande dygnet runt. Det inträffade från sensommaren till tidig höst när det var mycket sol och vind samtidigt som byns elanvändning kunde matchas mot produktionen, säger Jörgen Rosvall, projektledare på Eon.
Läs också: Off-grid-Andreas: ”Jag rekommenderar ingen som redan är inkopplad på nätet att kapa tråden”
Hur gjordes den matchningen?
— Ett antal hushåll valde att vara aktiva kunder, och vi styrde deras värmepumpar, varmvattenberedare och även batterier i hushåll med solceller. Att exempelvis sänka inomhustemperaturen en grad märks inte för kunderna, men tillsammans ger det en hel del i minskad elanvändning.
Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”
Vilka slutsatser har ni dragit?
— Vi visste att kunderna var vår största tillgång, och vi har lärt oss mer om kundengagemang. För att andelen förnybar energi ska kunna öka krävs även styrning på olika nivåer i elnätet
samt en kombination av ny och befintlig teknik. Projektet avslutades i december, och nu diskuterar vi hur vi ska gå vidare.
Här är prylarna som fixar ödriften
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen