Logga in

Elsäkerhetsexperten: ”Massor av solcellsanläggningar installeras felaktigt”

Publicerad
10 feb 2020, 08:19

Vem får installera en solcellsanläggning? Och var går gränsen mellan montage och elinstallationsarbete? Fredrik B Sjödin reder ut.

Takläggare, glada amatörer och rena lycksökare. Många känner sig kallade – men endast elektriker får installera solceller.

Fredrik Sjödin tipsar: 6 saker att tänka på innan du beställer installation av solceller

– Det finns gott om missförstånd, och massor av solcellsanläggningar installeras felaktigt av glada amatörer och vilda västernfirmor som jobbar på innan regelverket och de seriösa aktörerna har kommit i kapp, säger Fredrik Byström Sjödin, som är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Läs mer: Elinstallatören Jimmy river solceller som klåpare installerat 

En solcellsanläggning klassas som en starkströmsanläggning. Det slår Elsäkerhetslagen slår fast. Företag som installerar solceller hos kund utför därmed elinstallationsarbete. Det får enbart göras av elinstallationsföretag som är registrerade i Elsäkerhetsverkets register, har ett egenkontrollprogram och en elinstallatör för regelefterlevnad, som är anställd eller knuten till företaget.

Takläggare, som inte ingår i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram, får montera stativ ”utan elsäkerhetstekniska egenskaper”. De får även göra håltagningar i taket, montera kabelstegar, gångstråk och fästanordningar för fallskydd.

Men de får inte montera solpaneler på stativen för det räknas som elinstallationsarbetet. Att koppla ihop MC4-snabbkontakter likaså. Att montören kanske är certifierad solcellsinstallatör hjälper inte. Boverkets certifiering ger inte rätt att installera solel.

Trots det får många elfirmor samtal från kunder som vill att en elektriker ska svänga förbi och koppla in växelriktaren på ac-sidan. Solceller har någon annan smällt upp på taket.

– Jag får jättemånga frågor kring det. Men grundregeln är att inte befatta sig med installationen om den inte är gjord av ett annat elinstallationsföretag, säger Fredrik Byström Sjödin.

Mer solcellstips: Har du koll på EU-regeln som hemmafixare missar när solceller kopplas in?

Samtidigt har han förståelse för att man som elinstallatör vill hjälpa kunden. Då är hans råd att kontrollera varenda anslutning och kabeldragning innan anläggningen ansluts till nätet. Och att ta betalt för kontrollarbetet.

– I praktiken blir det lika dyrt som om elfirman hade gjort jobbet från början. Men hur ska man annars kunna ta ansvar för installationen? frågar han retoriskt.

Fredrik Byström Sjödin lanerade i höstas en handbok om installation av solcellsanläggningar. Där tar han också upp ett krav som många inte känner till. Innan installationen påbörjas ska en skriftlig föranmälan göras till nätföretaget. Om anläggningar är på mer än 800 Watt måste man försäkra att växelriktarna lever upp till kraven i EU:s RFG-förordning. Allt för att skydda elnätet vid oönskade svängningar i nätfrekvensen. Annars får nätägaren inte ansluta anläggningen till elnätet.

– Endast installationsföretag kan skriva under anmälan, och om nätbolagen gör sitt jobb så kommer marknaden att bli självreglerande. säger Fredrik Byström Sjödin.

Inspektion av anläggning: Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?

Samtidigt finns det elektriker som inte är särskilt sugna på att ge sig upp på tak och skruva solceller. Många saknar den takkunskap som krävs. Taksäkerhet kan vara en annan utmaning.

– Bestämmelserna för takarbete är rigorösa, och ingen vill att elektriker ska ramla ner och dö för att de satte upp solceller, säger Fredrik Byström Sjödin.

Han föreslår två lösningar. Antingen skaffar man nödvändiga kunskaper om tak och taksäkerhet. Eller så tecknar man avtal med en seriös takfirma, blir deras elinstallatör för regelefterlevnad, registrerar takföretaget hos Elsäkerhetsverket, skapar ett egenkontrollprogram och ser till att takfirmans anställda vet vad de gör.  

– Och den tjänsten kan man ta betalt för, säger Fredrik Byström Sjödin.

FAKTA

Så säger reglerna

  • Elinstallationsarbete i samband med installation av solceller på annans anläggning får endast utföras av någon som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram.
  • Elinstallationsföretaget måste vara registrerat hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen ”Elproduktionsanläggningar”.
  • Även monteringen av solcellspaneler och ihopkoppling av förkontakterade snabbkopplingsdon är ett elinstallationsarbete.
  • Elinstallationsföretaget kan anlita exempelvis snickare eller takläggare från andra företag för vissa elarbeten, som ihopkoppling av solpaneler. Men då ska även den personalen ingå i företagets egenkontrollprogram. Annars räknas arbetet som olagligt elinstallationsarbete.

Källa: Elsäkerhetsverket.