Logga in

Veteran jagar elfel i hemmen

Publicerad
19 mar 2019, 08:12

70-plussaren Lars skaffade nytt elektrikerjobb – och hittade fyra dödsfällor på första uppdraget.

Varför sluta som elektriker efter 70-årsdagen? Lars Ljunggren är visserligen inte sugen på tunga lyft eller att krypa runt på knä och jobba. Eller heller att höra ”när blir det klart” från otåliga kunder. Men han kläckte en annan affärsidé som han presenterade för Veteranpoolen i Kungsbacka.

– Jag vill hjälpa folk att få elsäkrare hem. Många vet inte att deras hus är elfarliga, och som gammal elektriker har jag stor kunskap. Det vore fasiken slöseri att inte utnyttja den.

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Veteranpoolen nappade direkt. I slutet av november drog Lars Ljunggren på sig Veteranpoolentröjan och åkte ut på sitt första uppdrag: en säkerhetskontroll hemma hos familjen Nilsson i en 1960-talsvilla utanför Göteborg. Resultatet beskriver han som skrämmande.

– Jag hittade minst fyra dödsfällor och flera mindre fel. Tyvärr tror jag att det ser ut så här i många äldre hus, säger han.

När han några veckor senare gör ett återbesök tillsammans med Elinstallatören har några av bristerna hunnit bli åtgärdade.  Men många fel finns kvar. Ett av de värsta syns redan innan vi knackar på dörren. Två lock saknas i ett fyrvägsuttag på husgaveln.

”Jag vill hjälpa folk att få elsäkrare hem. Många vet inte att deras hus är elfarliga, och som gammal elektriker har jag stor kunskap. Det vore fasiken slöseri att inte utnyttja den.” 
Lars Ljunggren, elinstallatör och veteran

– Såna där lock är inte till för syns skull här på västkusten där regnet kommer från sidan. Dessutom är det glapp i jordanslutningen, inte bra alls, säger han.

Läs mer: Spänningssatte annans fulel – stämdes efter villabranden

Inne i villan tar paret Nilsson emot. Lars Ljunggren kikar in i vardagsrummet och konstaterar att ett trasigt vägguttag nu är utbytt.  I gästrummet har de heta halogenlamporna ersatts med led. Jättebra. Men i badrummet finns husets kanske allvarligaste fel kvar. Armaturens kåpa är borta, och tre friliggande glödlampor sitter oskyddade någon decimeter från duschdraperiet.   

– Slinker du på tvålen och viftar till med duschen så kan det bli det sista snedsteget du tar, varnar Lars.

Dessvärre har det varit svårt att hitta en ny kåpa. Hela armaturen måste förmodligen bytas ut. Vi travar ner i källaren och synar frysboxen. Den är ansluten med jordad stickpropp till ojordat uttag. Dessutom står den bredvid ett element som kan torka ut kablarna. Inte bra.

På väg mot matkällaren kliver Lars över en tröskel, där en kabel dragits.

– Den där sladden sitter inte särskilt lyckat. Det finns risk för slitage och hade varit bättre dra den över dörrkarmen, säger han.

Inne i matkällaren spanar han in ett gammalt uttag i grön metall.  En godkänd lösning på 60-talet, förbjudet idag.

– Ni behöver inte vara oroliga för den är inte ansluten. Men en sån här får inte ens säljas på loppis om ni skulle skruva ner den, säger han.

Läs mer: 4 x 1,5 kvadrat = 6 kvadrat ….eller?

Under hela rundturen passar han på att sprida elsäkerhetskunskap. Han svarar på frågor om utebelysning ”välj IP 44 eller bättre”. Han förklarar varför det inte räcker att ha säkringar – jordfelsbrytare behövs också för person- och brandskydd. Han tipsar om att en portabel jordfelsbrytare är en billig försäkring vid trädgårdsarbete med elverktyg. Men att man aldrig ska gå barfota vis sådana arbeten. Han berättar att sladdvindan inte ska vara ihoprullad när det kopplas in. Och att inte bara vägguttag utan även förlängningsdosor ska vara petsäkrade.

– Elektrikern som ska fixa det här får lite pyssel, konstaterar han när vi passerar elcentralen som är inbyggd i väggen.

Till sist slår vi oss ner i köket. Här borde allt vara jordat – men icke.

– Jag vet egentligen inte om jag vågar sätta mig här vid elementet, skämtar Lars Ljunggren och slår sig ner under metallampan vid ett ojordat uttag.

Nu är det dags att gå igenom protokollet. Lars Ljunggren utgår delvis från Elsäkerhetsverkets checklista ”Är ditt hem elsäkert?” med 23 punkter. Men han saknar ett viktigt område: vinden.

– Det här huset har spånisolering, och kablarna ligger direkt mot torrt material. Det skulle bara säga swoooch om en gnista uppstod, säger han.

Installera jordat vägguttag och använd sedan en portabel jordfelsbrytare och eventuellt en sladdlampa, lyder hans rekommendation för vinden.

Läs mer: ”Jag är en skitduktig elekriker med full behörighet”

Paret Nilsson är nöjda med genomgången, och har kontaktat en elektriker i bekantskapskretsen som ska åtgärda bristerna.

– Kåken är gammal och vi har nog anat att elen hade brister. Men vi behövde en spark i baken för att komma till skott och fixa felen, säger Lars Nilsson.

För kunder som inte har egna elektrikerkontakter har Veteranpoolen knutit till sig två elfirmor som har lovat att backa upp om mer omfattande jobb krävs. Lars Ljunggren skulle egentligen kunna utföra arbetet själv. Han är auktoriserad elinstallatör och driver en firma som är registrerad hos Elsäkerhetsverket. 

– Men jag varken hinner eller vill göra stora jobb. Dessutom är det bra att jag är opartisk. Kunden behöver inte tro att jag bara vill sälja på dem jobb när jag pekar ut en massa saker som behöver fixas, säger han.

Fast enklare saker som att dra fast ett löst vägguttag åtgärdar han gärna på studs. I bilen ligger även några vägguttag och portabla jordfelsbrytare som han kan sälja och installera om kunden så önskar.

Nu hoppas han att fler Veteranpooler runt om i landet ska börja erbjuda elsäkerhetsgenomgångar i hemmet.

– Det skulle säkert kunna ge jobb åt hundra pensionerade elektriker samtidigt som hemmen blir elsäkrare. Själv tycker jag det är kul att göra lite nytta, komma ut och träffa folk och tjäna lite pengar, säger han.

Läs mer: Har du också missförstått vad som ingår i kontroll före idrifttagning?