Logga in

FIE kammar hem Elsäkerhetspriset 2019

Publicerad
9 dec 2019, 15:05

Nobelprisen i all ära. Men den här veckan delas även årets Elsäkerhetspris ut – och den stolta vinnaren är Föreningen för Industriell Elteknik.

STF Ingenjörsutbildnings årliga elsäkerhetspris går till FIE –  Föreningen för Industriell Elteknik. Så här lyder  juryns motivering: ”Genom sin mångåriga kunskapsspridning för utvecklingen inom den industriella eltekniken och främjandet av elsäkerhetsfrågor har ett elsäkrare arbete inom svensk industri skapats. Tack vare sitt långsiktiga arbete, starka engagemang och höga kompentens inom elsäkerhet tilldelas 2019 års Elsäkerhetspris till … Föreningen för Industriell Elteknik.”

Läs mer: Så ska hemmapularna stoppas

Föreningens ordförande tillika vd Lars Skoglund, som är elsäkerhetsansvarig på Sandvik Materials Technology, tog emot priset som delades ut på måndagen under Elsäkerhetsdagarna på Arlanda.

– Det är en stor ära att få ta emot priset och en bekräftelse på att vårt arbete gör skillnad, sade Lars Skoglund på telefon efter prisutdelningen.

Som ett konkret exempel på arbetet nämner han elsäkerhetsanvisningarna ESA Industri och Installation som togs fram i samarbete med Installatörsföretagen och Energiföretagen. Samtidigt poängterar han att det finns mer att göra på elsäkerhetsområdet.

– Elsäkerheten vara densamma oavsett vilken bransch du jobbar i. Det sker fortfarande olyckor och tillbud, och vi kan alltid bli bättre, säger han.

Rättsfall: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

Lars Skoglund har arbetat 20 år på Sandvik varav de tio senaste åren som elsäkerhetsansvarig. Företaget har cirka 200 elyrkespersoner och gör 10 000-tals riskanalyser per år.

– Vi var tidigt ute med riskanalyser och jag är otroligt stolt över att arbetssättet har spridit sig till hela branschen, säger han.

Fjolårets vinnare av Elsäkerhetspriset var Joakim Grafström på SEK Svensk Elstandard. Året innan gick priset till Mats Jonsson på Eltrygg miljö. Här berättar han hur hans yrkesliv började med en katastrofal ljusbågsolycka där en kätting användes som spänningsprovare.