Off-grid-Andreas: ”Jag rekommenderar ingen som redan är inkopplad på nätet att kapa tråden”
Somliga går off-grid av miljöskäl. Andra vill vara självförsörjande. För Andreas Olsson handlar det främst om pengar.
En elledning korsar villatomten utanför Kristianstad. Men huset är inte anslutet. Andreas Olsson har gått off-grid och fixar elförsörjningen själv.
På samma ämne: Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”
– Sommartid har jag så mycket ström att jag måste hitta på nya sätt att göra av med den. Nu har jag precis skaffat elmoppe, säger han.
När han köpte huset 2011 hade det stått tomt i 25 år. Det var nedgånget, närmast en rivningskåk. Elen var framdragen, men inte inkopplad. Andreas Olsson ringde nätägaren och frågade vad det skulle kosta att ansluta sig. 53 000 kronor blev svaret.
– Inte en chans att jag betalar 53 000 kronor för att få elräkningar. Jag bestämde mig för att lägga pengarna på solceller i stället, säger han.
En annan erfaren man berättar: ”Precis varenda tegelpanna under solpanelerna var knäckt”
Andreas Olsson började sin yrkesbana som elektriker och har haft en rad andra yrken under åren. Vid den här tiden jobbade han på Egen El, ett företag i solcellsbranschen. Off-grid hus hade han ingen större erfarenhet av, men han trodde att sex solcellspaneler á 230 Watt skulle bli lagom. Sen kom vintern – och elen räckte inte alls.
– Till sist rymde jag från elproblemen och stack till Spanien några månader, berättar han.
– Det är kul att testa olika varianter, och när folk kommer på studiebesök kan jag visa upp flera tekniker.
Väl tillbaka i Skåne skaffade han fler solceller och rättade till ett misstag med placeringen.
Här är prylarna som fixar ödriften
I vanliga installationer brukar solceller vinklas för att maximera årsproduktionen. I ett off-gridhus är det viktigare att krama ut så mycket solel som möjligt under årets mörkaste månader. Därför står flera av Andreas paneler numera nästan upprätt för att fånga vintersolens låga strålar.
En robotgräsklippare kör sitt eget race över gräsmattan medan vi spanar in installationerna: blåa och svarta kiselsolceller, tunnfilmsceller, böjbara paneler.
Ibland blir det tokigt: Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?
– Det är kul att testa olika varianter, och när folk kommer på studiebesök kan jag visa upp flera tekniker, förklarar Andreas Olsson som numera driver en konsultfirma inom energirådgivning.
Vid Elinstallatörens besök hänger regnet i luften och det känns vindstilla. Men 16 meter upp i luften roterar en vindsnurra med ett svagt vinande ljud.
Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak
Andreas Olsson satsade tidigt på vindkraft. Mest för skojs skull. Vindsnurrorna har givit ett välkommet eltillskott på vintern men även ställt till med bekymmer. Den första bröts sönder under en höststorm. Nästa snurra lät för mycket och producerade för lite. I den tredje började generatorn brinna en stormig natt. Den fjärde och nuvarande gör jobbet, men Andreas är ändå inte helt nöjd.
Johan sparade pengar på att välja solceller som ser ut som ett vanligt tak
– Jag vill dricka mitt morgonkaffe utan att bli störd, och det där vinande ljudet är jag inte så glad för. Jag ska testa ett vertikalt vindkraftverk i stället, eftersom de lär vara tystare.
– Jag vill dricka mitt morgonkaffe utan att bli störd, och det där vinande ljudet är jag inte så glad för. Jag ska testa ett vertikalt vindkraftverk i stället, eftersom de lär vara tystare, säger han.
Huset har ett hemmabyggt batterilager som lagrar el till dagar när varken solen eller vinden räcker till. Det rymmer 15 kWh, tillräckligt för en dryg vecka.
På en hylla i farstun samsas en radda gråa AGM-batterier med röda blysyrabatterier, som tidigare gjort tjänst som reservkraft på ett sjukhus. På golvet väntar det senaste nytillskottet, ett nickelmetallhydridbatteri som suttit i en hybridbil.
Nu fixar off grid-macken sin egen vätgas
– Nickelmetallhydrider är svårare att ladda, så det ska bli kul att få till styrningen. Det blir en ny sak att sätta sig in i, säger Andreas innan vi kliver in i bostadsdelen.
Här finns tv, dammsugare, belysning och en rejäl musikanläggning. I badrummet skymtar en tvättmaskin. Ungefär som i ”vanliga” hem. Men det finns skillnader också. Spis, kyl och frys drivs av gasol. Värmen kommer från en vedpanna och en egendesignad varmluftspanel på husfasaden. Varmvattnet värms av solfångare, vedeldning eller elöverskott när batterierna är fulladdade.
Avfallet från den urinseparerande toaletten komposteras på tomten. Vattnet kommer från egen brunn medan en trekammarbrunn tar hand om avloppet.
All belysning är led och drivs av ett 12 V DC-nät, medan övriga elprylar går på ett 230 VAC enfasnät. En del energikrävande bekvämligheter har Andreas valt bort, däribland diskmaskin, mikrovågsugn och kaffekokare. Och vintertid gäller det att vara energimedveten.
– Jag älskar att duscha varmt, men står inte där hur länge som helst på vintern.
– Jag älskar att duscha varmt, men står inte där hur länge som helst på vintern, säger Andreas Olsson.
Brist på elektriker hot mot solceller, laddinfrastruktur och energieffektivisering
Att köra tvättmaskin och dammsuga varje dag går också bort, och ibland kan volymen på musikanläggningen behöva sänkas. I nödfall finns ett bensindrivet reservkraftverk. Senast den togs i drift var förr-förra vintern när Andreas Olsson skulle svetsa.
Vad har du för månadskostnad?
– Runt 1 500–1 700 kronor och då ingår allt förutom räntor och amorteringar. Jag vill -poängtera att det hela handlar om pengar för min del. Men huset blev samtidigt väldigt miljö-vänligt, säger Andreas Olsson.
Något råd till andra som vill gå off-grid?
– Jag rekommenderar ingen som redan är inkopplad på nätet att kapa tråden. Då är det bättre att mata elöverskottet från solcellerna till nätet. Men om man bygger nytt eller har ett hus som inte är inkopplat kan off-grid vara ett alternativ.
Fler planer för ditt hus?
– Många idéer skvalpar i huvudet. Att omvandla toaavfallet till biogas och ha en biogas-generator skulle till exempel vara jäkligt roligt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen